1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'de dikkat çeken gelişme: Tek tek ortadan kayboluyorlar!
Çin'de dikkat çeken gelişme: Tek tek ortadan kayboluyorlar!

Çin'de dikkat çeken gelişme: Tek tek ortadan kayboluyorlar!

Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılarak birçok ülkede görülen corona virüsünü dünya kamuoyuna ilk kez duyuran gazeteciler birer birer ortadan kayboldu. Çin’deki medya çalışanlarından haber alınamaması sansür tartışmalarını beraberinde getirdi.

A+A-

Coronavirüs salgınını ve Çin hükümetinin virüsle mücadele şeklini dünyaya anlatan gazeteciler birer birer ortadan kayboluyor. Coronavirüs krizi ülkedeki basın özgürlüğü tablosunu gözler önüne seriyor.

Çin'in Hubey eyaletindeki Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 500'e, virüsten etkilenenlerin sayısıysa 79 bine yaklaştı.

Euronews'in haberine göre, Çin'de coronavirüs salgınını en başında, ilk defa dünyaya duyuran yurttaş gazetecilerden ise bugün haber alınamıyor.

15 GÜNDÜR NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

O gazetecilerden biri Fang Bin. Giyim mağazasında satış danışmanı olan Bin, Vuhan Hastanesi önünde çektiği videoda en az 8 ceset torbası olduğunu söylemişti. Bin, internette tanınır hale gelmesini sağlayan 40 dakikalık bu videoyu yayınladıktan sonra 2 haftadan kısa bir süre içinde ortadan kayboldu ve yaklaşık 15 gündür nerede olduğu bilinmiyor.

Kaybolmadan önce Çinli yetkililer Bin'i ceset torbalarını saydığı videoya atıfla "yalan haber yaymakla" suçlamıştı.

Salgını duyurması sonrası hakkında haber alınamayan tek gazeteci Fang Bin değil.

 Profesyonel medyanın devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edildiği Çin'de coronavirüs krizini anlatan bir diğer bağımsız gazeteci Chen Qiushi de günler önce kayıplara karıştı. Qiushi'nin ailesi ve arkadaşları zorla karantinaya alındığına inanıyor.

Qiushi ve Bin'in yayınladığı onlarca videonun ortak noktası, salgının merkezindeki hastanelerden hasta ve hasta yakınlarının durumunu ve Çinli yetkililerin virüsle nasıl başa çıkmaya çalıştığını gösteren görüntülerdi.

Hükümete yönelik 'dozajı düşük' eleştirilerin bile hızla çevrim içi platformlardan kaldırıldığı Çin'de profesyonel medya kuruluşları dışından gelen bu görüntüler, sansüre ilişkin tartışmalar başlattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.