1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TÜİK Asgari Ücret rakamlarını Paylaştı
TÜİK Asgari Ücret rakamlarını Paylaştı

TÜİK Asgari Ücret rakamlarını Paylaştı

Ajanslara düşen son dakika haberine göre, TÜİK temsilcileri asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaştı. TÜİK'in paylaştığı verilere göre bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır

A+A-

Türkiye’de 7 milyonun üzerinde vatandaş asgari ücrete yapılacak zam miktarı ile ilgili son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Asgari ücret ile ilgili ilk toplantı komisyon tarafından 2 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiş. İkinci toplantı ise Türk-iş ev sahipliğinde yapılmıştı. Son olarak saat 14.00'de başlayan TİSK'in ev sahipliğindeki toplantıda 7 milyonu aşkın vatandaşı direkt olarak ilgilendiren ve diğer tüm maaş kalemlerine etki edecek ilk 2020 asgari ücret rakamı telaffuz edildi.

Hal böyleyken konuyla ilgili vatandaşlar da ‘Ocak 2020 Asgari ücret zammı ne kadar olacak’ sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Verileri komisyonla paylaşan TÜİK, ağır statüde çalışan işçinin aylık gıda harcamasını 2 bin 331 TL, orta statü için 2 bin 86 TL, hafif statü içinse bin 940 TL olarak belirlendi. Peki, 2020 yeni asgari ücret ne kadar olacak? Konuyla ilgili son dakika gelişmelerini ve anlık gelişmelerine haberimizin içerisinde yer verdik.

Asgari ücrete yapılacak zam miktarı ile ilgili son dakika gelişmeleri Ocak ayına girmemize kısa bir süre kala vatandaşların bir numaralı gündem maddesi oldu. Türkiye'de 7 milyonun üzerinde asgari ücretli çalışan arama motoru üzerinden '2020 Ocak asgari ücret zammı ne kadar olacak' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından asgari ücret zam görüşmeleri sürüyor. Hatırlanacağı üzere ilk toplantı 2 Aralık tarihinde gerçekleşmiş ve bu toplantının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işçi ve işverenin taleplerinin dikkate alınarak orta yol bulunacağını belirtmişti.

Selçuk, "Alt sınırı ideal bir noktaya getirmek istiyoruz" açıklamasında bulunmuştu. Asgari ücret ile ilgili ikinci toplantı Türk-iş ev sahipliğinde yapılırken, Asgari ücret tespit komisyonu tarafından 3. toplantı da önceki gün gerçekleştirildi. Toplantı da 2020 asgari ücret rakamı telaffuz edildi. Hal böyleyken, konuyla ilgili heyecanı artan vatandaşlar 'asgari ücret zammı ne kadar oldu ve asgari ücrete Ocak ayından ne kadar zam yapılacak' sorularının yanıtlarını araştırmaya başladılar. Sabah.com.tr olarak konuyla ilgili ayrıntıları ve son dakika gelişmelerini haberimizin içerisinde derledik. Peki, Ocak 2020 Asgari ücret zammı ne kadar, kaç TL olacak? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK? 2020 OCAK ASGARİ ÜCRET İLK RAKAMLARI TELAFFUZ EDİLDİ

Ajanslara düşen son dakika haberine göre, TÜİK temsilcileri asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaştı. TÜİK'in paylaştığı verilere göre bir işçinin aylık gıda harcaması, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 TL, orta statüde 2 bin 86 TL, hafif statüde bin 940 TL olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ'TEN 2 BİN 578 TL TALEBİ

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde kritik nitelikteki toplantı öncesi, komisyonun işçi ve işveren taraflarının talepleri netlik kazandı.

Türk-İş, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki rakamı müzakere etmeme kararı aldı. Önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulunan Türk-İş, iki konfederasyonu da sürecin her aşamasında bilgilendirdi.Henüz bir rakam paylaşmayan TİSK ise TÜİK'in, salt gıda harcaması hesaplamasından yola çıkıp Komisyona bir rakam sunmasını karşı çıkarak, asgari ücret tespitinde iş gücü maliyetlerinin, rekabet gücünün, yatırımların, hedef işsizlik ve hedef enflasyonun hep birlikte dikkate alınması görüşünde.

İşverenlere verilen asgari ücret desteğinin 2020'de 200 liraya yükseltilip tüm işletmeleri eşit kapsayacak şekilde devam etmesini isteyen TİSK, yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020'de alınmamasını, yüzde 5 olan SGK İşveren Desteği'nin yüzde 6'ya yükseltilmesini, bunun toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyor.

BAKAN ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadesini kullandı.

İşçi ve işveren temsilciler de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirdi.

Türk-İş'in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda ise Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.KOMİSYON 15 KİŞİLİK

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.