1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Canınızı Tehlikeye Atıyor Olabilirsiniz! Buzlukta Et Nasıl Saklanır?
Canınızı Tehlikeye Atıyor Olabilirsiniz! Buzlukta Et Nasıl Saklanır?

Canınızı Tehlikeye Atıyor Olabilirsiniz! Buzlukta Et Nasıl Saklanır?

Aldığımız etlerin daha uzun süre ve sağlıklı şekilde dayanmasını için buzlukta saklamak en iyi yöntemlerden biridir ama buzlukta etlerin saklanabilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

A+A-

 

 

Buzlukta Çiğ Et Saklama Yöntemleri

Buzlukta saklayacağımız çiğ etler eğer yeni kesim etlerse, buzluğa koymadan önce mutlaka buzdolabının alt raflarında 4 ya da 5 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Dinlendirme işi bittikten sonra etler kullanıma uygun olarak kesilerek, uygun olan poşetleme yapılarak buzluğa koyulur.

Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, buzlukta saklanacak etlerin sulu olmamasıdır. Bu nedenle sulu olan etlerin suları kâğıt havlu yardımı ile alınarak, ondan sonra buzluğa atmak gerekmektedir. Buzluğa konulan etlerin üstüne tarih yazılması her zaman için iyi olmaktadır. Böylelikle saklama süresinin ayarlaması kolaylaşmış olur.

Et dışında buzlukta kıyma, tavuk, hindi eti, sucuk, sosis ve sakatatlar gibi ürünlerde saklanabilmektedir. Bu ürünlerin saklama süreleri ise şu şekildedir. Buzlukta parça etler 6-12 ay, kıyma 3-4 ay, tavuk ve hindi eti 3 ay, sucuk ve sosis 1-2 ay, sakatatlar ise 2-3 ay saklanabilmektedir. Dondurulan et ürünleri, tüketilmek için buzluktan çıkarıldığı zaman buzlarının oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında çözdürülmesi lazımdır. Buzu çözülen etlerin en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekmektedir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli husus ise, etler buzluğa konulurken özel olarak üretilen buzdolabı poşetlerini kullanmak gerekir. Aynı zamanda buzlukta kullanılmaya uygun kapaklı kaplar, streç film ve yağlı kâğıtlarda kullanılabilir. Dondurucular için üretilen özel kaplar haricindeki kapların ve cam kapların kullanılması, bunların uzun süre soğuğa dayanıklı olmaması nedeniyle uygun olmamaktadır.

Buzlukta Pişmiş Et Saklama Yöntemleri

Buzlukta pişmiş et, pişmiş kıyma ya da pişmiş tavuk gibi ürünlerde muhafaza edilebilmektedir. Kıyma, et veya diğer ürünler sade olarak kavrulup, buzluğa konulabileceği gibi soğanla ya da diğer malzemelerle kavrulmuş olarak da buzlukta saklanabilmektedir.

Et eğer haşlanmış olarak buzluğa atılmak isteniyorsa, etin suyunu iyice süzdükten sonra koyulmasında fayda vardır. Bu ürünler, kavrulduktan veya pişirildikten sonra iyice soğutulması sağlanarak buzluğa atılmalıdır. Buzlukta pişmiş etleri 2-3 ay, pişmiş kıymayı ve tavuğu ise 1-2 ay saklamak mümkündür.

Elektrik kesintilerinde de buzlukta muhafaza edilen ürünlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tür elektrik kesintilerinde buzluğun kapağı hiç açılmadan, içindeki ürünler 6 saatten 48 saate kadar buzu çözülmeden kalabilmektedir. Bu nedenle elektrik kesintilerinde buzluk kapakları kesinlikle açılmamalıdır. Ayrıca uzun süren elektrik kesintilerinde buzu çözülen ürünlerin, kesinlikle bir daha dondurulmadan kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.