1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilikle ilgili merak edilen sorular ne zaman emekli olurum?
Emeklilikle ilgili merak edilen sorular ne zaman emekli olurum?

Emeklilikle ilgili merak edilen sorular ne zaman emekli olurum?

Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar, emeklilik konusunda farklı soruların cevabını arıyor. Ne zaman emeki olurum, farklı kurumlardaki prim günlerim geçerli olur mu gibi soruları merak eden vatandaşlar emeklilik ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

A+A-

EYT son durum nedir? Erken emeklilik çıktı mı?  Bağkur ve SSK'lı çalışan nasıl erken emekli olur? Emeklilik nasıl hesaplanır? Ne zaman emekli olurum? 2018 yılında işe giren işçi, memur veya esnaf ne zaman emekli olur? Ülkemizde şuanda prim günü ve sigortalılık süresinin dolduğu halde emekli olmak için yaşını bekleyen kaç kişi kayıtlarda vardır?

Emeklilik dönemleri için yaşa takılanlar olarak bilinen emeklilik için gerekli hizmet süresi ve prim ödemelerini dolduklarına rağmen hala yaşını beklemeleriyle ilgili bir çalışmanız var mıdır? Emeklilik için yaşa takılanlara özgün bir düzenleme yapabilecek misiniz? 2018 yılı içerisinde bu konu hakkında mağduriyet yaşayanlara yönelik sevindirici bir haber vermeyi düşünüyor musunuz?

Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili Arzu ERDEM tarafından sunulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT sorunu için kanun teklifi incelenmek üzere görüşülecektir. Ancak konu hakkında hükümet kanadından nasıl bir açıklama gelecek bilinmiyor. Özellikle EYT için pek çok prim gününü doldurup yaşının ilerlemiş olması dolayısı ile işi bırakan kadınlar sorunun çözülmesini talep ediyor. Uzun yıllar çalışma hayatında olan ve bir süre sonra emekli olma hayalini kuran çalışanlar için çok mühim olan bu meselede kesin bir çözüm bulunmuş değildir. Ancak ufak tefek durumlardan feragat ederek ya da sunulan formüllere kulak verilerek emekliliği öne çekmek de mümkün. İşte, erken emelilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son durum

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için 15 maddelik yasa

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Yeni yasaya göre, emekli olmak isteyen vatandaşlar, emekliliği için gerekli yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul ederek emekliliğini tamamlayacak.

Emekliliğine birkaç yıl kala yasa nedeniyle daha yıllarca beklemek zorunda olan 5 milyona yakın kişi var. Gözler hep Meclis'ten ve siyasilerden gelecek kararlarda.

10 YIL İÇİNDE EMEKLİLİK   

Bir işte bir süre çalıştıktan sonra hastalanan ya da sakat kalan binlerce kişi var. Bu kişilerden yüzde 60 oranında işgücü kaybı olanlarla sürekli başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar yaşı beklemeden erken emekli olabiliyor. Bunun için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı şartı aranıyor. İşgücü kaybının yüzde 60’ı aştığı ve malullüğü SGK Sağlık Kurulu tarafından onaylanan kişilere 971 lira maaş bağlanıyor.  Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan anneler erken emekli olabiliyor. Örneğin, 2008’den sonra 1000 gün primi bulunan bir anne bin 250 gün prim ödemiş sayılıyor. 250 günlük süre yaştan düşüyor. Bu haktan SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’na tabi olan anneler yararlanıyor

2 BİN 160 GÜN KAZANÇ

Doğum borçlanması, emekli olmak için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan kadınların erken emekli olmasını sağlıyor. Doğumdan önce sigortası yapılan, adına prim ödenen ve çocuğu yaşayan tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. En fazla 3 çocuk için geçerli oluyor. Her çocukta 2 yıl olan bu hak, kadınların çocukları üzerinden 2 bin 160 gün prim kazanmayı sağlıyor.   

5 YIL DAHA ERKEN  

Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor. Böylece, prim sayısı artarken emeklilik yaşı öne çekilmiş oluyor. Örneğin, 20 yıl çalışan bir kişi yıpranmayla 25 yıl çalışmış sayılarak 5 yıl erken emekli olma hakkı elde edebiliyor. Çalışılan işin bu kapsamda değerlendirilip değerlendirilmediğini SGK’ya sorup öğrenmek gerekiyor.

Bu yıl ilk defa çalışmaya başlayan kadınlar 60, erkekler 62 yaşından önce emekli olamayacak. Memur veya kendi işini kuranlar, akranlarından 2 yıl daha geç emekli olacak. Emeklilik yaşı, sigortalı olarak ilk defa işe başlanan tarihe ve çalışılan statüye göre değişmekle birlikte kademeli olarak artıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe başlayan kadın 58, erkek 60 yaşını doldurmak ve en az 9000 gün prim gününü tamamlamak koşuluyla emekli olabiliyor. Esnaf ve memur statüsünde çalışanlar 9000 gün prim gününe tabi. 4/a, yani işçi statüsünde çalışanlarda ise 7200 prim gün sayısı aranıyor. Herhangi bir işte çalışmadığı için sigortası olmayanlar emekli aylığı bağlatabilmek için isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. 2008 yılından sonra isteğe bağlı sigortalar Bağ-Kur (4B) kapsamında değerlendiriliyor. Bağ-Kur’lular, emekli olabilmek için daha uzun süre prim ödüyorlar. İsteğe bağlı sigortalılar, son 3.5 yıl SSK (4A) statüsünde çalışmaları halinde erken emeklilik hakkı elde ederler. Son 3.5 yıl SSK'lı çalışan erken emekli olur!İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları mümkün. Sosyal güvenlik sisteminde kapsamlı değişiklik yapılan 2008 öncesinde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı kapsamında isteğe bağlı sigortalı olunabiliyordu. 2008’de sistem değişikliğiyle SSK’ya tabi isteğe bağlı sigorta uygulamasına son verildi. O tarihten sonra tüm isteğe bağlı sigortalılar Bağ-Kur yani 4B kapsamında değerlendirilmeye başlandı. 2008’den önce 4A kapsamında prim ödemekte olanlar da 4B’ye geçirildi.

Emeklilik yaşı, 1 Ocak 2036 tarihinden itibaren her 2 yılda 1 yaş artacak. Erkekler 2044'ten, kadınlar ise 2048'den itibaren 65 yaşından önce emekli olamayacak.

2018'DE İŞE BAŞLAYAN NE ZAMAN EMEKLİ OLACAK?

Kritik nokta, prim gününün doldurulduğu tarihte uygulanan yaş haddi. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, 4/a (işçi) statüsünde çalışanların 7200 prim gününü, 4/b (esnaf) ve 4/c (memur) statüsünde çalışanların 9000 prim gününü doldurdukları tarihte geçerli olan yaş haddine yükselecek.

DAHA UZUN SÜRE PRİM ÖDEMEK GEREKİYOR

2008 yılından önce SSK statüsünde isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başlayanlar, Bağ-Kur statüsüne alındıklarının farkında değillerse daha çok prim öderler ve daha geç emekli olurlar. Örneğin, ilk prim ödemeye başladığında 5.000 gün prim ödemesi yeterli olan bir kişi, statü değişikliğiyle 9.000 gün prime tabi olur.

SON 1261 GÜNE DİKKAT

İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları mümkün. Ayrıca, SSK statüsünde emekli aylığı Bağ-Kur’a göre yüzde 30’a varan oranda artar. Sosyal güvenlik sisteminde birden fazla statüde çalışması bulunanların son 7 yıldaki statüsüne bakılıyor. Son 7 yıl içinde en çok hangi statüde geçirilmişse o statüden emeklilik işlemleri yapılıyor.

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, SSK statüsünde emekli olabilmek için hesap kitap yaptırmalı. SSK’ya tabi olarak hangi yaşta emekli olabiliyorlarsa o tarihten geriye doğru 3.5 yıl (bin 261 gün) önce isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi kesip 4/a (SSK) statüsünde bir işte çalışmaya başlamaları gerekir.

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRABİLİR?

İsteğe bağlı sigorta yaptırabilmek için aranan şartlar şöyle:

Türkiye’de ikamet etmek,

Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,

Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

18 yaşını doldurmuş bulunmak,

Sosyal Güvenlik Kurumu’na isteğe bağlı sigorta talebinde bulunmak.

AYLIK 649 LİRA PRİM

İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar, brüt asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında kendi belirledikleri tutarın yüzde 32’si oranında prim ödüyorlar. Asgari ücret üzerinden ödemeyi tercih edenlerin, 2018 yılı için aylık 649,44 lira prim ödemesi gerekiyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI ÖLDÜĞÜNDE HAK SAHİBİNE AYLIK BAĞLANIR

En az beş yıl prim ödedikten sonra hayatını kaybeden isteğe bağlı sigortalıların eşi, çocuğu, anne babası gibi hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır. Bağlanacak aylık, 9.000 gün prim ödemiş kabul edilerek hesaplanır.

Tam umutların tükendiği bir dönemde AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nda yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeni bir hamle yaptı. 23 Temmuz’da MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yaşa takılanların emekli olmalarını sağlamak için hazırlanan kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ardından da İYİ Parti TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sundu. 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

Bağ-Kur'lu esnaf 5 yıl erken emekli olabilir

Bağ-Kur'lu esnaf, hem 5 yıl erken emeklilik hem de yüksek maaş fırsatı sunan SSK'dan emekli olabilir. Bunun için tek şart esnaflığa başladığı tarihin 1 Mart 2011'den önce olması. En yüksek emekli maaşını Emekli Sandığı (memur) veriyor. İkinci sırada SSK emeklisi geliyor. Üçüncü sırada Bağ-Kur'lu esnaf emeklisi yer alıyor. 2000'den önce emekli olan esnafın en düşük aylığı bin  lirayı biraz geçiyor. Tarım Bağ-Kur'undan emekli olanlar ise 770 lira taban aylıkla en düşük gelire sahip olan grup. Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisi bulunuyor. Geri kalanı SSK ve Bağ-Kur emeklisi.

PRİM GÜNÜ FAZLA

En düşük maaşı Bağ-Kur'lu alıyor. Bağ-Kur emeklileri en fazla yani 9000 gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999'daki sosyal güvenlik reformu, Bağ-Kur'lu olanları etkiledi. Reformdan önce Bağ-Kur'lu kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008'den sonra Bağ-Kur'lu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor. Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye'deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.

ÖDEMELER SSK'YA YAPILIYOR

5510 sayılı yasadaki değişiklikle. Bağ-Kur'luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede (7200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Ancak bunun tek şartı SSK'lı çalıştığınız işyerinin kendinize ait olmaması. (Güneş)

EYT SON DAKİKA!

Varlık barışı, imar affı, emekliye ikramiye, KYK borçlarının faizlerinin silinmesi, vergi borcu yapılandırılması vb. başlıkları içeren torba yasa geçtiğimiz hafta TBMM'den geçti. Ancak yoğun bir beklentinin oluştuğu erken emeklilik için bir düzenlemenin yer almadı.

EYT MÜJDESİ VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarının mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ-Kur Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunundaki hükümlere göre belirlendiğini söyledi.

Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerektiğini belirten Çalışma Bakanı, “Söz konusu koşullardan herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalının emekli olarak değerlendirilmesine ve aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır” dedi.

Bakan Sarıeroğlu'nun açıklaması, önümüzdeki günlerde yaşa takılanlar için herhangi bir düzenlemenin olmadığının sinyalini verdi. Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerekiyor.

EYT Son dakika haberleri 2018 Yeni Emeklilik Yasasında EYT'liler Çözüm Olacak Mı?

Tam umutların tükendiği bir dönemde AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nda yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeni bir hamle yaptı. 23 Temmuz’da MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla yaşa takılanların emekli olmalarını sağlamak için hazırlanan kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ardından da İYİ Parti TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sundu.

1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu. İşte bu uygulama milyonlarca kişiyi mağdur etti.İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, emeklilik yaş sınırının değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

Ergun'un, TBMM Başkanlığına sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifinin gerekçesinde, İşsizlik Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle emeklilik beklentisindeki vatandaşların hak ve planlarının ileri bir tarihe ertelendi. Bu durumun mağduriyetlere neden olduğu belirtildi. Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, hukuk devletinin, "vatandaşlarına ve onların haklarına saygılı devlet" olarak tanımlandığına yer verilen gerekçede, ilgili kanunlarda emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiği, 8 Eylül 1999'dan önce işe giren kadınlarda 40-58, erkeklerde 44-60 yaş aralığında değişen yaş bekleme süreleri getirildiği hatırlatıldı.

Uygulamanın, erken yaşta çalışmaya başlayarak primlerini eksiksiz ödeyen ve prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlar için cezaya dönüştüğüne işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Emekli olmak için yaş bekleyen ve bu süre zarfında işsiz kalan, ileri yaşları yüzünden yeni iş bulma zorluğu çeken vatandaşlar sağlık güvencesinden de mahrum bırakılmakta, bu durum sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Teklifimizin kanunlaşması halinde emekli olmak isteyen ama yaş bekleyen vatandaşların mağduriyeti giderilecektir.

PRİM GÜNÜ FAZLA   

En düşük maaşı Bağ-Kur'lu alıyor. Bağ-Kur emeklileri en fazla, yani 9 bin gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999'daki sosyal güvenlik reformu, Bağ-Kur'lu olanları etkiledi. Reformdan önce Bağ-Kur'lu kadın 20 yıl (7 bin 200 gün), erkek 25 yıl (9 bin gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008'den sonra Bağ-Kur'lu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor. Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye'deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.  

SSK'YA PRİM ÖDENİYOR   

5510 sayılı yasadaki değişiklikle Bağ-Kur'luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etse bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede (7 bin 200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Ancak bunun tek şartı SSK'lı çalıştığınız işyerinin kendinize ait olmaması.  

Prim borcu olana faiz affı  

Milyonlarca Bağ-Kur’lu geçmiş prim borçlarını yürürlüğe giren af paketiyle indirimli ödeyebiliyor. SGK’ya 10 yıllık 84 bin lira borcu olan bir esnaf, yaş şartını tamamladıysa 52 bin lira ödeyerek emekli olabiliyor.  Primler bugünkü değer üzerinden değil, borcun doğduğu yıla göre hesaplanacak. Bu yapılırken borcun faizi silinecek ve enflasyon farkı bulunacak.

1999’da çıkan yasa 100 binlerce kişiyi mağdur etti! EYT’ye geniş yer verildi ve EYT için iyi haberler olduğuna değinildi. Haberde emekli olmak için gün sayarken, 1999'da çıkan yasa nedeniyle 500 bin kişi yükselen yaş şartını beklemek zorunda kalmıştı.

Mağduriyet yaratan bu durum Meclis'e taşındı. Yasa çıkarsa yaşa takılanlar erken emekli olacak.Yaş düzenlemesiyle emeklilik yaş şartı 15 yıl kadar artanlar da oldu! 8 Eylül 1999 öncesinde SSK'lı. Bağkurlu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadınsa 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu.

Örneğin; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekli olabiliyordu. Ancak 1999'da emekli yaşı ve istenen prim şartı arttı.65'E kadar yükseldi! 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38'den 58'e, erkeklerde 43'ten 60’a çıkarıldı. SSK'ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. 1976 ile 1999 arasında işe girenler için 'kademeli yaş’ getirilirken. 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008'den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu. 

Hakkını Avrupa'da aradı! Ne yapıldıysa 'emeklilikte yaşa takılanlara' çare bulunamadı. Bu konuda bir düzenleme yapılmadı. Anayasa Mahkemesi'ne dahi başvuru sonuçsuz kaldı. Dava reddedildi. Ancak birçok hukukçu, uygulamanın hak ihlali olduğunu savunmaya devam ediyor.İç hukuk yolu tükendiği için yaşa takılan 150-200 kişi konuyu Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi’ne (AİHM) dahi taşıdı. Sonuç bekleniyor da bekeniyor…Bahçeli’nin talimatıyla sorun çözülecek! Tam umutların tükendiği bir dönemde AK Parti ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakında yer alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yeni bir hamle yaptı.Kanun teklifi TBMM’de!

23 Temmuz'da MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin talimatıyla yaşa takılanların emekli olmalarını sağlamak için hazırlanan kanım teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.3 ay için de başvuru! 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklik öngören teklifte; sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı şartını sağlayıp yas koşulunu sağlayamayanların yasanın çıkması halinde 3 ay içinde SGK'ya başvurarak emekli olabilecekleri yazıyor Bazı AK Partili vekillerin de bu teklife sözlü destek verdiği ifade ediliyor.Geçim sıkıntısı yasıyor!

Kanun teklifinin gerekçesinde özetle şu ifadeler yer alıyor: “1999 öncesi çalışma hayatına dahil olan bu sigortalı, hizmet süresi ve prim günü sonunda emekli olacağım bilerek çalışmaya başlamış, fakat yapılan düzenlemelerle mağdur olmuştu. Yaş şartını tamamlayamadığı için emekli olamayan kişi, ailesinin geçimini sağlamakta zorlanıyor. İş aradığında ‘yaşlısın’, emekli olmayı istediğinde ise 'gençsin' deniyor.

Hizmet gün sayısını dolduran kişiler emekliliğini beklemeye devam ediyor. Yeni Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK'tan çalışma ile ilgili açıklama bekleniyor. Hizmet süresi SGK'dan dolmuş olmasına rağmen henüz emeklilik yaşına varamayan insanların emekliliği askıda kalmaya halen devam ediyor. Uzun süredir erken yaşta emekliliği bekleyen kişiler için bir umut kaynağı olan bu açıklama ile birlikte herkes beklemeye koyulmuş durumda. Öte yandan devletin erken yaş emekliliğini gündeme getirebilmesi için yıllık olarak 450 milyar liralık bir maliyeti göze alması gerektiği daha önce açıklanmıştı. Oldukça fazla olan bu miktarı karşılamak devlet bütçesinde zorluk anlamına geliyor.

Daha öncede Temmuz ayı içerisinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yasa teklifi veren MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem bu seferde mağdurların sesini duyurabilmek adına yeni soru önergesi verdi.Arzu Erdem tarafından EYT mağdurları için verilen soru önergesi direkt olarak konunun bir numaralı muhatabı olan Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk' a yazıldı. Selçuk soru önergesini yazılı olarak yanıtlayacak.

EYT Bekleyen Kişi Sayısı Ne Kadar?

Arzu Erdem tarafından verilen kanun teklifi büyük yankı uyandırmıştı. Kanun teklifinin ardından bu seferde Arzu Erdem tarafından EYT içni soru önergesi verildi. Soru önergesi içerisinde 4 önemli soru yer aldı. Bunlar;

Ülkemizde şu anda prim günü ve sigortalılık süresi dolduğu halde yaşı beklediği için emekli olamayanların sayısı kayıtlarınızda ne olarak kaçtır?

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılan emeklilik için gerekli hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurdukları halde yaş şartını dolduramayanlarla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılması halinde 2018 yılı fiyatlarıyla aktüeryal maliyeti tutarı ne kadar olacaktır?

2018 yılı içerisinde bu konuda mağduriyet yaşayanlar için bir müjde vermeyi planlıyor musunuz?

EYT Mağduru Ne Demek, EYT Mağdurları Kaç Kişi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kelimelerinin ilk harflerinden oluşan EYT emekli olmak için aranılan sigorta prim gün sayası ve sigortalılık süresi dolmasına rağmen getirilen yaş sınırını nedeni ile emekli olamayan kişileri kapsamaktadır.

1999 senesinde çıkarılan yasa nedeni ile mağdur olan kişi sayısı ise Arzu Erdem tarafından verilen EYT soru önergesi ile devlet tarafından resmen açıklanacak. Ancak yapılan tahminlerle 3 milyon kişinin emeklilikte yaş engeline takıldığı tahmin edilmektedir.

EYT MÜJDESİ VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarının mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ-Kur Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunundaki hükümlere göre belirlendiğini söyledi. Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerektiğini belirten Çalışma Bakanı, “Söz konusu koşullardan herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalının emekli olarak değerlendirilmesine ve aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır” dedi.

Bakan Sarıeroğlu'nun açıklaması, önümüzdeki günlerde yaşa takılanlar için herhangi bir düzenlemenin olmadığının sinyalini verdi. Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerekiyor.

Ne Zaman Emekli Olurum?

İşe başlayan kişilerin daha ilk günden aklına bu soru belirmektedir. Ne zaman emekli olurum konusu gün geçtikçe değişmekte ve cevaplar da buna bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı 1950 yılından beri oldukça radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

EMEKLİLİKTE ŞARTLAR NELERDİR

Ülkemizde çalışan kişilerin emekli olabilmeleri için kanunların belirlediği iki şartı yerine getirmesi gerekir.

Bu şartların birincisi; öncelikle çalışanın prim günü sayısını doldurması gerektiğidir. Yeni işe başlayan kişilerde bu prim sayısı 7200 olarak bilinmektedir.

İkinci şart ise yaş sorunudur. Yani kişinin sadece prim gününü doldurması yetmez. Bunun yanında kişinin emeklilik yaşını da doldurması gerekiyor. Her ne kadar amaçları aynı olsa bile işleyiş ve ücret bakımından iki konu birbirinden farklılık gösteriyor. Yani yalnızca bir şart ile emeklilik söz konusu olamıyor.

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur. Bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir.

Prim gününü dolduran ancak yaş şartı olduğu için yaş şartını dolduramayan çok sayıda kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu altında sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor. Konuyla ilgili Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için kanun teklifi sundu.

EYT SORUNLARINA ÇÖZÜM TALEBİ

Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili Arzu ERDEM tarafından sunulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT sorunu için kanun teklifi incelenmek üzere görüşülecektir. Ancak konu hakkında hükümet kanadından nasıl bir açıklama gelecek bilinmiyor. Özellikle EYT için pek çok prim gününü doldurup yaşının ilerlemiş olması dolayısı ile işi bırakan kadınlar sorunun çözülmesini talep ediyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN SUNULAN 5 FORMÜL

Uzun yıllar çalışma hayatında olan ve bir süre sonra emekli olma hayalini kuran çalışanlar için çok mühim olan bu meselede kesin bir çözüm bulunmuş değildir. Ancak ufak tefek durumlardan feragat ederek ya da sunulan formüllere kulak verilerek emekliliği öne çekmek de mümkün. İşte, erken emelilik için sunulan 5 formül;

Yıpranma payı olan meslek grupları;

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Askerliğini işe girmeden evvel yapan erkekler;

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanması ile erken emekli olan kadınlar;

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor. Doğum borçlanması ile erken emekli olmak isteyenleri için şartlar şu şekildedir;

- Doğumdan önce SSK tescili,

- Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.),

- Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.

9 Eylül 1999 yılı öncesinde emekli olanlar;

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlar için;

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

EMEKLİLİK VE ERKEN EMEKLİLİK ARASINDAKİ FARK

Emeklilik

Kişi bir iş bulurken asıl kaygısı geleceğe dairdir. Kişi iş gücünün düşeceği ve herhangi bir şekilde çalışamayacağı yılları düşünerek iş bulurken bunu bir kriter haline getirip geleceğine yatırım yapmak ister. Ancak bu yatırım ise sigorta kurumlarının göstermiş olduğu imkanlar sayesinde gerçekleşir. Kişi bir kurum ya da kuruluşta öncelikle işe başlar. Ancak burada 18 yaşını doldurması gerekmektedir. Daha sonra başladığı iş gününden itibaren patronu ya da kendisini sigorta kurumlarına aylık olarak ödeme yapmak durumundadır. Bu primler kişinin geleceğinin yapılanmasına yardımcı olur. Kişi belli ibr hizmet yılını doldurduktan sonra bu yatırılan primler sayesinde artık emekli olur ve bu primlerin karşılığı olarak da bir maaş alır. Bu maaşa emeklilik maaşı denir. Bu duruma da emeklilik denir.

Erken Emeklilik

Bu sigorta kurumlarının amaçları aynı olsa da gerek işleyişlerinden gerek ücretlerinden oldukça aralarında ayrılmaktadır. En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir

Nasıl Emekli Olurum?

İşe başlayan kişilerin daha ilk günden aklına bu soru belirmektedir. Ne zaman emekli olurum konusu gün geçtikçe değişmekte ve cevaplar da buna bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı 1950 yılından beri oldukça radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

ERKEKLERDE EMEKLİLİK

Sigortalılık süresinin başlangıcı 08.09.1976'dan önce olan erkek SSK'lılar: 55 yaşını doldurmuş olma ve en az 5000 gün veya, 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, 25 yıldan beri sigortalı bulunma ve en az 5000 gün, Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, tam emekli aylığına hak kazanmaktadırlar. 08.09.1999 günü ve sonrası işe giren erkekler emekli olabilmeleri için 60 yaşını tamamlamış ve en az 7000 gün sayısı ile emekli olabilecekler. Görüldüğü üzere 08.09.1999 gününden sonra işe girenler için sigortalılık süresi diye bir şey kalmamıştır. 7000 günü doldurmak ve 60 yaşını tamamlayıp 61 yaşından gün alması gerekir.

4.500 GÜN İLE ERKEKLERDE EMEKLİLİK

60 yaşını doldurmuş olması , 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün prim ödemek şartı ile kısmı emekli olabileceklerdir.

01.05.2008 GÜNÜNDEN SONRA İŞE GİREN ERKEKLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

a-Normal Emeklilik Şartları:

7200 günü 31.12.2005 tarihine kadar tamamlayan erkekler 60 yaşında emekli olur ama diğerleri için tablo aşağıdadır.

1)- 01.01.2036 ila 31.12.2037 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 61 yaş

2)- 01.01.2038 ila 31.12.2039 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 62 yaş

3)- 01.01.2040 ila 31.12.2041 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 63 yaş

4)- 01.01.2042 ila 31.12.2043 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 64 yaş

5)- 01.01.2044 ila 31.12.2045 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 65 yaş

6)- 01.01.2046 ila 31.12.2047 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 65

b-Erkeklerin SSK'dan 5400 gün ile emeklilik şartları:

İlk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrası işe girmiş yani sigortalı olmuş veya olacak erkeklerden 4a bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için kısmı emeklilik şartı 5400 gün olarak uygulanır. Emeklilik yaşlarının tesbiti 5400 günü tamamladıkları/tamamlayacakları zamana göre belli olur. Buna göre; 5400 günü 31.12.2005 tarihine kadar tamamlayan erkekler 63 yaşında emekli olur.

Diğerleri İse:

1)- 01.01.2036 ila 31.12.2037 tarihleri arasında 5400 günü tamamlayan erkekler 64

2)- 01.01.2038 gününden sonra 5400 günü tamamlayan erkekler için 65 olarak uygulanır. Ancak yaş hadlerinin uygulanması 5400 prim gün sayısı şartını doldurduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri esas alınır.

KADINLARDA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Belirli süre sigortalı olup bu süre içinde primlerini eksiksiz ödeyen ve yaş şartını da yerine getiren kadın çalışanlar, erkeklere göre daha az prim ödeme gün sayısı ile daha erken yaşta emekliliğe hak kazanıyorlar. Kadın çalışanlar yaş haddinde de emekli olup kısmi aylık alabiliyorlar.

SSK kapsamında bayanların emekli yaşı işe ilk giriş tarihine göre değişir. İlk defa 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olmanız halinde 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emeklilik hakkı kazanabiliyorsunuz. Ancak 58 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için 7200 iş gününü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamanız gerekiyor.

3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık süresini;

– 23.05.2002 tarihinden önce tamamladıysanız 50 yaşında,

– 24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında tamamladıysanız 52 yaşında,

– 24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında tamamladıysanız 54 yaşında,

– 24.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında tamamladıysanız 56 yaşında,

– 24.05.2011 tarihinde sonra tamamladıysanız 58 yaşında 3600 gün ile emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

SSK ya da diğer kapsamlarda ilk işe giriş tarihiniz 08.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arası ise; 4500 gün 25 yıllık sigortalılık süresi ve 58 yaşı tamamlamanız halinde SSK yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

SSK ya da diğer kapsamlarda ilk işe giriş tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve sonrası ise 5400 gün 61 yaşı tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Ancak yine bu tarihten sonra girişi olanlar emeklilikte kademeli geçişe tabidir. 5400 günden 61 yaşında emekli olabilmeniz için 5400 günü en geç 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamış olmanız gerekiyor.

Ayrıca; 5400 günlük prim gününü; 31.12.2037 tarihine kadar tamamlamanız halinde 62 yaşında, 31.12.2039 tarihine kadar tamamlamanız halinde 63 yaşında, 31.12.2041 tarihine kadar tamamlamanız halinde 64 yaşında, 01.01.2042 tarihinden sonra tamamlamanız halinde ise 65 yaşında emekli olursunuz.

ESKİ TARİHLER İÇİN BORÇLANMAK AVANTAJLI

Emekli aylığı bağlanırken, 2000 öncesi, 2000-2008 Eylül arası ve 2008 Ekim sonrası farklı yöntemlerle hesaplanıyor. Aylık bağlama oranı bakımından en avantajlı dönem, 2000 yılı öncesi. 2000 öncesindeki çalışma süresi ne kadar uzunsa emekli aylığı da o kadar yüksek bağlanıyor. En dezavantajlı dönem ise 2008 sonrası. 2008 sonrasındaki çalışma dönemi uzadıkça bağlanan aylık düşüyor.

1992, 2003 ve 2009 doğumlu üç çocuğu bulunan kadın sigortalının emekli olmak için sadece 600 gün borçlanmaya ihtiyacı varsa, eksik gününü tamamlamak için 1992 yılında doğan çocuğu için borçlanırsa daha yüksek emekli aylığı alır. 2009 doğumlu çocuk için borçlandığında ise bağlanacak emekli aylığı düşer. Hatta, birinci çocuk için yaptığı borçlanma emekli aylığı bağlatmaya yeterli olduğu halde diğer iki çocuk için de borçlandığında emekli aylığı yine azalabilir.

İHTİYACINIZ KADAR BORÇLANIN

Prim günü eksik olmadığı halde emekli aylığını yükseltmek amacıyla borçlananlar zararlı çıkabilir. Bu amaçla borçlanma yapmak isteyenlerin, 2000 öncesi tarihler için borçlanma imkânı yoksa, hiç borçlanmaması daha iyi.

1 GÜNLÜK ASKERLİK BORÇLANMASI 1 YIL ERKEN EMEKLİLİK SAĞLAYABİLİR

Emeklilik yaşı, sigortalı olarak çalışmaya başlanan tarihe göre değişiyor. Sigorta başlangıç tarihi 1 gün önce olanlar, bir yıl daha erken emekli olabiliyor.

Askerlik borçlanması, bazı kişilere daha erken emekli olma olanağı sağlayabiliyor. Herhangi bir işte çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış olanlar, askerlik borçlanması yaparak emeklilik tarihlerini öne çekebilirler.

Örneğin, 24 Kasım 1989 tarihinde ilk defa işe başlayan bir erkek, 52 yaşında emekli olabilir. Bu kişi askerliğini işe girmeden önce yapmışsa 1 günlük askerlik borçlanması yaptığında sigorta başlangıç tarihi 24 Kasım’dan 23 Kasım 1989’a çekileceği için 52 yerine 51 yaşında emekli olabilir.

Askerlik süresinin tamamını borçlanmaya gerek bulunmuyor. Sadece ihtiyaç kadar borçlanma yapılabiliyor.

9 EYLÜL 1999 TARİHİNE DİKKAT

Özellikle 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı (SSK) olan çalışanlar için 10 yıllık primle emeklilik imkânı bulunuyor. Burada 10 yıllık prim ile birlikte sigortalı olunan tarihten bugüne 15 yıl geçmesi gerekiyor. Bu sistem özellikle kadın sigortalılar için emeklilik imkânı sunuyor. Üstelik bu primleri çalışarak doldurmak da şart değil. Borçlanma imkânı da var.

EMEKLİLİK YAŞINI GERİ ÇEKMEK MÜMKÜN

Emeklilik için işe giriş tarihine göre ve bulunulan kuruma göre belli süreler gerekiyor. Öncelikle sigortadan sonra belli bir süre geçmesi, işe giriş tarihine göre de prim ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor. Ancak emeklilik yaşını geri çekmek de mümkün. Bunun için 5 önemli fırsat var.

1) KADINLARA DOĞUM İMKÂNI: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkânı bulunuyor. Bu imkân 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne üç çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek şart annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması.

2) ASKERLİK YAŞI AZALTIYOR: Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkânı veriyor. Sigortalıların askerlikte geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları imkânı var. Sigortalı olduktan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihi borçlandığı gün kadar geriye gidiyor. 1988 girişli birisi 1 yıl askerlik borçlanırsa 1987 girişli oluyor ve şartları buna göre belirleniyor. Böylece en az bir yaş önce emeklilik imkânı bulunuyor.

3) 15 YILDA MAAŞ: Kısmi emeklilik de denilen bu yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60'tan başlıyor. Böylece yaşı gelmiş ama çalışma imkânı olmayan sigortalılar kısmi emeklilik imkanıyla beklemeden maaş almaya başlayabiliyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e yıl şartı 25'e çıkıyor.

4) MALULLUK VE ENGELLİ DURUMU:

Sağlık durumları elverişli olmayanlar için iki türlü erken emeklilik imkânı bulunuyor. Malulen emeklilikte sigortalı olduktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklar geçerli sayılıyor. Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak bu imkândan yararlanıp emekli olabiliyor. En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün bildirmek şartıyla malulen emeklilik imkânı veriliyor. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

5) YIPRANMA HAKKI: Kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) diye tarif ettiği bu avantaj belli mesleklere uygulanıyor. Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkânına kavuşuyor. Yani bir yılda 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekiliyor. Bu da normal çalışanlara göre erken emeklilik ortaya çıkartıyor.

EYT'liler için yasa çıkarılacak mı?

Yıllardır çözüm bekleyen emeklilikte yaşa takılanların sorunu tekrar gündeme geldi. MHP İstanbul milletvekili Arzu Erdem katıldığı televizyon programında EYT sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.  MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem açıklamalarında "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili öncelikle 1.11.2016 tarihinde yazılı soru önergesi, 20.06.2016 tarihinde kanun teklifi ile bu konuyu işledik. EYT'lerin erken emeklilik talebi yok. Onların hakları var. Ak Parti'nin bunu düzenlenmesi gerekiyordu. EYT'lerle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Yapılan kanuni düzenleme ile bir süreç vardı.

Erken Emeklilik

Bu sigorta kurumlarının amaçları aynı olsa da gerek işleyişlerinden gerek ücretlerinden oldukça aralarında ayrılmaktadır. En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya  da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir

Ne Zaman Emekli Olurum?

İşe başlayan kişilerin daha ilk günden aklına bu soru belirmektedir. Ne zaman emekli olurum konusu gün geçtikçe değişmekte ve cevaplar da buna bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri olan ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı 1950 yılından beri oldukça radikal değişimlere uğrayarak sekiz kere değişmiştir. Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

4A ÇALIŞANLARI NASIL EMEKLİ MAAŞI HESAPLAYACAK?

SGK sitesine giren 4A çalışanları emekli aylığını hesaplayabilir. Siteye giren çalışanlar ardından açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı, Baba adınızı, Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve son olarak doğum tarihinizi giriniz. Daha sonra Sorgula butonuna basarak emeklilik aylığı hesaplama işlemini tamamlayınız.

EMEKLİ OLMA YAŞI NASIL HESAPLANIR?

4a çalışanları prim gününe bakarak emekli olma gününü hesaplayabilir. Prim günü dolduran vatandaşlar emekli olmak için Türkiye'de 65 yaşı beklemek zorunda.

Emeklilik Nedir?

Kişi bir iş bulurken asıl kaygısı geleceğe dairdir.  Kişi iş gücünün düşeceği ve herhangi bir şekilde çalışamayacağı yılları düşünerek iş bulurken bunu bir kriter haline getirip geleceğine yatırım yapmak ister. Ancak bu yatırım ise sigorta kurumlarının göstermiş olduğu imkanlar sayesinde gerçekleşir. Kişi bir kurum ya da kuruluşta öncelikle işe başlar. Ancak burada 18 yaşını doldurması gerekmektedir. Daha sonra başladığı iş gününden itibaren patronu ya da kendisini sigorta kurumlarına aylık olarak ödeme yapmak durumundadır. Bu primler kişinin geleceğinin yapılanmasına yardımcı olur. Kişi  belli ibr hizmet yılını doldurduktan sonra bu yatırılan primler sayesinde artık emekli olur ve bu primlerin karşılığı olarak da bir maaş alır. Bu maaşa emeklilik maaşı denir. Bu duruma da emeklilik denir.

Emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber! 2018 EYT sorunu çözülüyor mu? Emeklilikte yaş problemi ortadan kalkıyor mu? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Erken emeklilikte son durum milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için MHP ve İYİ Parti’nin ardından CHP de kanun teklifi verdi.  EYT son durum nedir? Erken emeklilik çıktı mı?  Bağkur ve SSK'lı çalışan nasıl erken emekli olur? Emeklilik nasıl hesaplanır? Ne zaman emekli olurum? 2018 yılında işe giren işçi, memur veya esnaf ne zaman emekli olur? Ülkemizde şuanda prim günü ve sigortalılık süresinin dolduğu halde emekli olmak için yaşını bekleyen kaç kişi kayıtlarda vardır? Emeklilik dönemleri için yaşa takılanlar olarak bilinen emeklilik için gerekli hizmet süresi ve prim ödemelerini dolduklarına rağmen hala yaşını beklemeleriyle ilgili bir çalışmanız var mıdır? Emeklilik için yaşa takılanlara özgün bir düzenleme yapabilecek misiniz? 2018 yılı içerisinde bu konu hakkında mağduriyet yaşayanlara yönelik sevindirici bir haber vermeyi düşünüyor musunuz? Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili Arzu ERDEM tarafından sunulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT sorunu için kanun teklifi incelenmek üzere görüşülecektir. Ancak konu hakkında hükümet kanadından nasıl bir açıklama gelecek bilinmiyor. Özellikle EYT için pek çok prim gününü doldurup yaşının ilerlemiş olması dolayısı ile işi bırakan kadınlar sorunun çözülmesini talep ediyor. Uzun yıllar çalışma hayatında olan ve bir süre sonra emekli olma hayalini kuran çalışanlar için çok mühim olan bu meselede kesin bir çözüm bulunmuş değildir. Ancak ufak tefek durumlardan feragat ederek ya da sunulan formüllere kulak verilerek emekliliği öne çekmek de mümkün. İşte, erken emelilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son durum.star

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.