1. HABERLER

  2. SSK

  3. Resmi Gazetede Yayınlandı: Emeklilikte Yeni Dönem: 1800-3.600-4200-5000 Primle Erken Emeklilik Fırsatı!
Resmi Gazetede Yayınlandı: Emeklilikte Yeni Dönem: 1800-3.600-4200-5000 Primle Erken Emeklilik Fırsatı!

Resmi Gazetede Yayınlandı: Emeklilikte Yeni Dönem: 1800-3.600-4200-5000 Primle Erken Emeklilik Fırsatı!

EYT yasasından yararlanamayanların erken emeklilik hakları araştırılıyor. Bilindiği üzere Türkiye'de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sistemleri üzerinden emeklilik sağlanmaktadır. Ayrıca mevcut şartların dışında yaş şartı aranmaksızın on yıl içerisinde emeklilik hakkı da bulunmaktadır. Peki, düşük prim ve hizmet yılı ile erken emeklilikten kimler yararlanacak? Detaylar burada.

A+A-

EYT yasasından yararlanamayanların erken emeklilik hakları araştırılıyor. Bilindiği üzere Türkiye'de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sistemleri üzerinden emeklilik sağlanmaktadır. Ayrıca mevcut şartların dışında yaş şartı aranmaksızın on yıl içerisinde emeklilik hakkı da bulunmaktadır. Peki, düşük prim ve hizmet yılı ile erken emeklilikten kimler yararlanacak? Detaylar burada.

Erken emeklilik seçeneklerini aramak için arama motorları kullanılıyor. 10-15 yıllık sigortalı olanlar anında emekli olma şansına sahiptir. İstisnai durumlarda 1800-3600 günü tamamladığınızda normal süreden daha erken emekli olma imkanı vardır. Çalışanların emekli olabilmeleri için belirli bir süre sigortalı olmaları, belirli bir yaşa gelmeleri ve gerekli prim günlerini ödemeleri gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda bu koşullar revize edilebilir. Peki kim erken emekli olacak? Detaylar burada.

Bazı insanlar EYT'li olmasalar bile 2-4-6 yıl erken emekli olabiliyorlar. Çalışma hayatını sürdüren tüm vatandaşlar emekli olmanın ve maaşlarını almanın hayalini kuruyor. Ne zaman emekli olacağını ve ne kadar emekli maaşı alacağını merak eden bireyler borçlanarak daha erken emekli olabiliyor. Peki erken emekli olmak için ne yapılmalı?

Erken emeklilik koşulları çalışan insanların en çok merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Milyonlarca işçi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) erken emeklilik koşullarını öğrenmek istiyor. Bazı sağlık durumları vatandaşlara bu hakkı verirken, kadınlarda annelik, erkeklerde ise askerlik emeklilik tarihini öne çıkarıyor. Anneler her çocuk için 2 yıl kazanıyor. Böylece bir kadın 6 yıla kadar erken emekli olabiliyor. Tüm bu şartları merak edenler için yazımızda özetledik.

51-58 yaş arası erken emeklilik şartlarını üç maddede açıkladılar. Bazı koşullar, emeklilik için gün sayanlara anında emekli maaşı ödeme imkanı sunmaktadır. Bu sayede kadınlar ve erkekler emekli maaşlarını daha erken alma imkanına sahip olabiliyor. Doğum, askerlik ve sağlık nedenlerinden dolayı pek çok kişi emekli maaşını beklenen tarihten önce alma şansı yakalamaktadır.

ÜÇ MADDEDE DUYURULDU Erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum, emeklilik tarihini öne çekiyor. Anneler her çocuk için 2 yıl kazanıyor. Ayrıca engellilik nedeniyle emekli olma hakkı da bulunmaktadır.

KADINLARA 6 YIL VERİYOR Birçok kadın işçi doğum yaptıktan sonra çocuklarına bakmak için işten uzak kalıyor. Bu sayede emeklilikleri gecikmekte, prim gün sayıları azalmaktadır. Kanunlarımız bu mağduriyetin giderilmesi için kadınlara doğum nedeniyle borçlanma hakkı sağlamaktadır. Böylece anneler 3 çocuğa kadar borçlanarak prim kazanabiliyor. Özellikle 1 çocuk için kazanılan 2 yıl prim ile 6 yıl avantaj da sağlanıyor.

ASKERLİK ÖDÜNÇ ALINABİLİR Askerlik hizmetinin sigorta başlangıç ​​tarihinden önce yapılması durumunda sigorta başlangıç ​​tarihi öne alınır. Borçlunun prim ödeme gün sayısını artırır. Askerlik borçlanması, emeklilik için gerekli yaş şartını sağlayan ancak çalışma günü yetersizliği nedeniyle emekli olamayanlar için bir seçenektir. Böylece prim ödeme gün sayısı arttırılarak erken emekli olunması mümkün hale gelmektedir.
FARKLI DİLDE 8 YIL ERKEN EMEKLİLİK BOMBASI

Vatandaşlar erken emeklilik fırsatlarından yararlanarak 8 yıl erken emekli olabilme ayrıcalığına sahip olacak. Konuyla ilgili formüllerin yakın zamanda vatandaşlara geniş anlamda anlatılması bekleniyor. 3600 gün şartı ile vatandaşlar hızlı ve kolay bir şekilde emekli olma avantajına sahip olabiliyor.

YIPRANMA ÖDEMESİ İLE ERKEN EMEKLİLİK

Riskli işlerde çalışan vatandaşlara, çalışanlar arasında yıpranma payı adı verilen fiili hizmet süresi artışı ile erken emeklilik hakkı verilmektedir. Söz konusu aşınma ve yıpranma tazminatı, kurşun ve cıvalı işlerde çalışanlar ile polis, milletvekilleri, basın çalışanları gibi farklı gruplara verilebilmektedir. Bu hak ile bazı meslek gruplarına 8 yıl erken emekli olma hakkı verilmektedir.

ERKEN EMEKLİLİK OLAN MESLEKLER NELERDİR?

Madencilik ve yer altı işlerinde çalışanlara 180 gün, Cıva üreten işlerde, Demir Çelik fabrikalarında, Asit üretim fabrika ve atölyelerinde, Sahil Güvenlik Komutanlığında, Radyoaktif işlerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Emniyet-Polis-Mit çalışanlarında 90 gün, Ceza infaz kurumu çalışanları, Basın ve gazetecilik işleri, Haber servisinde çalışan TRT çalışanları, TBMM yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Başkan Yardımcıları ve Bakanlar, Kurşun ve arsenikli işlerde, su altında çalışan vatandaşlar için ek gün miktarına 60 gün eklenir. işler, Alüminyum fabrikaları, Döküm fabrikaları, Çimento fabrikaları, Cam fabrikaları ve atölyeleri, Kok fabrikaları, Termik santraller, Yangın söndürme ve söndürme işleri, Yedek pilotlar, Diş Hekimleri, Eczacılar, Doktorlar, Hemşireler, Ebeler, Sağlık görevlileri,ve Toplum sağlığı teknisyenleri.

10 YILDIR ÇALIŞANLARA MÜJDE

Söz konusu meslek sahiplerine çalıştıkları gün sayısına ek olarak yıpranma payı adı altında ek tutar eklenir. Böylece bu meslekleri icra eden vatandaşlar daha az çalışarak daha kısa sürede emekli oluyor.

%60 RAPOR ŞARTI

Primi 3600 günden az olan emekliliklere 'maluliyet (sağlık) emekliliği' denir. Engellilik nedeniyle emekli olabilmek için gerekli olan ilk ve en önemli koşul, çalışma kapasitesinde en az %60 kayıp olduğunu belirten sağlık kurulu raporudur. Raporun alınabilmesi için kişilerin bulundukları il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerine başvurması ve yetkili hastanelere sevk edilmesi gerekmektedir. Yani SGK'ya sevk şart! Her engelli engelli sayılmaz çünkü burada belirleyici olan iş gücü kaybının %60 ve üzerinde olması (başkasından bakıma muhtaçlık derecesinde engellilik) olmasıdır.

ORGAN NAKİLLERİ

Organ nakli olanlar (böbrek, karaciğer, akciğer, kalp vb.) da engelli sayılır. SGK hangi organ naklinin veya hangi sağlık sorununun sakatlığa yol açacağını önceden tahmin edebiliyor. Bu nedenle maluliyet nedeniyle emekli olan kişiye 2 yıl sonra check-up yaptırması söylenebilir. Bu incelemede iş kaybının %60'ın altında olduğu tespit edilirse maaş kesilir.

AYLIK ÜCRETLİ HASTALIKLAR NELERDİR?

Kanser, Epilepsi, Demans, Beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Serebral palsi, Multipl skleroz, Zeka geriliği (IQ 50 ve altı), Şizofreni...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler