1. HABERLER

  2. SSK

  3. SSK, SGK, Bağ-Kur Memur, işçi emeklilerine kaç TL zam yapıldı? İşte en düşük Temmuz ayı maaşları
SSK, SGK, Bağ-Kur Memur, işçi emeklilerine kaç TL zam yapıldı? İşte en düşük Temmuz ayı maaşları

SSK, SGK, Bağ-Kur Memur, işçi emeklilerine kaç TL zam yapıldı? İşte en düşük Temmuz ayı maaşları

2020 SSK - SGK ve Bağ-kuremeklilerinin maaşları değişti! Zamlı maaşların en ince ayrıntısına kadar hesaplaması yapıldı! Temmuz ayında verilecek maaşlar...

A+A-

Emekliler Temmuz ayında alacak oldukları maaş zamlarını bekliyor. Her şey en ince ayrıntısına kadar hesaplandı ve alınacak zamlar belli oldu. Emekli aylıklarında en düşük 2814,37 TL değerinde ödemelerden yararlanacaklar. En düşük maaşlar üzerine 153 liralık bir zam geldi. Ay başı itibari ile zamlar maaşlara yansıtılacak.

En Düşük Maaş 1500 TL

Yapılan zam oranları ile beraber en düşük maaş olarak emekliler 2000 yılları öncesinde 2233 TL, esnaf Bağkur emeklilerinde 1627,  tarımBağkur emeklileri 1534 TL değerine çıkması sağlanacak. 2000 senesinden sonra emekli  olan kişilerde 1335 TL olacak. Fakat yıl içerisinde en düşük emekli aylığı alan kişiler için maaşlar 1500 TL olmuştu. Bu yüzden 2000 senesinden sonra emekli olan kişiler için bu temmuz zammı gerçekleşmeyecek.

İkramiyelere Zam Geldi

Memurlar için yılda iki kere zamlanan emekli ikramiyeleri adına zam geldi. Lisans mezunu öğretmen ve bunun ile beraber 35 yıllık hizmet ederek emekli olan polisler için 110 bin 309 TL, lisans mezunu hemşireler adına 107 bin 218 liraya çıkartan artış meydana geldi.

Temmuz Ayı İçin Memurların Zamları Belli Oldu

Memur maaşlarına temmuz ayı içerisinde ne kadar zam yapılacak olduğu da belli oldu. Enflasyon oranlarının yüzde 5,75 oranı ile artması sırasında bir oran gelecek. Bu durum ise memur ve emekli maaşları için ortalama olarak 1,75 fark ile yansıma durumunu getirecek.

1-4825.jpg

Dul Ve Yetimleri de Kapsayacak

  • Emekli sandığı kapsamında yer alan durum ve ilave ödeme için uygulama,
  • Aylıklarının yanı sıra makam tazminatı ödemesi sırasında hak kazanamamış olan durumlardan yararlananlar,
  • Emekli olan doktorlar sigortalı olarak farklı bir durum ile çalışma hayatına başlar ile ilave olarak yer alan ödeme de kesiliyor.
  • Doktor hayatta değil ise ilave ödeme durumları hak sahibinin yakınlarına ekleniyor. Bu kişiler için verilen aylık bağlama oranları ile ek ödeme haklarından yararlanma ile geliyor.

SSK Emekli Maaşları İçin Ödeme Yapılan Günler

SSK ile emekli olan vatandaşlar emekli adına aldıkları maaşları ise tahsis numarasına göre belirlenmiş olan günler içerisinde alır.

Tahsis numaralarının son rakamlarına göre;

- 9 olanlar her ayın 17'sinde,

- 7 olanlara her ayın 18'inde,

- 5 olanlara her ayın 19'unda,

- 3 olanlara her ayın 20'sinde,

- 1 olanlara her ayın 21'inde,

- 8 olanlara her ayın 22'sinde,

- 6 olanlara her ayın 23'ünde,

- 4 olanlara her ayın 24'ünde,

- 2 olanları her ayın 25'inde,

- 0 olanlara her ayın 26'sında ödeme almaya başlarlar.

2018-issizlik-ucreti-ne-kadar-issizlik-ucretini-kimler-alabilir-5b5746cf06bc8.png

Bağ-Kur Emekli Maaşı Günleri Ne Zaman?

Bağ-kur emeklisi olan kişiler için maaş ödemesi tahsis numaralarına göre yapılacaktır. Pazar gününe denk gelen için ödeme günü pazartesi günü ödeme alacak kişilerin grubuna dahil edilerek yapılır. Bu günler;

Tahsis numarasının sonu;

  • 9, 7 ve 5 olanlar her ayın 25'inde
  • 3,1 olanlar her ayın 26'sında
  • 8, 6 ve 4 olanlar her ayın 27'sinde
  • 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde maaş alırlar.

 

Peki SSK, SGK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının hesaplanma işlemi nasıl mı yapılır?

http://e.sgk.gov.tr adresine tıklayarak giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan “vatandaş” seçeneğine tıklayın. Bu sayfada karşınıza çıkan ekrandaki “Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama” sekmesini seçmenizin ardından hangi sigorta koluna mensup çalışıyor iseniz sorgulamanızı burada bulunan ekrandan yapabilirsiniz. Fakat bu ekrana giriş yaptıktan sonra sorgulama yapabilmeniz için 3600 gün sigortalı çalışmış olarak gününüzü doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Kişi Emekli Maaşının Sorgulamasını Nasıl Yapar?

Bu konuda bir emekli maaşı sorgulayabilmeniz adına her T.C. vatandaşında mevcut olan e-devlet şifrenizi daha önceden postane(PTT)’den almış olmanız ve elinizde, mevcut olan e-devlet şifrenizin olması gerekir. Hemen ardından arama butonuna 4A emekli bilgisi, 4B emekli bilgisi veya 4C emekli bilgisi yazarak aramak ve bulmak istediğiniz bilgilere kısa bir yoldan ulaşmış olursunuz. Karşınıza çıkmış olan listede aylık bilgilerinize ulaşabilir ve dilediğiniz gibi ulaşıp, inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu sayfada maaşınızdan kesilen kesinti bilgilerine de karşınıza çıkan ekrandan rahatça görüntüleyebilir ve inceleyebilirsiniz.

1121782.jpg

4A EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Emekli maaşınızı hesaplayabilmeniz için 4A yani daha önceki adıyla SSK için e-SGK sistemi üzerinden rahatça yapılabilmektedir. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için yapmanız gerekenler sırasıyla sizin için izleyeceğiniz yollar şeklinde sizler için sunulmuştur;

  1. İlk adım olarak https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/servlet adresine giriş yapınız.
  2. Sizden istenen bilgileri doldurup “sorgula” sekmesine tıklayın.

Doldurulması gerekenler;

  • TC kimlik numarası,
  • SSK sicil numarası,
  • Baba adı,
  • Nüfusa kayıtlı il,
  • Doğum tarihiniz.

Gereken bilgiler arasındadır.

Ne kadar emekli maaşı alırım, ne zaman emekli olurum ve emekli maaşı hesaplama konusu sizlere faydalı olduysa veya aklınıza takılanlar ile alakalı soru sormak için yorum yapmaktan çekinmeyin.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Ne zaman emekli olacağınızı merak ediyorsanız E-Devlet üzerinden veya sgk'nın kendis sitesi üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. 4A emeklilik sorgulaması ile emeklilik tarhinizi öğrenmek istiyorsanız ilk olarak, https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Karşınıza gelecek ekranda kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. E Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan E-Devlet SSK emeklilik hizmet dökümü sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

Ayrıca SGK'nın kendi sitesi üzerinden giriş yapmadan da emeklilik tarihinizi eksik kalan günlerinizin primlerini öğrenebilirsiniz.

https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ bu siteye giriş yaptığınızda sorgulama için gereken bilgiler şu şekil dedir.

  • Doğum tarihiniz
  • Hizmete başlama tarihiniz
  • SSK prim ödeme gün sayınız
  • Diğer sandıklara ait gün sayınız
  • Askerlik/Sanatçı gün sayınız
  • Fiili gün sayınız
  • Yurtdışı gün sayınız
  • 3600 Günün doldurulduğu tarih
  • Malüliyetiniz var mı?
  • Erken yaşlanma var mı?

SGK'nın kendi sitesinden erken emekli olabilecek misiniz, yoksa emeklilikte yaşa takılıyor (EYT) musunuz? En erken ne zaman emekli olacağınızın tarihine kolayca ulaşın.

SSK'DAN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN KAÇ GÜN GEREKLİ?

  • İlk sigorta başlangıcı 24.5.1988 ile 23.11.1989 arasında olanlar 5450 gün, 51 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıç tarihi 8.9.1976’dan önce olanlar 5000 gün ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 9.9.1976 ile 23.5.1979 arasında olanlar 5000 gün, 44 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.5.1979 ile 23.11.1980 arasında olanlar 5000 gün, 45 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.11.1980 ile 23.5.1982 arasında olanlar 5075 gün, 46 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.5.1982 ile 23.11.1983 arasında olanlar 5150 gün, 47 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.11.1989 ile 23.5.1991 arasında olanlar 5525 gün, 52 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.

bireysel-ihtiyac-kredisi.jpg

Emekli Sandığı 4C emeklilik sorgulaması yapmakiçin E-Devlet üzerinden ilk olarak, https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu sorgu ekranından hesabınıza giriş yapmak için kimliğinizi doğrulayınız. Kimliğinizi doğrulama butonuna bastıktan sonra T.C. Kimlik numaranız ve E-devlet şifrenizi giriniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra e-devlet portalına giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan e-Devlet 4C emeklilik sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

E-devlet Turkiye.gov.tr portalına giriş bilgileriniz şifreniz yok ise ilk önce PTT şubelerine giderek şifrenizi satın alabilirsiniz. İlk şifre alımı ücretldir. Panelinizde şifrenizi değiştirmek istediğiniz telefon veya mail aracılığı ile güncelleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmazsanız eğer şifrenizi unuttuğunuzda PTT'den tekrar ücretli olarak e-devlet giriş şifrenizi almak zorunda kalabilirsiniz.

Emeklilik yaşı hesaplama, ne zaman emekli olurum, ne kadar emekli maaşı alırım halkımızın en çok merak ettiği ve en çok araştırdığı konular arasında yerini alıyor. E-devlet 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama, emekli maaşı alma paneli yoğun ilgi görüyor. SSK'lı olarak çalışan bir işçi ile Bağkur üzerinden prim ödemesi yapanların emeklilik süreleri farklı oluyor. Ne zaman emekli olurum?

  • İlk sigorta başlangıcı 24.5.1991 ile 23.11.1992 arasında olanlar 5600 gün, 53 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.11.1983 ile 23.5.1985 arasında olanlar 5225 gün, 48 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.

4A EMEKLİLİK SORGULAMASINI NASIL YAPACAKSINIZ?

  • İlk sigorta başlangıcı 24.11.1992 ile 23.5.1994 arasında olanlar 5675 gün, 54 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.

E-Devlet 4A emeklilik sorgulaması yapmak istiyorsanız ilk olarak, https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfadan E-Devlet SSK emeklilik hizmet dökümü sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

  • İlk sigorta başlangıcı 24.5.1994 ile 23.11.1995 arasında olanlar 5750 gün, 55 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.11.1995 ile 23.5.1997 arasında olanlar 5825 gün, 56 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.5.1997 ile 23.11.1998 arasında olanlar 5900 gün, 57 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 24.11.1998 ile 8.9.1999 arasında olanlar 5975 gün, 58 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.
  • İlk sigorta başlangıcı 9.9.1999 ile 30.4.2008 arasında olanlar 7000 gün, 60 yaş ve 25 yıllık sigorta süresinden sonra emekli olabilmektedir.

Emekli maaşı ve emeklilik günlerini telefon ile sorgulama

İnterneti aktif kullanımıyorsanız eğer Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde olan ALO 170 telefon numarasını arayarak, emeklilik şartlarınızı, erken emekli olabilecek misiniz olamayacak mısınız, ne kadar emekli maaşı alacaksınız tüm merak ettiğiniz bilgilere ilk elden ulaşabilirsiniz. ALO 170'i aramadan önce kimliğinizi yanınızda bulundurmalısınız. Sizden istediği bilgilere kolayca ulaşabilmeniz için kimliğinizi unutmayın.

ALO 170'i aradığınızda SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ya da Emekli Sandığı (4C) tüm emeklilik şartları hakkında bilgi alabilir sorgulama işlemi yaptırabilirsiniz.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum