1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK’dan Milyonlarca Çalışana Tazminat Müjdesi! Yazı Alıp İşi Bırakanlar Tazminat Alabilecek…
SGK’dan Milyonlarca Çalışana Tazminat Müjdesi! Yazı Alıp İşi Bırakanlar Tazminat Alabilecek…

SGK’dan Milyonlarca Çalışana Tazminat Müjdesi! Yazı Alıp İşi Bırakanlar Tazminat Alabilecek…

Kıdem tazminatı konusu her çalışanın merak etiği konulardan biri. Özellikle istifa ile kıdem tazminatı almak isteyen vatandaşlar 3600 gün prim ile bu hakkın sağlanıp sağlanmadığını merak ediyor.

A+A-

Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işten kendi isteği dışında çıkarılması gerekiyor. Fakat bazı durumlarda istifa eden kişilerde tazminat alabiliyor. Kıdem için bir işçinin aynı işyerinde en az 1 yıl çalışması ve kendi isteği dışında işten çıkarılması gerekiyor. Emeklilik şartlarını yaş haricinde yerine getiren vatandaşlar ise kendi istekleri ile işten sahi ayrılsa kıdem tazminatı alabiliyor.

Yüzlerce çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda çalışanların birden fazla hakkı bulunuyor. Bu haklardan en önemli olanı ise istifa edilmesi durumunda kıdem tazminatı alabilmesidir. 9 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanlar 3.600 gün prim ile kıdem tazminatı almaya hak kazanırken, bu tarihten sonrası çalışan için şartlar biraz daha farklı.

Kıdem Tazminatı Almak İçin

Kıdem tazminatı alabilmek için genel şartlar bir işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak ve haksız neden ile işten çıkarılmış olmak. İflas etme, işten kovulma gibi nedenler karşısında kıdem tazminatı ödemesi gerçekleştirilir. Ödeme her yıl için bir aylık brüt maaş şeklinde yapılır.

SGK’dan Yazı Almak Şartı

9 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olup 15 yıl sigorta süresi ve 3600 gün prim ödemesini tamamlamış fakat yaşın dolmasını bekleyenler, SGK’dan emekli olmaya hak kazanmıştır. SGK’dan alınan kâğıt ile işverene gidip istifa edebilir ve bu durumda tazminat almaya hak kazanabilir. 8 Eylül 1999 yılından sonra işe başlayan kişiler için ne yazık ki bu şartlar geçerli değil.

İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı

İstifa eden kişilere kıdem tazminatı ödenmesi konusunda uygulamaya geçirilen ilk düzenleme haklı gerekçe ile işten ayrılması. Bir işyerinde bir yıldan fazla sürede çalışan personeller haklı nedenler ile işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabilirler. Bu sayede kıdem tazminatı almak için ise kanıt olması gerekir.

1999’dan Sonra Durum

15 yıl ve 3600 günün dışındaki çok nadir görülen durum ise 25 yıl ve 4500 gün şartıdır. Bir başka deyiş ile 8 Eylül 1999’dan sonra ilk sigorta girişi yapılan kişiler en az 4500 gün primi ve ilk sigorta tarihinden sonra 25 yıl geçmiş olmasıdır. Bu durumda olan işçiler ise çalıştıkları yerde 1 yılı tamamladı ise istifa etmeleri halinde kıdem tazminatı alabilirler. İşveren işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

Kıdem Nasıl Hesaplanır?

Her 1 yıllık çalışma karşılığında 1 aylık brüt tutarında tazminat alınabiliyor. Bir yıldan sonrası ise artan süreye göre oranlanarak hesaplanmaya dahil ediliyor. Tazminat hesabında ücretin yanı sıra düzenli olarak sunulan para ve para ile ölçülebilen menfaatler de dikkate alınıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.