1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Başkan Erdoğan Az Önce Son Rakamı Aldım Dedi Ve Açıkladı!
Başkan Erdoğan Az Önce Son Rakamı Aldım Dedi Ve Açıkladı!

Başkan Erdoğan Az Önce Son Rakamı Aldım Dedi Ve Açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Havalimanı-Gayrettepe arası 35 dakika olacak

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattının, Türkiye'nin "ilk hızlı metrosu" unvanını kazanacağını belirterek, "Bu hatla Havalimanı-Gayrettepe arasındaki ulaşım 35 dakikada sağlanacak." dedi. Erdoğan marmaray ile ilgili de konuştu ve "Rakamı az önce aldım 500 milyon kişi kullandı" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Projesi  İlk Ray Kaynağı Töreni'nde yaptığı konuşmada, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı  Metro Projesi'nde sona yaklaşıldığını söyledi.Projenin hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, Türkiye'yi son 17  yılda tarihinin en büyük projeleriyle tanıştırdıklarını, bu projelerin önemli bir  bölümünü de İstanbul'da gerçekleştirdiklerini hatırlattı. İlk etapta 90 milyon yolcu kapasitesiyle açılan ve 200 milyon yolcu  kapasitesine kadar büyüme imkanı olan İstanbul Havalimanı'nın bu dev projelerden  olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

 "Havalimanımızı şehrimize kazandırırken elbette ulaşım boyutunu da  ihmal etmedik. Açılışla birlikte havalimanı işletmesi kendi otobüs seferlerini  zaten başlattı. Toplu taşımayı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla metro  hattının inşası için de hemen kolları sıvadık. Toplam uzunluğu 37,5 kilometreyi  bulan ve 9 istasyondan oluşan bu metro güzergahı, İstanbul'daki diğer tüm toplu  taşıma hatlarıyla da bağlantılıdır. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı,  ülkemizin kazı çalışmaları en hızlı yürütülen projesidir. Sayın Bakanımızın da  ifade ettiği gibi, 10 kazı makinesinin birden çalıştığı bu süreci hamdolsun  başarıyla sürdürüyoruz. Kazı çalışmalarının yüzde 94'ü, tünellerin de önemli bir  kısmı tamamlandı. Projenin genelinde de aşağı yukarı üçte ikilik gerçekleşme  oranına ulaştık. Şimdi rayların döşemesine başlıyoruz. Amacımız 24 saat  kesintisiz çalışmayla günde 470 metrelik ray montajını gerçekleştirmektir."
 "İlk hızlı metro unvanını kazanacak"
 
  Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin rayları ve bağlantı malzemelerinin  yerli firmalarca üretildiğini, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından da  döşendiğini anlattı. Bu hattın sinyalizasyon sistemi ve metro vagonlarının da bu  arada gerçekleştirilmiş olacağını belirten Erdoğan, "Özellikle içinden geçtiğimiz  şu kritik dönemde ülkemizde üretimi mümkün olan hiçbir işin dışarıdan  getirilmesine rıza gösteremeyiz. Bu konuda varsa yapılan yanlışlar, hepsinin de  derhal düzeltileceğine inanıyorum. Aynı şekilde tamamlandığında saatte 120  kilometreyle ülkemizin en hızlı metro araçları burada faaliyet gösterecek.  Böylece ülkemizin ilk hızlı metrosu unvanını da kazanacak bu hatla  Havalimanı-Gayrettepe arasındaki ulaşım, 35 dakikada sağlanacak." diye konuştu.
 
Hedeflerinin ilk 28 kilometrelik kısmı oluşturan ve Hasdal'a kadar  olan bölümü bu yılın sonunda, Kağıthane bölümünü 2021 nisanında, Gayrettepe'yi de  2021 ağustosunda hizmete almak olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
 
    "Şu anda bulunduğumuz İhsaniye istasyonu da ilk hizmete girecek  kısımda yer alıyor. İstanbul'a ulaşım hizmetlerinde gerçek anlamda çağ atlattık.  Önce Marmaray, ne diyorlardı? 'Yaptırmayız. İstemezük.' Kim diyordu? Bu CHP  zihniyeti diyordu. Allah'tan ki denizin altından geçtiği için göremediler, yaptık  bitirdik. Açılışından bu yana son rakamı aldım az önce, ne kadar İstanbullu veya  oradan insanlar geçti biliyor musunuz? 500 milyon. Biz buyuz. Onların hayalleri  bile ulaşamaz bizim ulaştığımız yerlere. Biz karadan dikkat edin kadırgaları  yüzdüren, geçiren Fatih'in torunlarıyız. Dedemiz Fatih karadan kadırgaları  geçirdi ve Haliç'e indirdi biz de dedemizin izinden denizin altından hem  Marmaray'ı yaptık, ardından da Avrasya Tüneli'ni açtık. Şimdi bu 'İstemezük'  diyenler Marmaray'dan geçiyor mu? Geçiyor. Avrasya tünelinden geçiyor mu?  Geçiyor. Ama bunlarda marifet iltifata tabidir diye güzel bir kelam var ya böyle  bir şeyden anlamazlar, 'Saygı duyalım' demezler. Ama onlar isteseler de  istemeseler de biz milletimize hizmete devam edeceğiz."
 
"İstanbul'u ülkemizin dört bir noktasına bağlayacağız"
 
 Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılırken de aynı tepkilerle  karşılaştıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:  "Ne dediler? İstemezük. Yaptık mı? Yaptık. İnşallah orada da bir raylı  sistemi ayrıca köprüde üçüncü bir hat olarak yapacağız. Osmangazi Köprüsü'nü  yaptık mı? Yaptık. İstanbul Havalimanımızın ilk etabını da onlarla beraber  hizmete aldık. Düşünebiliyor musunuz şu anda İzmir-İstanbul arasını 3 saat 15  dakikaya indirdik. 8-8,5 saatlik bir yolu buraya indirdik. Bay Kemal, İzmir  milletvekili, bir gün de kalk teşekkür et. Yok. Niye? Bunların zihniyetinde bu  yok. Çünkü bunlar hem hizmet vermezler hem de hizmet edene teşekkür etmezler.  İstanbul'un Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Kocaeli ve Sakarya ile olan  bağlantılarını yüksek hızlı trenle sağladık. İnşası devam eden hızlı tren  hatlarıyla İstanbul'u ülkemizin dört bir noktasına bağlayacağız. İstanbul  inşallah böylece dünyanın mega kenti olarak dünyanın en büyük şehirlerinden  birisi olarak bu namını daha da yayacaktır. Kuzey Marmara Otoyolu'nun  Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerinin bir kısmını trafiğe açtık. Kalan  kısımları da önümüzdeki aylarda hizmete açıyoruz."
 
Büyük İstanbul Tüneli
 
Marmaray ve Avrasya'dan sonra,  Boğaz'ın altından geçecek olan yeni tünel Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt proje  çalışmalarını da bitirdiklerini söyledi. Bu projenin günlük 6,5 milyon yolcunun kullanacağı toplam 11 farklı  raylı sistem hattını birbirine bağlayacak hızlı metro karakterinde bir raylı  sistem olduğunu aktaran Erdoğan, Büyük İstanbul Tüneli'nin ihale hazırlık  çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi. Erdoğan, Marmaray'ın devamı niteliğindeki Gebze-Halkalı banliyö  hatlarını baştan sona modernize ettiklerini, Büyükşehir Belediye Başkanı  olduklarında İstanbul'un raylı sistem uzunluğunun yaklaşık 34 kilometre olduğunu,  bugün 233 kilometre raylı sistemle İstanbul'a hizmet verdiklerini anlattı.
 
 Ayrıca uzunluğu 14,2 kilometreyi bulan tünellerin ve 288 kilometre  uzunluğundaki metro hatlarının yapımlarının da sürdüğünü belirten Erdoğan,  şunları kaydetti: "Hedefimiz İstanbul'u inşallah 190 kilometreyi bulan tünelleri ve 1100  kilometrelik metro hatlarıyla dünyanın en yaygın ulaşım ağına sahip kılmaktır.  Hala hizmet veren veya inşası süren 318 kilometrelik raylı sistem ağının 165  kilometresini, yani yarıdan fazlasını Ulaştırma Bakanlığımız gerçekleştirdi.  Çünkü İstanbul'un projeleri bu şehrin mahalli yönetimlerine bırakılamayacak kadar  önemlidir, hayatidir, büyüktür. Ülkemizin adeta vitrini ve göz bebeği olan  İstanbul'a ibadet şevkiyle hizmet ediyoruz. 81 ilimizin tamamında da büyük  projeleri yine hükümet olarak üstleniyor, milletimize ihtiyacı olan hizmetleri  hızlı ve etkin bir şekilde sunuyoruz. Bizim için hizmette rekabet, siyasi  rekabetten önde gelir. Şayet bir şehrimizin hizmete ihtiyacı varsa, biz orada oy  oranına, milletvekiline, belediyesine bakmayız. Bakanlıklarımızın her biri kendi  alanlarında tespitlerini yapar, hazırlıklarını tamamlar ve çalışmaya başlar. İşte  bu anlayışla Türkiye'nin tamamına 17 yılda Cumhuriyet tarihinde yapılanların  hepsinden katbekat fazla hizmet götürmeyi başardık. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan  enerjiye, toplu konuttan spora, şehircilik altyapısından sosyal yardımlara kadar  her konuda 82 milyon insanımızın her birini kucaklamanın gayreti içinde olduk."
 
  "Şehrine hizmet getirmek isteyen her belediyeye destek veriyoruz"
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "100 bin sosyal konut" dediklerini  hatırlatarak, "Ne diyorlardı, 'Toplu konut olmaz, yapılmaz.' Müracaatlar ne oldu  biliyor musunuz? 1 milyonu aştı. Niye? Benim milletim eğer inanıyorsa bir kuruma,  hele hele devletine orada akan sular durur. İşte TOKİ'ye inanıyor ve inandığı  için de müracaatlarını yoğun bir şekilde yaptılar. Faizleri de indirdik mi?  İndirdik. Daha da inecek. Faizler indikçe benim vatandaşımın bu noktadaki  müracaatları daha da artacak. Çünkü ben gecekondularda kardeşlerimin,  vatandaşımın oturmasını istemiyorum. Çünkü benim vatandaşım insanca yaşama  erdemine buralarda ulaşacak." diye konuştu. Milletin de kendilerinin bu hasbi çabalarını gördüğünü ve daima  yanlarında yer aldığını ifade eden Erdoğan, milletin hizmette rekabet yerine,  kişisel siyasi gündemlerini öne çıkartanların derslerini daima verdiğini söyledi.aaaswe.jpgErdoğan, "Hatırlarsanız 1989 yılında ülkemizdeki belediyelerin çok  büyük bir bölümü CHP çizgisindeki bir siyasi anlayışın eline geçmişti. Ardından  yapılan 1994 seçimlerinde hizmet yerine lafta, sloganda, göz boyamada  yarışanların hepsi tarihe gömüldü. Biz de aynı dönemde İstanbul Büyükşehir  Belediye Başkanı olarak başladığımız yolculuğumuzu Başbakanlık ve  Cumhurbaşkanlığı ile sürdürdük. Ülkeyi ve şehirleri yönetme yetkisi almak, böyle  ağır bir sorumluluğun altına girmek herkese nasip olmaz. Şayet milletin size  verdiği bu fırsatı, Hakk'a ve halka hizmet anlayışıyla en güzel şekilde  değerlendirirseniz önünüzde uzun ve aydınlık bir yol açılır. Ama işi siyasi  şaklabanlığa vurup sadece kendi hesaplarınızın ardından giderseniz, millet de  size ilk fırsatta dersinizi verir." şeklinde konuştu. Genel Başkanı olduğu AK Parti'ye mensup belediye başkanlarına da aynı  tespitleri ifade edip, aynı tavsiyelerde bulunduklarına işaret eden Erdoğan,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "Çünkü bizim amacımız kimseyi dövmek, rencide etmek, kimseyi haksız  şekilde hizmetten alıkoymak değildir. Tam tersine bu ülkenin ve 82 milyonun  Cumhurbaşkanı olarak halka hizmet eden herkese destek vermekle görevli olduğumuzu  biliyoruz. Nitekim İzmir, Diyarbakır, Eskişehir, Mersin gibi farklı partilere  mensup belediye başkanları tarafından yönetilen şehirlerimize nice büyük  yatırımların yapılmasını biz sağladık. Üstelik bu yatırımların çoğu da o  illerimizin belediyelerinin sorumluluk alanındadır. Bugün de şehrine hizmet  getirmek isteyen her belediyeye partisine bakmaksızın destek veriyoruz. Ama  belediyeler görevlerini yerine getirmiyor diye halkımızın mağduriyetine göz  yumacak da değiliz. Söz verdiler, sözlerini yerine getirdiler mi? 'Suyu  ucuzlatacağız' dediler, ucuzlattılar mı? 'Otobüslerdeki ücretleri düşüreceğiz.'  dediler, düşürdüler mi? Çünkü bunların en büyük marifeti yalandır."

Erdoğan, her zaman verdikleri sözlerin arkasında durduklarını  aktararak, "İstanbul'da da yapılan her hayırlı işin yanında yer alırken, bizim  hayata geçirmeye çalıştığımız hayırlı işlerin önünün kesilmesine de izin  vermeyeceğiz." dedi.

"Bizim açımızdan ortada tartışılacak bir şey yok"

Erdoğan, "Ücretsiz süt vereceklerdi hala süt gelecek. Nerede kaldı bu  süt? Su fiyatları düşecekti, ne oldu? Neyse Allah'a dua edelim de sularımız,  yağmurlarımız kesilmesin. İnşallah sular devam etsin." ifadelerini kullandı. Konuşmasında Kanal İstanbul Projesi'ne de değinen Erdoğan, sözlerini  şöyle sürdürdü:  "İstanbul'da bir Kanal İstanbul tartışması yaşanıyor. Bugün de bir  toplantı yapmışlar. Hani bunların bir Millet İttifakı var ya, millet midir zillet  midir ayrı bir konu. Aslında bizim açımızdan ortada tartışılacak bir şey yok.  Kalkmışlar hala Montrö diyorlar. İstanbul'a alternatif bir su yolu ihtiyacını  Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri savundum, savunuyorum. Tarih  boyunca da hep böyle bir projenin hayali kurulmuştur. Biz bunun adını Kanal  İstanbul olarak koyduk ve 2011 seçimlerinde milletimizin takdirine sunduk.  Milletimiz seçimlerde ezici bir çoğunlukla bize destek vererek bu projeye sahip  çıktığını gösterdi. Hatırlarsanız adını da ne koymuştum? Çılgın Proje. Daha önce  de ifade ettiğim gibi bu tartışma ülkemizde icraat yapanlarla, tek misyonu  yapılanları engellemek olanlar arasındaki farkı bir kez daha ortaya koymuştur.  Benzer tartışmaları İstanbul'a son 70 yılda kazandırılan her eserde görmek  mümkündür. Rahmetli Menderes bugün İstanbul trafiğinin nefes boruları olan dev  yolları açarken 'Buraya uçak mı indireceksiniz?' diye suçlanmıştı. İşte bunun  örneği Vatan Caddesi'dir. Boğaziçi Köprüsü, yani bugünkü 15 Temmuz Şehitler  Köprüsü inşa edilirken CHP zihniyeti ne demişti biliyor musunuz? 'İstanbul'un  başına gelen en büyük felaket' diye karşı çıkmıştı. Özal'ın eseri olan Fatih  Sultan Mehmet Köprüsü'nün inşasında da benzer yaygaralar koparmıştı. Biz de  Marmaray'ı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü inşa ederken çok büyük saldırılara  maruz kaldık.

Temel kazılarında ortaya çıkan tarihi eserler sebebiyle inşa süresi  uzayan Marmaray'ı karalamak için her gün çeşitli iftiralarla meydanlara  çıkıldığını ifade eden Erdoğan, "Hatırlarsanız Yavuz Sultan Selim Köprüsü için de  mahkemenin verdiği kısmi bir yürütmeyi durdurma kararını yanlış anlayış 'Üçüncü  köprü artık iki kuleden ibaret' manşetleri atmışlardı. Kuzey Marmara Otoyolu'na  da 'asfalt izinden ibaret' bir proje yaftası takmaya kalkmışlardı. Bu hastalıklı  zihniyetin o kadar çok örneği var ki hangi birini sayacağımızı şaşırıyoruz. Peki  sonuçta ne oldu? Marmaray yapıldı ve hizmete girdi." değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.