1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Android ROM Nedir, Nasıl Yüklenir? 2022 ROM Yükleme Rehberi...
Android ROM Nedir, Nasıl Yüklenir? 2022 ROM Yükleme Rehberi...

Android ROM Nedir, Nasıl Yüklenir? 2022 ROM Yükleme Rehberi...

Akıllı telefonlarda ve tabletlerde işletim sistemi yazılımını ifade etmekte olan Android ROM yazılımı, bu cihazlarda sadece okunabilen disk üzerinde bulunmaktadır. İşletim sistemi Android olan her cihaz, üretici tarafından yazılmış olan ROM ile beraber sunulmaktadır. Buna karşılık cihazlarınıza farklı ROM yazılımı yüklemeniz de mümkündür. Android ROM, iki farklı türde bulunmaktadır.

A+A-

ROM yükleyebilmek için, cihazınızda ilk olarak Root yetkisine sahip olmanız gerekmektedir. Böylece farklı ROM yazılımları sayesinde cihazınızda kullanım özellikleri ve görünümü tamamen değiştirebilme fırsatınız olacaktır.

Bu yazımızı, Android ROM’un ne olduğunu ve nasıl yükleneceğini merak edenler için hazırladık.

Custom ROM ve Stock ROM Nedir?

Stock ROM, herhangi bir akıllı telefon alındığında, içerisinde mevcut Stock yazılımı ifade etmektedir. Bu ROM, telefon markalarının işletim sistemlerini özelleştirip, cihazlara entegre etmiş olduğu yazılımdır.

Custom ROM ise bundan farklı bir kavramdır. Custom ROM, üçüncül kişiler tarafından yapılan ve özelleştirilen Android yazılımdır. Android yazılımlarda sistem açık kaynaklı olduğu için, profesyonel kişiler Android’ de bir takım özelleştirmeler yapabilmektedir.

Android ROM Yüklenmeli Midir?

Android ROM yüklemesi, yüklenilen ROM özelliğine göre, mobil cihaza çeşitli yeni özelikler katmaktadır. Bunlar performans arttırımı, batarya ömrünün yükseltilmesi, güncellemeler ve özelleştirme seçenekleridir.

Android ROM ile performans arttırma işlemi yapmak için, Overclock adı verilen hızlandırma yazılımı kullanılmaktadır. Böylece mobil cihazınızın hızı, öncesine göre kat kat artış gösterecektir. Buna benzer bir işlem olan Underclock özelliği ise telefonunuzda batarya süresini arttırmaktadır. Ancak bunu, telefonunuzun özelliklerini yoğun olarak kullanmıyorsanız tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise işlemin, batarya ömrünü arttırmak için işlemci hızını düşürmesidir.

Android ROM yüklemeden önce, en iyi ROM’ların hangileri olduklarını araştırarak, ardından yüklemeye başlamanız önerilmektedir. Zira her Android ROM, cihazınızla uygun olmayabilir. Bu yüzden ROM’un ayrıntılı bilgilerini okuyarak desteklediği cihazları öğrenmeli, ROM hakkında internetten yorumlara da bakarak, karar vermeniz tavsiye edilmektedir.

Android ROM Nasıl Yüklenir?

Mobil cihazınıza ROM yüklemek istiyorsanız, bunun için ilk önce Root yapmanız bir şarttır. Ancak Root başlatmadan önce, ROM yüklemeyi yeniden düşünmek tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni Root yaptıktan sonra cihazın garanti kapsamı dışına çıkmasıdır.

  • Eğer ROM yüklemeye kesin olarak karar vermişseniz, bunun için TWRP adı da verilen, yazılım özel kurtarma görüntüsünü cihazınıza yüklemeniz gerekmektedir. Bundan sonra yüklemek istediğiniz ROM dosyasını indirerek, telefon hafızası kısmına depolamanız gerekmektedir.
  • Bu aşamayı tamamladıktan sonra, telefonunuzu yeniden başlatarak, hızlı bir şekilde cihaz kurtarma moduna girin. Bu moda giriş tuşları değişebildiği için, eğer cihazınızda nasıl kurtarma moduna gireceğinizi bilmiyorsanız internetten kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Bundan sonra sekmeler kısmına girerek, Wipe kısmına dokunun ve burada yer alan seçeneklerden, Format Data kısmına dokunun.
  • Ardından gerekli işlemleri tamamladıktan sonra Advanced Wipe bölümüne geçiş yapın ve Dalvik, ART Cache, System ve Cache seçeneklerini işaretleyerek, devam edin.
  • Tüm bu işlemler ardından TWRP ana menüsüne girerek, yükleme tuşuna dokunun. Burada telefon hafızasına depoladığınız ROM dosyasını bulun, onayladıktan sonra ROM kurulumunun bitmesini bekleyin.

ROM yükleme işlemi, telefonda bulunan tüm bilgileri silmektedir. Bu nedenle tüm verilerinizi yedeklemek özellikle tavsiye edilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.