1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. Sigorta Girişiniz Bu Tarihten Önceyse Erken Emekli Olabilirsiniz... Şartlar Ve Koşullara Dikkat..!
Sigorta Girişiniz Bu Tarihten Önceyse Erken Emekli Olabilirsiniz... Şartlar Ve Koşullara Dikkat..!

Sigorta Girişiniz Bu Tarihten Önceyse Erken Emekli Olabilirsiniz... Şartlar Ve Koşullara Dikkat..!

Çalışanların en merak edilen sorusu, ne zaman emekli olacağım sorusudur. Emeklilik için yıl, yaş, prim şartları vardır. Bazı özel durumlarda erken emeklilik mümkündür. Bu özel durumlardan biri, sigorta girişinizin belirli bir tarihten daha erken yapılmasıdır. Erken emekliliği mümkün kılan tarih nedir? Erken emeklilik için şartlar nelerdir? Tüm soruların cevabı son dakika sizlerle..!

A+A-

Çalışanların en merak edilen sorusu, ne zaman emekli olacağım sorusudur. Emeklilik için yıl, yaş, prim şartları vardır. Bazı özel durumlarda erken emeklilik mümkündür. Bu özel durumlardan biri, sigorta girişinizin belirli bir tarihten daha erken yapılmasıdır. Erken emekliliği mümkün kılan tarih nedir? Erken emeklilik için şartlar nelerdir

Emekli olmak ve para almak birçok çalışanın hayalidir. Emeklilik öncesi sigortadan sonra belli bir süre, prim ve yaş gibi şartlar yerine getirilmelidir.

Emeklilik, prim ödemelerine, sigortanın başlangıç tarihine ve emeklilik koşullarına dayanmaktadır. Miktar onlara bağlı olarak değişebilir. Sigortaya 1999 yılında ve daha önce başlamış olanlar, 3600 gün içinde emekli olma hakkına sahipp olarak 1600 TL ' lik bir maaş alırlar. 3600 günden daha erken emekli olabilmek için, sigortalının sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999'dan önce yapılmış olmalıdır.

1999'dan Önce SGK'ya Girenler İçin İyi Haber

1999'dan önce sigortaya başlayanlar için erken emeklilik için 3600 prim günü şartı var. 8 Eylül 1978 ve erkek çalışanlar için sigortanın başlamasından önce ve 8 Eylül 1981 ve kadın çalışanlar için sigortanın başlamasından önce 3600 prim günü ile emekli olunabilir. Emekliliğe hak kazanmak için, çalışanların 15 yıllık Sigorta ve 3600 prim günü koşullarını yerine getirmesi gerekir. Yaş gereksinimi de dikkate alınır.

23 Mayıs 2002 tarihine kadar 15 yıllık hizmet ve 3600 prim koşulunu yerine getiren kadın çalışanlar 50 yaşında ve erkek çalışanlar 55 yaşında emekli olma hakkına sahiptir. 24 Mayıs 2002'den sonraki tarihlerde, 3600 günden itibaren emekli olmak için yaş şartı yürürlüğe girer.

Erken Emekliliği Mümkün Hale Getiren Etmenler

  • Anneler, çocukları sigortalı tarihten sonra doğarsa, çalışırken çocukların sayesinde prim kazanabilirler.
  • Erkeklerin askerlik süreleri prim kazandırabiliyor. Sigortalı, emeklilik hesaplarına para ödeyerek zamanlarını askerlik hizmetinde geçirebilir.
  • Çalışırken çalışma yeteneklerinin en az %60’ını kaybedenler ve %40’lıkengel durumu olanlar, yaştan bağımsız olarak erken emekli olabilirler.

Ağır iş işçileri yani madenciler, gazeteciler, gemiciler vb. erken emeklilik fırsatlarından yararlanabilir.SGK ve Bağkur ile çalışmaya devam eden dönemler adına geri ödeme imkanı yok. İstisnai durumlar da erken emeklilik için uygun olabilir. Emekli olduktan birkaç yıl sonra, yasal nedenlerden dolayı, artık beklemek zorunda değiller.

Yaş kısmını bekleyen insanların hayali mümkün olan en kısa sürede emekli olmaktır. Geçmiş süreçlerde çalışma dışı dönemler adına yapılan geri ödemelerin ödenmesi olasılığı vardır. Bu durum Sosyal Sigortalar ve 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda bu konunun düzenlenmesi ile oldu.

10 Yıl İçinde Emekli Olma

10 yıl içinde, belli bir süre çalıştıktan sonra, yaralı veya hasta olan kişilerin iş hayatından yavaşlaması söz konusudur. İş kaybı olan kişilerin yüzde 60'ı engelli olarak erken emeklilik hakkına sahiptir. Bu durumda, on yıl, 1.800 gün prim veya işgücünde en az yüzde 60 kayıp sigortalı olmanız gerekir.

Bu bakım sürecinde, muhtaç, engelli bir çocuğu olan anneler de erken emekli olma hakkına sahiptir.

Anneler 6 Askerler İçinse 1 yıl

Kadınların sigortalı işlemlerinin başlamasından 3 çocuk adına doğum borçlanmaları 6 yıldır. Bu 2760 gün yapmaktadır. Gerekli şartları yerine getirirse, doğum borçlanması koşulu ile 6 yıl erken emekli olabilir. Bu noktada, askerler giriş tarihleri ile geri çekilme hakkına sahiptir. Bir yıl önce emekli olma hakkı vardır. Sigortadan sonra ilgili süreçlere askerlik hizmetinden borç alarak prim kazanabilirler.

5 Yıl Nasıl Erken Emekli Olunur?

Ağır ve yorucu işlerde çalışmaya devam edenler için, memurlara ve işçilere prim hakkı verilir. Bu, prim günlerinin sayısında bir artışa neden olur ve onlara daha erken emekli olma hakkı verir. Bunu SGK'ya sorarak kolayca öğrenebilirsiniz.

Borçlanma Hangi Dönemlerde Yapılır?

Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya devam eden kişilerin ücretsiz izin süreleri dikkat çekiyor

Sigortalı süreçteki herhangi bir suç için tutuklama veya gözaltı süresi veya bu suçlar için beraat veya gözaltı süresi için borç almak da mümkündür.Grev veya lokavtta geçen süreçlerden ödünç alma ve faydalanma hakkı da vardır. Bu süreçte hekimler adına fahri asistan ile krediye tabidir.

Yarı zamanlı çalışan insanlar, 30 günden az çalışan insanlar borç alırken bu süreçleri tamamlamak için 30 güne hak kazanırlar.

Belirli Tarihlere Dikkat

Emekli olmak isteyenler için şartlardan biri yaş gerekliliğidir. 5000 gün boyunca ödenen sigorta primleri veya SGK ile derhal emekli olma hakkına sahipsiniz. Emeklilik için, 20 yıl + 5000 gün sigortanın tam süresi gereksinime uygun olmalıdır.Erkekler adına ilk iş, 08.09.1976 tarihine sahip olanlar için yaş şartı olmadan başvuracak veya giriş tarihinden daha erken emekli olmayı beklemelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.