1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB, 11 Myanmar Askeri Yetkililerine Yaptırım Uygulamaya Hazırlanıyor
AB, 11 Myanmar Askeri Yetkililerine Yaptırım Uygulamaya Hazırlanıyor

AB, 11 Myanmar Askeri Yetkililerine Yaptırım Uygulamaya Hazırlanıyor

Avrupalı ​​diplomatlar, bir BM yetkilisinin Cumartesi günü uluslararası toplumu darbeci liderlerin paraya ve silaha erişimini kesmeye çağırdığı gibi, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Pazartesi günü 11 Myanmarlı yetkiliye yönelik yaptırımları onaylamaya hazır olduklarını söyledi.

A+A-

Avrupalı ​​diplomatlar, bir BM yetkilisinin Cumartesi günü uluslararası toplumu darbeci liderlerin paraya ve silaha erişimini kesmeye çağırdığı gibi, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Pazartesi günü 11 Myanmarlı yetkiliye yönelik yaptırımları onaylamaya hazır olduklarını söyledi.

Hareket, 27 ulustan oluşan bloğun geçen ay iktidarı ele geçirmesine tepki olarak Myanmar'ın ordusunu ve ekonomik çıkarlarını hedef almayı kabul etmesi sonrasında geldi.

Bir diplomat, Brüksel'de bir araya gelen bakanlar tarafından AB varlıkları dondurma ve vize yasağı kara listesine yerleştirilecek 11 kişinin ordu ve polis memurları olduğunu söyledi.

İlk önlemlerin orduya bağlı işletmeleri hedef alması beklenmiyor, ancak diplomatlar bazılarının büyük olasılıkla önümüzdeki haftalarda yaptırım altına alınacağını söylediler.

Cumartesi günü, Birleşmiş Milletler Myanmar'daki insan haklarının durumu üzerine özel raportörü Tom Andrews, dünya liderlerini güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddete "paraya ve silaha erişimlerini keserek" derhal yanıt vermeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de ordunun devam eden acımasız şiddetini kınayarak Myanmar'daki durumu kınadığını yineledi.

Sözcüsünün aktardığına göre, "sağlam, birleşik bir uluslararası tepkiye" acilen ihtiyaç olduğunu söyledi.

Askeri hükümet sözcüsü yorum yapmak için müsait değildi, ancak daha önce güvenlik güçlerinin yalnızca gerektiğinde güç kullandığını söylemişti.

DEVAM EDEN KARGAŞA

Myanmar, ordunun sivil lider Aung San Suu Kyi'yi 1 Şubat'ta görevden almasından bu yana kargaşa içinde ve güvenlik güçlerinin şiddet ve korku kampanyasıyla ezmeye çalıştığı kitlesel bir ayaklanmayı tetikledi.

Myanmar Now haber portalının bildirdiğine göre, kuzey yakut madeni kasabası Mogok'ta askerler bir gecede ateş açtıklarında iki kişi daha öldü. Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği eylemci grubunun yaptığı bir çetele göre bu, ölü sayısını 237'ye çıkardı.

Baskı aynı zamanda birçok kişiyi ülkeden kaçmaya zorladı ve Hindistan, Şubat ayının sonundan bu yana Myanmar'dan komşu Hindistan'ın Mizoram eyaletine geçen 1.000'den fazla kişinin geçtiğini bildirdi.

Mizoram milletvekili K. Vanlalvena, bu sayının daha da artması muhtemel olmakla birlikte, küçük kuzeydoğu eyaletindeki yetkililerin federal yetkilileri sınırın yakınında belirlenmiş mülteci kamplarının kurulmasına yardım etmeye zorladığını söyledi.

"Aksi takdirde, tüm mülteciler Hindistan'ın her yerine dağılmış olacak" dedi.

Myanmar'da, Cuma gecesi Mandalay'ın yanı sıra Kachin ve Shan eyaletlerinin yanı sıra Sagaing bölgesinde mum ışığında bir nöbet için toplanan kalabalıkların raporları ile ülke çapında protestolar yapılıyor.

Ordu, geçen Kasım ayında yapılan seçimlerde Aung San Suu Kyi'nin bir heyelanla kazandığı seçimlerde sahtekarlık iddiasıyla ele geçirilmesini haklı çıkardı.

Ancak darbe için uluslararası kınama ve ardından ABD ve Birleşik Krallık'ın askeri hükümete yaptırımlarla vurmasıyla kanlı baskılarla karşı karşıya kaldı.

ABD Temsilciler Meclisi, darbeyi kınayan yasayı da onayladı ve milletvekilleri, seçilmiş hükümetin devrilmesinden bu yana Myanmar'ı kasıp kavuran gösterileri bastırmak için kullanılan giderek sertleşen taktikleri kınadılar.

Myanmar'ın ordusunun, ülke ekonomisinin madencilik ve bankalardan petrol ve turizme kadar çeşitli alanlarda çıkarları var.

AB, daha önce Myanmar'a silah ambargosu uyguladı ve çoğunluğu Müslüman olan Rohingya azınlığa yönelik zulüm nedeniyle 14 üst düzey askeri ve sınır yetkilisini kara listeye aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.