1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Senet Borcu Zaman Aşımı Süresi - Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Senet Borcu Zaman Aşımı Süresi - Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Senet Borcu Zaman Aşımı Süresi - Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Senetler herkes için önemlidir. Çünkü kredi kartı seçeneğinin dışında bazı kurumlarda satın aldığımız ürünler için düzenlenir. Bu senetleri imzaladıktan sonra belirlenen tarihlerde düzenli bir şekilde ödemeler yapmamız gerekir.

A+A-

Senet demek aslında borç demektir. Bu senetlerin belli bir geçerlilik zamanı bulunuyor. Senet imzaladıysanız ya da size karşı bir senet imzalandıysa bu senedin geçerliliğini ibraz etmek durumundasınız. Senetler düzenlenen kanunlara göre 3 sene boyunca geçerli olacaktır.

Senetlerin Geçerlilik Şartları

  • Senetlerin belirlenmiş bir süresi bulunuyor. Bu süre geçtikten sonra senetler işlenemez.
  • Senette ad ve soyad bulunması gerekli olan şartlardan biridir. Bu yüzden senet düzenlemelerinde mutlaka isim geçer.
  • Düzenlenen senetlerde bir bedel belirlenmiş olması gerekir. Yani bağlı olacağınız bir ödeme tutarı olmalıdır. Yalnız bu tutarın TL cinsinden olması gerekiyor.
  • Ödeme rakamlarının direk elden ödeme ya da havale ile ödeneceğinin olması gerekiyor. Yani kayıtsız şartsız ödeme ilkesine sadık olunmalıdır.
  • Lehtarın adı ve soyadı kesinlikle düzenlenen senet üzerinde yazıyor olmalıdır. Yani borcun kimin adına ve hangi şekilde ödeneceği gibi belirli bilgiler yer almalıdır.
  • Senet üzerinden herhangi bir değişiklikte bulunmak yasal değildir. Bu durum evrakta sahteciliğe girdiği için suç olarak kabul edilir. Senet imzalandığı zaman kopyasını da almayı unutmamalısınız. Ödeme tarihini belirlemek belli alanları doldurmanız gerekiyor.
  • Bazı alanları boş bırakmak farklı sorunlara yol açabilir. Senedin kesilmesi ya da senet üzerinden oynama yapmak evrakta sahteciliğe girdiğinden dolayı size karşı dava açılabilir. Ya da size karşı bunu yapan birisine dava açabilirsiniz. Bu yüzden senetlerde boş olan yerler doldurulmalı ve senet üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Senet Borcu Zaman Aşımı Süresi

Senetler her iki taraf için de düzenlenen evraklardır. Borçlu senedi ödemediği zaman alacaklı olan taraf istediği zaman senedi işleme koyup karşı taraftan hak talep edebilir. Vade zamanı üzerinde 3 yıl geçtiyse senet zaman aşımına uğrar. Kendiliğinden düşeceği için herhangi bir borç sorumluluğu kalmayacaktır. Ama senet vadesinden 3 sene geçmiş olan senetler de işleme alınabilir. Alacaklı ilamsız icra takibi başlatabilir ve 1 hafta içinde itiraz etmezseniz borcu kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bu sebepten dolayı da borcu ödemek zorunda kalırsınız. 1 hafta içinde itiraz davası açabilme hakkınız bulunuyor.

Senet zaman aşımı düzenlenen senetlerin hepsi için aynı sürede olmayacaktır. Bazıların 3 yılla sınırlı olurken bazı senetlerde 10 yıla kadar çıkabiliyor. Bankalar adına düzenlenen senetlerin zaman aşım yılı ise 10 yıl olarak sınırlandırılmıştır. Bu da her senedin zaman aşımı süresinin aynı olmayacağını gösterir. Ama diyelim ki senetle beyaz eşya satın aldınız. Düzenlediğiniz senet ise 3 senedin zaman aşımı ise 3 sene olacaktır.

Senetleriniz için belirtilen tarihlerde ödeme yapılmadığı takdirde senet işleme koyulabilir. Bu da çeşitli şekilde mal varlığına icra koyulmasına neden olabilir. Maaşınıza çeşitli durumlarda haciz getirebilir. Ama emekli maaşları için bu durum geçerli değildir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.