1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yaşlılar İçin Aylık Bağlanıyor! Şartları karşılayan herkese her ay maaş…
Yaşlılar İçin Aylık Bağlanıyor! Şartları karşılayan herkese her ay maaş…

Yaşlılar İçin Aylık Bağlanıyor! Şartları karşılayan herkese her ay maaş…

Yaşlarının ilerlemesi ile beraber, çalışma gücü azalan vatandaşlar gelir kaybı yaşamaktaydı. Fakat devletin verdiği maaş ile aylık para alan vatandaşlar, bir nebze de olsa ekonomik olarak rahatlıyor. Aylık maaş almak isteyen herkes, şartlara uyduğu takdirde bu yardımdan yararlanabilirler. Peki, yaşlılar için aylık nasıl alınır? Başvuru şartları neler? Tüm detaylar haberimizde…

A+A-

Yaşlarının ilerlemesi ile beraber, çalışma gücü azalan vatandaşlar gelir kaybı yaşamaktaydı. Fakat devletin verdiği maaş ile aylık para alan vatandaşlar, bir nebze de olsa ekonomik olarak rahatlıyor. Aylık maaş almak isteyen herkes, şartlara uyduğu takdirde bu yardımdan yararlanabilirler. Peki, yaşlılar için aylık nasıl alınır? Başvuru şartları neler? 

Yaşlılık Aylığı Nedir?

Yaşın ilerlemesi ile beraber çalışma gücü azalan vatandaşlar, geçimlerini sağlayabilmek için yaşlılık sigortasından maaş alırlar. Bu maaş, her ay ödenmekte olup; emeklilikle bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Yaşlılık Aylığı Bağlanmasının Şartları Neler?

Yaşlılık aylığının bağlanmasında kişinin ilk kez sigortalı olduğu tarih oldukça önem taşır. Bu tarihe göre aylığın bağlanmasında rol oynayan kanun da değişiklik göstermektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girmesinden önce sigortalı olan vatandaşlar için bu kanundaki şartların geçerliliği devam eder ve kazanılan haklar korunacağı için, vatandaş herhangi bir hak kaybına uğramaz. Buna göre;

8.9.1999 tarihinden önce ilk kez sigortalı olarak işe giren vatandaşların yaşlılık maaşı alabilmeleri için sigortalık süresi, yaş koşulunu ve prim gün sayısını şartlara uygun bir şekilde sağlaması gerekmektedir. Örneğin prim gün ödeme sayısını yerine getiren fakat yaş koşulunu sağlayamayan kişilerin yaşlılık maaşı alabilmesi mümkün değildir.

8.9.1999 tarihinden sonra yaşlılık maaşına hak kazananlar arasından erkek vatandaşlar 23 yıllık, kadın vatandaşlar ise 18 yıllık sigortalılık süresini doldurmuşsa;

  • Kadın 50, erkekse 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5 bin gün
  • Kadın 50, erkekse 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıllık sigortasının olması ve en az 3.600 gün
  • Kadın 50, erkekse 55 yaşını doldurmuş olması ve kadınsa 20, erkekse 25 yıllık sigortasının olması ve en az 5 bin gün

Ölüm sigortaları primi, yaşlılık ve malullük şartlarını yerine getirenler aylık alabilecekler.

8.9.1999 tarihi içerisinde gerekli koşulları yerine getirmeyen sigortalılar adına 23.05.2002 tarihindeki sigortalılık sürelerine de göre belirtilen tablo içerisinde en az sigortalılık süresi, yaş ya da prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine de getirmelerine göre aylık kazanma durumları ön görülen durumlardan olmuştur.

  1. 23/5/2002 tarihi içerisinde 15 yıl boyunca sigortalı olarak yer alan ve 3600 gün prim ödemesi ile devam eden kadınlarda 50 olarak yer alırken erkeklerde 55 oluyor. Bu şartları yerine gelmesi adına kademeli bir şekilde geçiş ön görülen durumlar arasında olmuştur.
  2. 23/5/2002 tarihi içerisine ön görülerek yer alan şartları yerine getirememiş olanlar, bu şartları bir de belirlenen tarih aralıklarına göre yerine getirme şansı varsa kazanabileceklerdir.
  3. 24/5/2002 ile 23/5/2005 tarihleri arasında gerekli durumları yerine getirenler kadınsa 52, erkekse 56 yaşını doldurmuş olmaları,
  4. 24/5/2005 ile 23/5/2008 tarihleri arasında gerekli durumları yerine getirenler kadınsa 54, erkekse 57 yaşını doldurmuş olmaları,
  5. 24/5/2008 ile 23/5/2011 tarihleri arasında gerekli durumları yerine getirenler kadınsa 56, erkekse 58  yaşını doldurmuş olmaları,
  6. 24/5/2011 tarihinden sonra gerekli durumları yerine getiren kadınlar 58, 24/5/2011 ile 23/5/2014 tarihleri arasında uygulayan erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları,
  7. 24/5/2014 tarihinden sonra gerekli durumları yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları,
  8. halinde bu aylık almak adına hak kazanmış olacaklardır.

8.9.1999 ve 30.4.2008 tarih aralığı içerisinde ilk defa hizmet akdi ile çalışmaya başlayan sigortalılar adına;

Kadınlar adına 58, erkek adına 60 yaşını doldurmak ve 7000 prim gün ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemesi yapmış olmak,

Kadın adına 58, erkek adına 60 yaşını doldurmak ve 25 yıldan beri iş hayatında sigortalı bulunmak ve en az 4500 prim gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödemesi yapmış olan kişiler adına geçeli olacaktır.

Bu anlarda 5510 sayılı Kanunla belirlenen şartlar geçerli olacaktır.           

5510 sayılı kanun içerisinde yer alan durumlara göre;

01.01.2036 tarihine kadar olanlarda kadın için 58, erkek için ise 60 yaşını doldurmak gerekir. Bunun yanı sıra 7200 gün prim malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemek,

01.01.2036 tarihinden sonra 7200 gün prim malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme gün sayısı koşulunun yerine getirmeyi başarmışsa, bu anlarda gün içerisinde gerekli koşulları yerine getirmiş olmak gibi durumlarda hak kazanırlar. Gün koşullarının yerine getirilmesi ile tarihlere göre emeklilik yaşını gösteren tablo bilinmelidir.

Yapılan düzenlemelerin ardından 2048 yılından sonra yaşlılık aylığı için hak kazanan kişiler kadın erkek olduğu fark etmeden 65 yaşına gelecektir.

Ayrıca yaşlılık ile emekli aylığı bağlanma adımları sırasında bazı istisna durumlar da yer alır. Emekli olacak kişiler hizmet akdi ile çalışanlar link kısmından ne zaman emekli olabilirim uygulamasından rahatlık ile öğrenebilirler.  

Bunun için https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ linkinden yardım alabilirsiniz.

Yaşlılık aylığı bağlanması adına nereye ve nasıl başvuru yapılır?

Kişilerin bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezi kısmına giderek hizmet akdine tabi olması durumunda son çalışılan iş yerinin de bağlı olduğu sosyal güvenlik il ve merkez müdürlükleri ile gerçekleştirilir.

Müracaat belgeleri nelerdir?

Başvuru için;

  • Sigortalı olarak işten ayrılmış olma belgesi

Bu işlemler kişilere yazılı sms ile gönderilecektir. Gelen sms ardından kişilerin http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/Ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkSMS linke tıklayarak e-devlet üzerinden gerekli takibi yapabilmesi de söz konusu olacaktır.

Gelir ve aylıkların konut ile ödenmesi

Emekli ve hak sahibi olan kişilerin gelir ve aylıklarının konutta ödenmesi uygulaması 2011 yılında ilk defa başlatılmıştır. Bu durumlarda PTT genel müdürlüğü ile kurum arasında imzalanma durumları 05.01.2010 tarihinde tarihli “Prim Tahsilatı ve Ödemelere İlişkin Protokol” ile belirlemesi gerçekleşti. Bu talebi gerçekleştiren kişiler adına hiçbir şart da yer almadan PTT aracılığı ile konutlarda ödenmesi söz konusu olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.