1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlara 1800 Gün Erken Emeklilik Fırsatı!
Milyonlara 1800 Gün Erken Emeklilik Fırsatı!

Milyonlara 1800 Gün Erken Emeklilik Fırsatı!

Bağ-Kur ve SGK emeklilerinin arasındaki farkların eşitlenmesi ile ilgili düzenlemenin yasalaşması halinde yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımıza erkek emeklilik yolu açılıyor.

A+A-

TBMM Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu’nda geçtiğimiz günlerde 2.5 milyon Bağ-Kur’a kayıtlı olan vatandaşımızı oldukça yakında ilgilendiren önemli prensip kararları verilmişti. Bu prensip kararın meclisteki komisyondan geçip yasalaşması halinde ise Bağ-Kur ve SGK arasındaki farkların eşit hale gelmesi amaçlanıyor. Düzenlemenin yasalaşması durumunda hem gelir hem de emeklilik süresinde emekliler arasında eşitlik sağlanacak. Bu durumda 2,5 milyon emeklinin maaşlarının artması yada erken emekli olması anlamına geliyor.

1800 Gün Erken Emeklilik Fırsatı

TBMM’de bu düzenlemenin yasalaşması halinde ise 2008’de gerçekleşen Sosyal Güvenlik Reformu ile işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olarak yeniden düzenlenmişti. Fakat Bağ-Kur’lu olan vatandaşlarımız için gerçekleştirilen bu reformda emeklilik için 9 bin gün sayısı olarak tespit edilmişti. Yapılan bu adaletsiz reform ile birlikte Bağ-Kur’lular, daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak durumun da kalıyorlardı.

Sosyal güvenlik yaşanan bu adaletsiz durumVergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu’nda SGK’lı çalışanla Bağ-Kur’lu çalışan arasındaki 1800 günlük farkın yani yaklaşık 5 yıllık sürenin ortadan kaldırılması, diğer bir ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi yönelik bir düzenlenmenin görüşülmesi ve ardından TBMM genel kuruluna sevk edilmesi planlanıyor. Teklifin ne zaman genel kurulda görüşüleceği hakkında resmi bir bilgi bulunmuyor.

BAKIMA MUHTAÇ İSE

Malul kişi eğer başka birisinin sürekli bakımına muhtaç durumda ise 10 yıldır sigortalı olma koşuluna tabi olmaksızın malullük aylığı alabilir. Ancak sağlık kurulu raporunda bu yönde bir ibare bulunmuyorsa, bu durumda sigortalının malul sayılabilmesi için hem 5 yıl ödenmiş priminin olması, hem de en az 10 yıldır sigortalı olması gerekir.

Kadınlar İçin Borçlanma Fırsatı Doğuyor

Bu yeni düzenleme ile birlikte pirim dün sayısı düşük olan çalışana emeklilik fırsatı 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olan çalışanlar için 10 yıllık primle sağlanıyor. Burada 10 yıllık bir pirim gün sayısı olan bir çalışansigortasının başladığı tarihten itibaren 15 yıl geçmesi halinde bu haktan yararlanıyor. Bu tarih 1999 yılı baz alındığında fazlasıyla karşıladığı görülüyor. Bu yeni düzenleme ile birlikte fazla pirim gün sayısı çalışma fırsatı olmayan, kadın sigortalılar için bu düzenleme erken emeklilik imkanısağlıyor.

Ayrıca bayanların bu pirim gün sayısını tamamlaması için fiili olarak çalışması gerekmiyor. Borçlanma fırsatı ile bu düzenlemeden anında yararlanma imkanı bulunuyor. Bu düzenleme ile bayanlar 8 Eylül 1981’den önce sigorta başlangıcı yapılmışsa 3600 prim gününü tamamladıkları 50 yaşını doldurduktan sonra başka herhangi bir şart atanmaksızın emekli olma imkânına sahip oluyor.

Erkekler ise bu durum 8 Eylül 1976 tarihinden önce ilk defa sigortalı olarak iş başı yapmışlarda 3600 pirim gün sayısını tamamlamaları durumunda 55 yaşında başka şarta bakılmaksızın emekli olmak imkânı sunuluyor. Burada kadınlar ile erkekler arasında kadınlar lehine 5 senelik bir avantaj sunuluyor. Teklifin yasalaşması bu anlamda en çok ev hanımlarının lehine olacağı ön görülüyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.