1. HABERLER

  2. NASIL YAPILIR

  3. Fakirlik-Muhtaçlık Kâğıdı Nasıl ve Nereden Alınır?
Fakirlik-Muhtaçlık Kâğıdı Nasıl ve Nereden Alınır?

Fakirlik-Muhtaçlık Kâğıdı Nasıl ve Nereden Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti olarak devletimiz, tüm vatandaşlarına pek çok hizmet sunmaktadır. Bu hizmetler ile halkın daha iyi geçinmesi, daha sağlıklı olması, daha iyi eğitim alması gibi farklı amaçlar güdülmektedir. Bunlardan bir tanesi de, ekonomik yönden maddi durumu iyi olmayan vatandaşların alabilmekte olduğu, fakirlik ve muhtaçlık kâğıdı olmaktadır.

A+A-

Bu belgeyi almak isteyen vatandaşlar, öncelikle devletimiz tarafından belirlenmiş olan şartları sağlıyor olmak zorundadır.

Fakirlik ve Muhtaçlık belgesine ayırmış olduğumuz bu yazımızda, söz konusu belgenin ne olduğu, almak için hangi şartların mevcut olduğu, nasıl alındığı gibi konuları sizler için araştırdık.

Fakirlik ve Muhtaçlık Kâğıdı Nedir ve almak için Şartlar Nelerdir?

Günümüz yaşantısında, her gün yeni masraflar karşımıza çıkmaktadır. Ancak bazı vatandaşların maddi durumları, bu masrafları karşılamak için yeterli gelmemektedir. Burada yardım sağlamakta olan devletimiz, her ay ihtiyacı olanlara sosyal yardımlar gerçekleştirmektedir.

Bu yardımların alınabilmesi için de bir form doldurulması gerekmektedir. Bu form, fakirlik ve muhtaçlık kâğıdı olarak da bilinmektedir. Bu kâğıdı almak isteyen kişiler, belirli şartları yerine getiriyor olmalıdır. Bu şartlar, devletimizce şu şekilde tespit edilmiştir.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi, sosyal bir güvenceye sahip bulunmamak
  • Aylık kazandığı gelir bakımından, belirlenmiş olan ücretten daha az kazanıyor olmak
  • Ev ve arsa gibi herhangi bir gayrimenkul sahibi olmamak
  • Aracı bulunmamak

Fakirlik ve Muhtaçlık Belgesi Nasıl Alınmaktadır?

Fakirlik ve Muhtaçlık belgesi almak isteyen kişiler, öncelikle yukarıda bulunan koşulları yerine getiriyor olmak zorundadır. Bu koşulları sağlamakta olan şahıslar, başvuru yapmak için kendi mahalle muhtarlıklarına başvurularını gerçekleştirebilmektedir. Bu başvuruyu yapmaya giderken, yukarıda şartlara dair tüm belgelerin de alınmış olması bir şart olarak görülmektedir. Eğer muhtarlık mahallesi büyük bir yerse, bu durumda muhtarlar kişinin sigortalı bir işi olmadığını gösteren bir belgeyi ya da SGK’dan düzenli gelirinin olmadığını teyit edici bir evrakı talep edebilmektedir. Bu nedenle eğer büyük bir mahalle söz konusu ise, bu belgeleri de yanınıza almanız faydalı olacaktır. Yine T.C. Kimlik Kartınızın da yanınızda olması gerekmektedir.

Burada bilinmesi gereken en önemli nokta, başvurmakta olan kişinin ailesi içerisinde, sadece bir kişinin Fakirlik ve Muhtaçlık için sağlanmakta olan yardımdan faydalanma hakkı olduğudur. Bu yardımlar düzenli bir şekilde yapılmakla beraber, kişinin maddi durumunda olan değişikliğe bağlıdır.

Fakirlik ve Muhtaçlık Belgesi Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılmaktadır?

Fakirlik ve Muhtaçlık belgesi, pek çok yerde kişilere yaramakta olan bir belgedir. Bu belge, sahiplerine bu yararları getirmektedir.

  • Ekonomik yönden maddi durumunun yeterli olmadığına işaret etmektedir.
  • Sosyal vakıflardan yardım alabilmeyi sağlamaktadır.
  • Fakirlik ve Muhtaçlık belgesi, kamu kurum ve kuruluşlarında resmi bir belge olarak işlev görmektedir.
  • Bu belge ile eğitim, sağlık ve gıda gibi farklı alanlarda yardımlar alınabilmektedir.

Fakirlik ve Muhtaçlık belgesinin kullanıldığı alanlar ise bunlardır.

  • Eğitim
  • Kömür yardımı
  • Gıda
  • Sağlık
  • Nakit para yardımı
  • Giyim
  • Çocuk Bakımı

Devletimiz tarafından sağlanan hizmetlerden bir tanesi olan Fakirlik ve Muhtaçlık belgesi, ihtiyacı olan kişilere, ihtiyacı konusunda yardım sağlamaktadır. Bu belgeyi edinebilmek ve yardım almak isteyen vatandaşların, saymış olduğumuz tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde edinerek ve gerekli olan şartları da sağlayarak, mahalle muhtarlıklarına müracaatta bulunması gerekmektedir. Bundan sonra gerekli olan belgede ilgili olan her yerin doldurulması gerekmektedir. Burada bilinmesi gereken konulardan bir tanesi de, T.C. Kimlik Kartının yanında olması gerektiğidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.