1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Dünya Birinciliği Yukarı Kaleköy Barajı'nın Oldu!
Dünya Birinciliği Yukarı Kaleköy Barajı'nın Oldu!

Dünya Birinciliği Yukarı Kaleköy Barajı'nın Oldu!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Bingöl’deki Yukarı Kaleköy Barajı gurur kaynağımız oldu.

A+A-

Çin’de düzenlenen ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılmış olan ‘silindirle sıkıştırılmış barajlar kongresinde’ baraj inşaatına yön veren ve ilham kaynağı olan projeler yarışmasında yarışan Bingöl Yukarı Kaleköy Barajı projesi birinci seçildi.

Çeşitli ülkelerden katılan 9 proje ile yarışan Türkiye 8 kişilik komisyon üyesinin altısının oyunu alarak birinciliğe uzandı. Tasarımı, tamamlanma hızı, şantiye içi organizasyonu ve beton tesisleri kurulumu gibi etmenlerle diğer projelerden farklılık göstermesi nedeni ile birincilik kazanan Bingöl Solhan Yukarı Kaleköy Barajı DSİ’nin haklı gururu oldu.

Özellikleri Dikkat Çekti

Yarışmada birincilik kazanan barajımız Solhan İlçesi sınırları içinden geçen Murat nehri üzerinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen baraj, İşletme içinde bulunan barajlar içinde en büyük kurucu güce sahip yedinci baraj olarak göze çarpıyor. Baraj yıllık 1 milyar 500 bin kilovat saat elektrik üretimi ile 454 bin 600 kişinin; konut, sanayii, metro ulaşımı, resmi dairelerin hizmeti gibi birçok ihtiyaca kaynaklık ediyor. Barajda kullanılan silindirle sıkıştırılmış beton tekniği son yıllarda dünyada olduğu Türkiye’de tercih ediliyor.

Bu yöntemde beton, kamyon ya da bant sistemi ile taşınıp vibrasyonlu silindir aracılığı ile sıkıştırma şeklinde gerçekleşiyor. DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, yeni rekorların altına imza edeceklerini iddia ederek, “Kendi alanında dünyanın en yüksek barajını yaptık” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.