1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. SGK Bağkur'lu milyonlarca kişiye müjde! 48 yaşında erken emekli olabileceksiniz...
SGK Bağkur'lu milyonlarca kişiye müjde! 48 yaşında erken emekli olabileceksiniz...

SGK Bağkur'lu milyonlarca kişiye müjde! 48 yaşında erken emekli olabileceksiniz...

Yeni düzenlemenin hayata geçmesi Bağ-Kur'lulara erken emeklilik şansı doğuyor. Bağ-Kur ve SSK arasındaki farkların eşitlenmesi adına hazırlanan tasarının hayata geçmesi durumunda Bağ-Kur'lular erken emekli olma hakkı kazanacak. Bağ-Kur'da erken emeklilik nasıl olacak? İşte son gelişmeler... Kaynak: Milyonlarca Bağ-Kur'luya büyük müjde! Erken emekli olabilirsiniz...

A+A-

Bağ-Kur'lu ile SSK'lı arasında farkın eşitlenmesi adına yapılacak düzenlemenin hayata geçmesi durumunda Bağ-Kur'lular 7 bin 200 günle emeklilik hakkı kazanabilecek.  Bağ-Kur ve SSK arasındaki farkların eşitlenmesi gündeme gelmişti. Düzenleme hayata geçerse hem gelir hem de emeklilik süresinde emekliler arasında eşitlik sağlanacak. 

BAĞ-KUR VE SSK ARASINDA FARKA DÜZENLEME 

Prim süresindeki eşitlik düzenlemesi son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek. 2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformuyla, işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlenmişti.

DÜZENLEME BAĞ-KUR'LUNUN MAAŞINA POZİTİF YANSIYACAK 

Normal şartlarda SSK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken, ilk işe giriş veya sigorta tescil tarihi esas alınıyor. Bağ-Kur'da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. Şuanki sisteme göre aynı çalışma şartlarında çalışan SSK işçi 48, Bağ-Kur'lu işçi ise 55 yaşında emekli olabiliyor. 

5 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK 

Mevcut uygulamada Bağ-Kur'lular, SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almak mümkün. Bağ-Kur’luyu 9 bin yerine 7 bin 200 günle emekli edecek çalışma tamamlandığında yüz binlerce esnaf 5 yıl erken emekli olabilecek.

BORÇLANMA İMKANI

Sigortalı olarak çalışırken çalışmaktan uzak kalınan zamanların bir kısmını borçlanarak geri kazanmak da mümkündür. Bu noktada borçlanma imlanı bazı durumlarda şu şekildedir. Memurlar daha önceden ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabilmektedirler. Yine sigortalı olmaksızın avukatlık için stajını yapan kimseler de normal staj sürelerini bu borçlanma kapsamında kullanabilmektedirler.

ENGELLİ ÇOCUK OLMASI

Eğer emekli olmak isteyen çalışanların engelli bir çocukları varsa ve sürekli olarak bakıma muhtaçsa SGK’ya başvuruda bulunarak erken emekli olabilmektedirler. Bu noktada engelli çocuğu olan annelerin çalışma günleri 1.25 olacak şekilde hesaplanmaktadır.

EMEKLİLİK YAŞ ŞARTI 65 OLUYOR

Emeklilik yaşı yine kademeli olarak daha da yükseltiliyor ve böylelikle de emeklilik yaş şartı 65 oluyor. 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Salık Sigortası Kanunu 2008 yılında çıkartılırken bir önceki kanunda yer alan kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 olan emekli yaşı da korunmakla birlikte 2048 yılına kadar kademeli olacak bir biçimde yükseltilerek 65’e çıkarıldı. 2036 yılından itibaren emekli olabilme yaşı kademeli olarak yükseltilecek. Böylelikle de emeklilik yaşı hem kadınlarda hem de erkeklerde 65 yaş olacak.

EMEKLİLİK SORGULAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işbirliği ile çalışanlar e-Devlet kapsı üzerinden emeklilik sorgulama yapabilmektedirler. Çalışanlar hesaplama yapmak için karşılarına çıkan alanlara giriş yaparak girecekleri bilgiler ile ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler.

Emeklilik sorgulamak için kişiler T.C kimlik numaralarını ve e-Devlet şifrelerini sisteme girdikleri zaman sistemin kendilerinden istedikleri bilgileri doğru bir şekilde yazmaları gerekir. Bütün bu aşamaları eksiksiz bir şekilde yazmaları halinde emeklilik hakkı elde etmek için gereken koşullar karşılarına çıkmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda sigortalılık süresi, işveren tarafından ödenen primler ve yaş faktörleri değerlendirilerek emeklilik zamanı belirleniyor. Emeklilik için bu noktada üç farklı şart gerekiyor. Bu şartlar şu şekildedir.

  1. Sigortalılık süresinin tamamlanmış olması. Bu noktada sigorta başlangıç tarihi oldukça önemi. Kadınlar ve erkekler için bu süre değişiyor.
  2. Belirli bir süre Sosyal Güvenlik Kurumu’na gereken primin ödenmiş olması gerekiyor.
  3. Kadın çalışanlara ve erkek çalışanlara göre emeklilik yaşı değişiyor. Bu yaşın tamamlanmaması durumunda kişiler emekli olamıyor.

Bu üç şartın doldurulmuş olması durumunda kişiler emekli olabiliyorlar. Bu süre içerisinde primlerin ödenmiş olması ve gerekli emeklilik yaşı doldurulmuş olması ile birlikte kişiler emekli olabilirler. Ancak şartlardan bir tanesinin bile sağlanmaması durumunda kişiler bu şart sağlanmadan emekli olamıyorlar.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.