1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Yapay Zekâ Nedir? En Yaygın 5 Yapay Zekâ Örneği
Yapay Zekâ Nedir? En Yaygın 5 Yapay Zekâ Örneği

Yapay Zekâ Nedir? En Yaygın 5 Yapay Zekâ Örneği

eknolojinin durağan bir niteliğe sahip olmaması, her geçen gün yeni keşiflere neden olmaktadır. Bunlardan bir tanesi de, yapay zekâ teknolojisidir. 1950’li yıllara kadar uzanmakta olan Yapay Zekâ, günümüzde oldukça gelişerek sesli asistanlarda, otonom sürüş sistemlerinde, sosyal medyada olan haber akışlarında, müziklerde ve medya akış hizmetlerinde ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

A+A-

Yapay Zekâ’nın Ortaya Çıkışı

Yapay Zekâ, ilk kez II. Dünya Savaşı devam ederken ortaya çıkmıştır. Çıkmasına neden olan durum ise mesajların deşifre edilmesindeki zorunluluktur. Bu kapsamda üretilen cihazlarla beraber, Yapay Zeka kavramı da yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Bu kavramın ilk kez ortaya atılması ise, 1956 yılında bir konferans esnasında gerçekleşmiştir.

Bundan sonra bu çalışmalara öncelik verilerek, 1959 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü kapsamında dünyada ilk yapay zekâ laboratuvarı meydana getirilmiştir. Bu dönemde her ne kadar bu program, problem çözümü üzerine odaklanmış olsa da, 1960’lı yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı da konuya ilgi duymaya başlamış, böylece insanların yaptığı işleri taklit edilmeye çaba gösterilmiştir. Bunun sonucunda 1970’li yıllarda sokak haritalandırılması için bu sistemden yararlanıldı ve 2003 yılında akıllı kişisel asistanlar piyasaya sürülmeye başlandı.

En Yaygın Yapay Zekâ Örnekleri

Yapay Zekâ çalışmaları, günümüzde hız kaybetmeden, üzerinde çalışılan konular arasında yer almaktadır. Bunun bir sonucu olarak yapay zekâ, günlük yaşantımızda pek çok alana girmiştir. Bunların en önemlileri şu şekildedir.

Sesli Asistanlar

Cep telefonları, ilk ortaya çıktıkları tarihten bu yana kadar büyük gelişme göstermişlerdir. Bu çerçeve üretilen akıllı telefonlar, yapay zekâ ile birleştirilmiştir. Google Asistan, Siri ve Alexa gibi sesli asistan uygulamaları, cep telefonlarında kullanılan Yapay Zekâ örnekleri arasında yer almaktadır.

Otonom Sürüş

Günümüzde Tesla gibi şirketler, Yapay Zekâ ve akıllı araba konuları üzerinde çalışmaktadır. Bu sektörde gelecek yıllarda otonom sürüş özelliğine sahip olan, Yapay Zekâ sahibi araçlar söz konusu olabilir.

Sosyal Medya Haber Akışları

Sosyal medya platformlarında bulunan haber akışı ve alınan bildirimler, Yapay Zekâ tarafından düzenlenmektedir.

Müzik ve Medya Akışı

Youtube, Netflix ve Spotify gibi platformlar, Yapay Zekâdan faydalanarak izlediğimiz video, film ve dinlediğimiz müziklere göre bize öneri listeleri sunmaktadır.

Sağlık

Sağlık sektöründe yapay zekâ ile çalışmakta olan makineler, hastalıkları tespit etmeyi daha da rahat bir hale getirmekte, tedavi süreçlerini de kolaylaştırmaktadır. Hastaneler, sağlık merkezleri Yapay Zekâdan yararlanmaktadır.

Günümüzde devam eden Yapay Zekâ araştırmaları hızla devam etmektedir. Böylece ilerleyen yıllarda Yapay Zekâ, hayatımızda daha çok alanda, daha etkin olarak hayatımıza girecektir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.