1. HABERLER

  2. NASIL YAPILIR

  3. Evde Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Evde Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Evde Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Ülkemizde yüzyıllardır var olan mantar toplama ve mantar yetiştirme geleneği son yıllarda türüf mantarı, istiridye mantarı gibi ürünlerin popülerleşmesi ile daha ilgi çelici bir konuma gelmiştir. Elbette bu tür ticari ürünlerin yetiştiriciliği belli maddi imkânlar ve büyük tesisler gerektirmektedir.

A+A-

Sadece 3 adet malzeme kullanarak evinizde kendi imkânlarımızla mantar yetiştirmeniz mümkündür. Bu malzemeler ağaç talaşı veya saman,  misel(mantar tohumu) ve koyu renkli kalın bir çöp poşetinden ibarettir. Ayrıca misel olarak adlandırılan mantar tohumlarının farklı farklı çeşitleri olup internet üzerinden kolaylıkla bulunabilmektedir.

 Öncelikle yapmanız gereken talaş veya samanınızı haşlamak yani sterile etmek, üzerindeki mikrop ve bakterilerden arındırmaktır. Bundan sonra yapmanız gereken sterilizasyonunu tamamladığınız talaş veya samanınızı 10 santim kalınlığında olacak şekilde, siyah renkteki çöp torbanızın dibine güzelce yaymaktır. Saman veya talaşınızı yaydıktan sonra bir avuç miseli ince bir tabaka oluşturacak şekilde saman veya talaşın üstüne dikkatlice ya yapmalısınız. Bu işlemi de tamamladıktan sonra miselin üzerini talaş / saman ile öncekinden daha ince olacak bir kalınlıkta döşemeli siniz ve sonra tekrar üzerine misel yaymalısınız.

Bu işlemi elinizdeki misal ve saman bitene kadar tekrar etmelisiniz. Tüm bu işlemler için ortalama 10 kilo talaş ya da saman ve 250 ile 500 gram arasında misel gerekmektedir. İşlemi bitirdiğinizde en üstte kalan tabaka her zaman talaş veya saman tabakası olmalıdır. En son aşama olarak poşetin izin ağzını sıkıca bağlayıp beklemeye geçmelisiniz.

Mantarın Yetişmesi

Mantarın ekimi olarak nitelendirebileceğimiz bu işlemleri tamamladıktan sonra poşetinizin ağzını sıkıca bağlayıp bir yere yerleştirmelisiniz, ancak bu aşamada mantar henüz kuluçka evresinde olduğundan dolayı seçeceğiniz yere dikkat etmelisiniz. Mantarın kuluçka evresi kesinlikle ve kesinlikke güneş ile temas etmeyeceği karanlık bir ortamda geçmelidir.

Zaten koyu renkli torba kullanmamızın amacı da budur. Evinizde kiler, banyo, bodrum gibi yerler güneş almadığından dolayı mantarın kuluçka evresinin geçirmesi için gayet uygun ortamlardır. Bu kuluçka evresinde içinde malzemelerin bulunduğu poşetin ağzı asla açılmamalıdır ayrıca bu poşetin bulunması bulunduğu ortamdaki ortalama sıcaklık 22 ila 24 derece arasında olmalıdır.

Ortalama 20 gün sonra içinde mantarların bulunduğu poşetin üstüne kürdan yardımıyla yanlardan delikler açılır. Bunun sebebi ise kompostun oksijen almasına yardımcı olmaktır. Zira istiridye mantarı gibi mantar türleri oksijene çok ihtiyaç duyar aşağı yukarı 30 gün sonra açtığınız deliklerden baktığınızda mantarların büyümeye başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Mantarlar gözle görülür biçimde büyümeye başladığında artık sulama işlemine geçmelisiniz. Sulama işleminde dikkat etmeniz gereken önemli bir husus suyun asla çiçeklerdeki gibi dökülerek verilmemesidir. Mantarlar yapıları gereği diğer bitkilerden daha hassastır bu yüzden mantarları sularken mümkünse doğal yağmurlama yöntemiyle eğer bu mümkün değilse suyu sprey şekilde sıkabilen herhangi bir şişe ile sulama işlemi yapılabilir. Bu spreyleme işlemini gerçekleştirebilecek şişeler eski temizlik malzemelerinin güzelce yıkanması ile elde edilebilir.

Mantarlar yeterince büyüdükten sonra hasat edilebilirler. Mantarların doğası gereği hasat edildikten sonra da verim vermeye devam ederler. Yani bir poşet komposttan aşağı yukarı 3 ay boyunca ürün almak mümkündür. Mantarları hasat ederken dikkat edilmesi gereken mantarları koparmamak, kökü ile sökerek almaktır. Mantarları kökünden sökmemizin sebebi koparıldığı takdirde malzemenin içinde kalacak olan kökün çürüme yapmasını önlemektir. Mantarlar hasat edildikten sonra yerine yenisi gelecektir ancak bunu sağlamak için yapılması gereken kompost içindeki saman veya talaşın sürekli nemli kalmasını sağlamaktır. Bunun için poşetin üzerine kürdan ile açılan deliklerden spreyleme yöntemi ile sulama yapılması yeterli olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum