1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İmmün yetmezliği nedir, nasıl tedavi edilir? İmmün yetmezliği hakkında tüm detaylar…
İmmün yetmezliği nedir, nasıl tedavi edilir? İmmün yetmezliği hakkında tüm detaylar…

İmmün yetmezliği nedir, nasıl tedavi edilir? İmmün yetmezliği hakkında tüm detaylar…

İmmün hastalığı, ölümcül oluşuyla bilinmekte ve her yıl binlerce kişi bu hastalığa yakalanmaktadır. İmmün tedavisi, kalıtsal ve sonradan edinilme türüne göre değişiklik gösterebilir. Peki, tümör ve mikrop gibi hücreleri yok eden immün yetersizliği nedir, nasıl tedavi edilir?

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Merve Mercan'ın korona virüsten dolayı hayatını kaybetmesinden sonra İmmün yetmezliği en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Selçuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi olan Mercan'ın test sonucunun pozitif çıkmasının ardından 45 gün boyunca verdiği yaşam mücadelesini kayıp etti. Mercan'ın tedavisi devam ederken immün yetmezliği tanısının koyulması, yani bağışıklık sisteminin yetmezliği anlamına gelen hastalık nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi var mı sorularının ön plana çıkmasına neden oldu. İşte immün hastalığı hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar...

İnsan bedeninde bağışıklık sisteminin bozulması sonucu immün yetmezliği ortaya çıkıyor. Kişilerin hastalıklara karşı direncini korumaya yardımcı olan, mikrop ve tümör gibi hücreleri tanıyarak onları yok eden immün yetmezliği bazen kalıtsal olarak yer alırken bazen de genetik nedenlere bağlı olarak meydana geliyor. Bağışıklık sisteminin temelini oluşturan elemanlardan bir tanesinin dahi yok olması kişilerin bedenini oldukça kötü yönde etkiler. Peki bu yetmezliğin belirlileri - nedenleri nelerdir? Tedavisi bulunuyor mu?

İmmün yetmezliği nedir?

Bağışıklık sisteminin temel elemanlarından herhangi birinin dahi yok olması ya da fonksiyon bozuklukları immün hastalığı olarak isimlendirilir.

İmmün daha çok hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluştururken mikrop ve tümör hücrelerini belirleyerek beden içerisinde onları yok etmek - bedeni zararlı ve yabancı olan maddelerden korumak için ön planda olur. immün hastalığı kişilerin bağışıklık sistemlerinin bozulması sonucu ortaya çıkar. İmmün hastalığı daha çok kalıtsal olarak meydana gelse bile genetik bozukluklar sonucu meydana gelir. Bedenlerde sürekli olarak meydana gelen enfeksiyonlar bağışıklık sistemlerinde farklı bir sorun olduğunun habercisi niteliğindedir.

İmmün yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

  • Tekrarlaması söz konusu olan - tedavisi oldukça zor olan ve olağan dışı olarak meydana gelen mikroplardan oluşan enfeksiyonlar
  • Tekrarlayarak yer alan zatürre - sinüzit ya da kulaklarda oluşa enfeksiyonlar
  • Bedende iyileşmeyen yaraların bulunması
  • Cilt ya da iç organlarda oluşan apseler
  • Dişlerin erkenden kaybedilmesinin yanı sıra tekrarlayan diş etlerinde oluşan iltihaplar
  • Deri ya da genital bölgelerde yerleşik olarak bulunan çok sayıdaki siğil
  • Aile içerisinde primer immün yetmezliği bulunması
  • Lenf bezinde ya da dalakta büyüme
  • Tekrarlayan yüksek ateş hastalığın en belirgin belirtileri arasında yer alır.

İmmünn hastalığı tedavi yöntemleri

Primer immün hastalığı kişilerde meydana gelen hastalıkların ana nedeni olan mekanizmaların daha iyi tanınması karşısında tedavi yöntemleri daha rahat geliştiriliyor. Öncelikli olarak bilinmesi gereken şey kalıtsal olarak geçiş döneminde olan durumlarda bunu önlemek için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Tarama testlerinin gerçekleştirildiği sıralarda hastaların belirli belirtiler ortaya çıkmadan önce tanı koyulması ve tedaviye erken başlanması sonucun hızı için önemli bir durumdur.

Son yıllar içerisinde ön plana çıkan nakil işlemleri sırasında ( kemik iliği, timüs ya da kök hücre ) önemli bir yol kat edilmesi başarılmıştır. Türkiye içerisinde bu gerekli nakiller büyük bir başarı ile yerine getiriliyor. Bir yandan da immün oglobülin replasman tedavisiyle beraber koruyucu olarak bulunan antikorlar da verilerek kişilerin enfeksiyonlara karşı korunmaları konusunda önemli bir yol alınmıştır.  Özgün gen tedavisi olarak da bilinen bazı primer immün hastalığı tiplerinde başarılı sonuçlar elde ediliyor.

İmmünoglobülin yani lgG kanda olan antikorlardan bir tanesidir. Gerekli antikorlardan hastalara verilmesiyse enfeksiyonlara karşı bedenin vermiş olduğu yanıtı daha güçlü bir hale getirir. Primer immün hastalığı bulunan hastalarda bu tedavi sürecinden büyük bir fayda görür.

Bu antikorlar ise kandan saflaştırılma sonucunda elde edilir. İnsanlardan elde edilmesinden dolayı da potansiyel olarak kan yollarıyla geçebilecek hastalıklara karşı yüksek teknolojinin kullanılıyor olması enfeksiyon yapan hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.

Nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.