1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Diyetsiz Zayıflama Yöntemleri - Diyet Yapmadan Nasıl Zayıflarım?
Diyetsiz Zayıflama Yöntemleri - Diyet Yapmadan Nasıl Zayıflarım?

Diyetsiz Zayıflama Yöntemleri - Diyet Yapmadan Nasıl Zayıflarım?

Diyetsiz zayıflama yöntemleri, herkesin kafasına takılan temel meselelerin başında gelir. Çünkü, diyet yapmak dünyanın en zor görevlerinden biridir.

A+A-

Görev diyoruz; çünkü, bu işi düzenli şekilde sürdürmemek, bu işin gereklerini yerine getirmemek insana zarar verir. Peki, tüm bu çilelerin ötesinde diyetsiz zayıflamanın mümkünatı var mıdır? Elbette ki, siz istedikten ve kendi metabolizmanızı çözdükten sonra, neden olmasın?

Diyetsiz Zayıflama Nasıl Olur?

Diyetsiz zayıflama yöntemleri, öncelikli olarak kişilerin istekleriyle şekillenir. Aynanın karşısına geçin ve vücudunuzu inceleyin. Nasıl görünüyorsunuz? Vücudunuzun girintileri ve çıkıntıları neler, bunları çözmeye gayret edin. Genellikle, her insanın temel derdi bölgesel yağlanmadır. Vücudunuzdaki bu bölgeleri belirlemeye çalışın. Eğer, kadınsanız, özellikle şu bölgelerin dikkatinizi çekeceğini göreceksiniz:

  • Basenler
  • Kollar
  • Göbek
  • Bacaklar
  • Baldırlar
  • Yüz

Temelde, bu bölgelerin sizleri rahatsız ettiğini görmeniz olasıdır. Bilhassa, karın bölgesindeki çıkıntı ve yağlanma kişileri fazlasıyla rahatsız etmektedir. Öyleyse, diyetsiz zayıflama yöntemlerinin içinde neler vardır. Gelin, bu seçenekleri daha yakından inceleyelim:

  • Spor

Diyetsiz zayıflama yöntemleri  dışında uygulayabileceğiniz başlıklar altında, kesinlikle spor gelmektedir. Hatta, spor öyle bir sihirdir ki, hem zayıflamak, hem ruh sağlığınızı korumak adına size büyük faydalar sağlayacaktır. Hatta, spor öyle iddialı bir araçtır ki, istediğiniz yiyip içseniz bile, onunla kendi tarzınızı yakalayabilirsiniz.

Diyelim ki, gün içinde pasta, poğaça, börek yediniz ve durmaksızın çay, kahve, kola, bira vd. tükettiniz. Ardından, günün belli zamanlarını kendinize ayırarak, ortalama iki saatlik bir süreçte sporunuzu yaptınız. Etkisini hissedeceksiniz. Böylelikle, ne dünya nimetlerinden mahrum kalmış olacaksınız, ne de formunuzdan bir şeyler kaybedeceğiz. Burada altın kural, en az iki saatinizi aralık şekilde spora ayırmanız olacaktır. Spor yaparken sıkılıyorsanız, kendinize onu zevkli hale getirecek bir ortam da yaratabilirsiniz. Eğer, evdeyseniz televizyonunuzdan ya da telefonunuzdan motive edici müzikler açabilirsiniz. Yine, sahilde, sokakta, parkta kendinize alanlar bulabilir. Kulağınızda kulaklıkla telefonunuzdan müzikler dinleyebilirsiniz. Yahut, telefonunuza günlük hatırlatma aplikasyonları indirerek kendinizi motive edebilirsiniz.

 

Arzu ederseniz, daha kısa aralıklarla da bölgesel sporlar yapabilirsiniz. Mesela, kollarınız için ayrı, karın kaslarınızı güçlendirmek için ayrı yöntemler bulabilirsiniz. Burada, en temel mesele, günde ortalama 1 saatin aşağısına düşmeden ve düzenli şekilde spor yapmaktır. Spor olmasa da, ona benzeyen zumba, tekli dans (hip hop, flamenko vb.)  etkinliklerini de düşünmek mümkündür.  Tabii, bu arada beslenmenizi de düzenlemeniz, her şeyden kararınca tadarak hayatınızı şenlendirerek, zayıflamanız mümkündür.

  • Düzenli Beslenmek

Diyet yaparken en büyük problemlerden biri, neşenizi yitirerek, kendinizi bu işe zorlamanızdır. Keza, diyet, işkence çekmenin de genel bir yemek yöntemlerinden biridir. Bir davete gittiğinizi, masanın tavuğundan baklavasına, şarabından böreğine türlü yiyecekle donatıldığını düşünün. Ve siz diyettesiniz. Size gelen soru ‘‘ne yersin, canım?’’… Cevabınız ise, ‘‘diyetteyim; bir salata alayım.’’

Bu cevabın sizi hayli üzdüğüne ve içinizden gelerek, o cümleleri kurmadığınıza emin olabiliriz. Nitekim, diyet yapmak dünyanın en meşakkatli işlerinden biridir. Vücut bu yüzden, kilo kaybetse de, kişi ruhsal olarak dengesizleşebilir, mutsuzlaşabilir. Çünkü, akıp giden sürecin içinde, kendisini adeta bir çilekeş gibi zorlamaktadır. Oysa, bu işin daha pratik bir çözümü vardır: Dengeli beslenmek… Her şeyden yemek, ama kilonu koruyabilmek… Peki, nedir dengeli beslenmek ve diyetten farkı var mıdır?

Dengeli beslenmek, her şeyden kararınca mantığı etrafında, size yararı dokunacak yiyeceklerden beslenmek, zararlı olacak ama canınızın istediği yiyeceklerden de oranınca yemektir. Öyle ki, midenizi nasıl disiplin altına alırsanız, size o şekilde karşılık verir. Mesela, dondurma mı seviyorsunuz? Üç-dört dolu dolu top yerine, bir ya da iki top yemeniz yeterli olacaktır. Küçük bir dilim pasta, bir tane baklava… Göreceksiniz, kendinizi terbiye ettiğinizde, sadece bedeniniz değil, ruhunuzu da sadeleştirmiş, dingileştirmiş olacaksınız.

Dengeli beslenmeye dikkat etmeniz hayli basittir. Her gün, düzenli olarak iki ya da üç öğün yemeniz ve acıktığınızda da kendinize küçük ara öğünler hazırlamanız… Bunun ortalaması, kahvaltı, bir ara öğün, öğle yemeği, bir ara öğün, akşam yemeği, bir ara öğün şeklinde altı parçaya bölünebilir. En tehlikeli yemek saati ise akşama tekabül edendir. Özellikle, dokuzdan sonra yemek yenilmemelidir. Kahvaltı sağlıklı şekilde yapılmalı, mümkünse poğaça, çay, meyve suyu geçiştirilmemelidir. Öğle yemeğinde, ev yemekleri tercih edilmeli, bir ekmekten fazla tüketilmemelidir. Ekmeğin de kepek olması tercih sebebidir.

Yumurta tüketimine önem verilmeli; domates, salatalık gibi çiğ sebzelerle beraber, kuruyemişler de ara öğünlerde tüketilmelidir.

İdeal Kilomuzu Nasıl muhafaza Ederiz?

İdeal kilomuzu, boy ve kilo ağırlığımıza göre, hedeflerimiz doğrultusunda belirledikten sonra, ara öğünleri ve sporu hayatımıza sokmaya gayret etmeliyiz. Ara öğün dediğimiz durum, acıkma hissimizin gelmesiyle birlikte, sağlıklı beslenebileceğimiz ama tokluk hissi de yaratan, yararlı yiyecekler sığınmaktır. Bu yiyecekler, haşlanmış yumurta, haşlanmış patates, salatalık, şeftali, elma, badem, fındık, ceviz gibi yiyecekler olabilir.

Diyet yaparken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, verilen kiloların bir süre sonra geri alınma riskidir.  Fakat, kendi vücudunuzu iyi tanır, ideal kilonuzu belirler, yaş, cinsiyet gibi faktörleri de göz önüne alarak, düzenli olarak spor yapar ve beslenirseniz, işler umduğunuzdan da çabuk şekilde yoluna girecektir.

Diyetsiz zayıflama yöntemleri, temel olarak bu iki yoldan beslenir. Her gün mümkünse, en az 1 saat spor ve ana öğünleri kaçırmadan, ara öğünleri de kontrol altına almak… Ayrıca, içki, mangal, abur cubur, tatil, gece hayatı, aç kalma korkusu vb. gibi zaaflarınız varsa, onları tetikleyecek insanlarla ve ortamlarda da fazla kalmamanızı öneririz. Çünkü, kişileri kimlerle aynı ortamda vakit geçirirlerse yahut kimlerle bir şeyler paylaşırlarsa, onların yaşam biçimlerini de kopyalamaya başlarlar. Bu yönde, sizi teşvik edici, motive edici, gerektiğinde size sert gerçekleri söyleyen, kaliteli insanları hayatınızda tutun. Aile ortamının düzenini de belli bir ortalamaya göre tutturun. Ayrıca, asla televizyon açıkken, bilgisayar başındayken, telefonla ilgilenirken yemek yemeyin. Yemeği bir gereklilik, bir karın doyurma zorundalığı gibi görüp, zaafınızın olacağı yiyecekleri dolaba doldurmayın. Alışverişe giderken, kesinlikle ihtiyaç listesi yapın ve zorunda kalmadıkça listenin dışına çıkmayın.

Zayıflamak arzusundaysanız, önce kendinizi çok iyi tanımak zorundasınız. Kendi bedeninizi, kendi ruhsal açmazlarınızı, zaaflarınızı, yanlışlarınızı çıkarmalısınız ki, hataya düşmemeye çalışın. Güçlü insan kendini yanlışlarında direten değil, kendini her şekilde bilen kişidir. O yüzden, kendinizi tanıma süreciniz de, zayıflama yöntemleri adına size yardımcı olacaktır.

İdeal kilonuzu korumanız demek, kendi hayatınızı da ona göre dizayn etmeniz demektir. Bunun diyetten farkı, zorlamayla değil, gönül rızasıyla olması; hayatı kaçırmaksızın, her nimetten faydalanılarak, yaşanmasıdır. Diyette kesinti ve muğlaklık varken; sağlıklı zayıflama da bir süreklilik vardır. Bu yaşam biçimini bir kere tutturmayı başarıp, kendi iç ritminizi yakaladığınızda, çevrenizi de ona göre dizayn ettiğinizde, gerisi gelecektir. Bunun için öncelikle, ayna karşısında vakit geçirmeniz, kendinize itirafçı olmanız, yazarak çalışmanız, çeşitli kararlar almanız, bu kararları astığınız görünür yerlerin olması, size destek veren aile bireylerinin, arkadaş çevresinin bulunması şarttır. Eğer, öyle bir ortamda da değilseniz, çevrenizi güzelleştirmeye çalışarak, sevdiklerinizle bu yönde bir iletişim kurabilirsiniz. Hareket halinde olmak her zaman iyidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.