1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doğa Koleji Açıklaması!
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doğa Koleji Açıklaması!

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doğa Koleji Açıklaması!

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşmelerin devam ettiği ve resmi açıklamanın yapılacağı vurgulandı. Bu dev alış-veriş için telaffuz edilen paranın miktarı ise 800 milyon TL. Peki bir üniversite vakfının kasasında bu kadar büyük bir

A+A-

Doğa Koleji ile İTÜ arasında satış anlaşmasının imzalandığı ifade edildi. Dün akşam İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’ya Doğa Koleji yetkilileri tarafından sunum yapılmıştı.

İTÜ: GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ise Doğa Koleji için görüşmelerin devam ettiği vurgulandı. İTÜ, “İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji arasındaki müzakere süreci devam etmektedir” ifadesi kullanıldı.

VERGİ MUAFİYETİ VAR

İTÜ Vakfı 4 Nisan 1984 tarihinde kuruldu. Vakıf Kasım 1986'da vergi muafiyeti kazandı. Vakfın internet sitesinde yer alan bilgilere göre İTÜ Vakfı her yıl 500 öğrenciye karşılıksız burs veriyor. İTÜ Vakfı’nın Başkanı aynı zamanda okulun rektörü olan Mehmet Karaca. İTÜ Vakfı 2018 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne 12 milyon TL katkıda bulunmuştu.

45 BİN ÖĞRENCİ 6 BİN ÖĞRETMEN

Genel merkeze bağlı Doğa Koleji’nde şu an 45 bin öğrenci eğitim görüyor. İstanbul başta olmak üzere 15 ildeki 214 şubede mali sıkıntılar var. 6 bin öğretmen maaşlarını alamıyor.

İTÜ VAKFI 5 YIL ÖNCE MADDİ YETERSİZLİKTEN TESİSLERİ DEVRETTİ

Doğa Koleji’ni almaya çalışan İTÜ Vakfı ise bundan 5 yıl önce, ekonomik olarak zarar ettiği için, okul içerisindeki işlettiği kantin ve kafetaryalar ile Maçka Yerleşkesi’ndeki sosyal tesisleri özel bir şirkete kiraya vermek zorunda kaldı.

İTÜ Vakfı'nın ise tek gelir kaynağı üniversite bahçesindeki kantinler ile Maçka'daki sosyal tesislerden elde edilen gelirlerden oluşuyor.

Şimdiye kadar kurulduğundan bu yana İTÜ Faliyet Raporu'na göre; Elde edilen 66 milyon TL üniversitedeki başarılı öğrencilere burs olarak dağıtıldı. Yine 12 milyon TL de İTÜ'ye aktarıldı. Bunların dışında vakfın, gelir getirici hiçbir faaliyeti ise bulunmuyor.

Edinilen bilgiye göre; İTÜ Vakfı’nın kasasında 800 milyon değil, 80 lira bile yok. Yıl sonu olduğu için kasada kaç para kaldığı 12 gün sonra ortaya çıkacak. Çünkü mevcut gelirler zaten öğrencilere burs olarak verildi.

REKTÖR DOĞAL BAŞKAN

İTÜ Vakfı’nın başkanlığı ise İTÜ Rektörü yürütüyor. Rektör kim seçilirse o vakfa da doğal başkan oluyor. Şuanki İTÜ Rektörü ve İTÜ Vakfı Başkanı ise Prof. Dr. Mehmet Karaca.

ÜNİVERSİTE’NİN KENDİ BÜTÇESİ BİLE SÖZ KONUSU PARANIN YARISI!

2020 yılı merkezi bütçeden üniversiteye ayrılan pay ise 443,2 milyon lira.

Yani İTÜ, 2020/2021 eğitim ve öğretim dönemi boyunca, hiçbir harcama yapmasa bile bu para, telaffuz edilen satış rakamının yarısı bile etmiyor.

Yasalara göre de İTÜ bu parayı zaten istese de vakfa devredemez. Çünkü o zaman akademisyen maaşları ödenemez. Bu paranın yüzde 90'a yakını personel gideri olduğu için zaten o zaman Doğa Koleji'yle aynı duruma düşer.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.