Emlak Sektöründe Yeni Dönem 15 Eylül'de Başlıyor! Hayali Evlerle Fiyatlar Şişirilemeyecek...
İnternetteki sahte konut ilanlarına karşı geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile ilgili yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. 1 Kasım 2023'te devreye giren sistemin ilk fazı olan kimlik doğrulamasından sonra, şimdi de yetki ve yetkilendirme doğrulaması yapılacak.
İnternetteki sahte konut ilanlarına karşı önemli bir adım atılıyor. 1 Kasım 2023'te yürürlüğe giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile konut piyasasında büyük bir değişim hedefleniyor. İlk aşamada kimlik doğrulaması gerçekleştirilirken, şimdi de yetki ve yetkilendirme doğrulamasıyla sistemin ikinci fazı hayata geçirilecek.
Ev Sahiplerine E-Devlet Üzerinden Yetki Verme İmkanı
Yeni düzenlemeyle birlikte, ev sahipleri konutlarını emlakçılara vermek için e-devlet üzerinden yetkilendirme yapabilecek. Bu yetkilendirme işlemi, emlak işletmesinin Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasının girilmesiyle gerçekleştirilecek. Böylece, yalnızca yetkilendirilen emlakçılar ilan yayımlayabilecek. Kişiler, kendi veya birinci derece akrabalarına ait gayrimenkuller dışında tüm kiralanacak veya satılacak gayrimenkuller için emlakçı yetkilendirmek zorunda olacak.
Yetkilendirme Süresi 3 Ay ile Sınırlı
E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve bu süre zarfında hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Ancak, tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek. Bu düzenleme ile sahte ilanların önüne geçilmesi ve internet üzerinden yapılan konut dolandırıcılığı ile fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor.
Uzmanlardan Farklı Görüşler
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, çoklu emlak danışmanına yetki verilmesinin sorun yaratabileceğine dikkat çekti. Akçam, "Birden fazla yetki verilmesi durumunda, emlak danışmanlarına 'siz de hizmet bedeli almayın' algısının oluşacağını düşünüyoruz. Ancak eksikliklerin tamamlanması durumunda yeni düzenleme bizi de çok mutlu edecek" dedi.
Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı ise, "Yetkilendirmede tek bir yetki belgeli emlak işletmesinin seçilmesi, spekülatif fiyat artışlarını önler. Ayrıca ilanlardaki bilgi kirliliğinin önlenmesinde büyük fayda sağlar" şeklinde konuştu.
Tapusuz Taşınmazlar Kapsam Dışında
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Serkan Şahin, "E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Ancak tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecek" dedi.
İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi Birliği Başkanı Ulvi Özcan ise, düzenlemenin titizlikle hazırlandığını belirterek, "Ancak Ticaret Bakanlığı'nın tek yetkili çalışma ile ilgili bir karar alınmadığını söyledi. Bununla ilgili düzenleme bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Başkalarının Konutu İçin Yetkilendirme Yok
Emlak Uzmanı Ercüment Ateş, "15 Eylül'de emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçilmesi kayıt dışı emlakçılığın önüne geçecek. Konut satacak kişiler, e-devlet üzerinden kendi konutu ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecek. Bu düzenleme, sahte ilanlarla fiyat artışına yol açan dolandırıcılıkların önüne geçecek ve kiraların düşmesini sağlayacak" dedi.
Kontroller Sıkılaştırılacak
EİDS üzerinden taşınmaz yetki doğrulaması yapılırken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden taşınmaz malikinin tespiti ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden hısımlık tespiti kontrolleri yapılacak. Taşınmazın seçilmesinin ardından yetki belgeli emlak işletmesinin numarası girilerek yetki süresi seçilecek. Portal, bu yetkiyi kontrol etmeden ilanı yayımlayamayacak.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.