1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Profesör Doktor Naci Görür’den Büyük İstanbul Depremi İçin Korkutan Açıklama! Milyonlarca Kişi Hayatını Kaybedebilir…
Profesör Doktor Naci Görür’den Büyük İstanbul Depremi İçin Korkutan Açıklama! Milyonlarca Kişi Hayatını Kaybedebilir…

Profesör Doktor Naci Görür’den Büyük İstanbul Depremi İçin Korkutan Açıklama! Milyonlarca Kişi Hayatını Kaybedebilir…

Profesör Doktor Naci Görür son zamanlarda beklenen depremlerle ilgili bazı açıklamalar gerçekleştirdi. Jeolog olan Görür, Malatya, İstanbul ve İzmir’in dikkat etmesi gerektiğini söyledi. İki fayın da kırılma ihtimali bulunduğunu ve aynı anda kırılması sonucunda 7.6 depremin gerçekleşeceğini de ifadelerine ekledi.

A+A-

Malatya’da 4.7 şiddetinde deprem olduktan sonra herkes internet üzerinden araştırmalara başlamıştı. Profesör, Maraş-Türkoğlu alanı ile Çelikhan-Erkenek alanı arasındaki geçmiş depremlerin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Jeolog Görür’ün açıklamalarına göre Malatya’da meydana gelen depremler genellikle Doğu Anadolu bölgesinin fay hattı üstünde gerçekleşiyor. Bu fay hattının başlangıcı Bingöl ilinin Karlıova alanında başlıyor ve İskenderun Körfezi’nde sonlanıyor.

Fay hattının son zamanlarda gerçekleşen Elazığ depremi ile yeniden harekete geçtiğini de açıklamalarına ekledi. 2020 Elazığ depremi öncesinde oldukça sakin olan fay hattı, artık hareketlenmeye başladı. 2020 yılının öncesinde 1970 yılında Bingöl Depremi meydana gelmişti. 1970 yılında Sivrice noktasına dikkat edilmesi gerektiği savunulmuş ancak dikkate alınmamıştı. 2003 ile 2004 yılları arasında da gerçekleştirilen uyarı sonucunda 2010 yılında Palu Depremi meydana geldi.

Maraş-Türkoğlu, Çelikhan-Erkenek Fayları Önem Taşıyor

Profesör Doktor Naci Görür tarafından eski yıllarda gerçekleşen depremlere dikkat edilmesi gerektiği söylendi. Bu depremlerin tekrar olma ihtimalinin olduğunu ve 2020 yılının Elazığ Depremi’nin fay hattını kırdığını açıkladı. Sivrice Depremi sonucunda Pütürge ile arasındaki fay hattı zarar gördü ve Malatya ile Elazığ bu kırılan fayların etkisi altında kaldı. Sivrice fay hattının Güneybatı kesiminde yer alan Maraş-Türkoğlu ile Çelikhan-Erkenek yerleri de büyük önem taşıyor.

Yapılan açıklamalara göre fay hattı üzerinde deprem ürettiği için orada enerji birikimi meydana geldi. Fay hattının enerjisi önemli bir noktada boşalsa bile diğer faylar üzerinden enerjiler aktarılmaya devam etti. Bu nedenle Elazığ ile Malatya arasında zarar gören fay hattının enerji aktamısı ise Çelikhan-Erkenek bölgesini işaret ediyor. Profesör Doktor Naci Görür geçmiş depremlerin incelenmesi gerektiğini ve bu depremlerinin yinelenebileceğini ifade etti. Diğer yerel bilimcilere göre de bu gölgelerin tehlike altında olduğunu ve gereken önlemlerin yapılması gerektiğini de açıklamalarına ekledi.

İzmir’deki Deprem Beklenmiyordu

Daha yeni gerçekleşen İzmir Depremi oldukça büyüktü ve herkesin bu deprem hakkındaki soruları oluştu. Profesör Doktor Naci Görür İzmir’in artık hassas bir bölge olduğunu söyleyerek, yeniden bir deprem bekledikleri uyarısında bulundu.

İzmir fayı üstünde yer alan bölgelerin tehlikede olduğunu ve Bayraklının da bulunduğu körfezin bu alana dahil olduğunu söylemlerine ekledi. En önemli uyarı ise İzmir fayı için geldi ve bu fayın kırılması sonucunda 7 büyüklüğünde depremin oluşabileceğini söyledi. Belirli aralıklarla bu depremin oluştuğunu, geçtiğimiz zamanlarda yeniden Kuşadası Körfezi’nin sallandığını da eklemeyi unutmadı.

Büyük bir İzmir depreminin meydana gelmesi bekleniyor ve oluşan hiçbir deprem beklenen değil dedi. İzmir fayının enerjisini sürekli aktardığını ve bu nedenle depremin sürekli gecikiyor olabileceğini de ekledi. İzmir bölgesinin yarımadası alanındaki yerlerin kuzey ve güney olarak bu enerjilerin etkisi altında kalmış olabileceği tahmin ediliyor. İzmir eski haline göre artık depremi daha çok bekleyen bir bölge halini aldı.

Marmara’da İki Fay Kolu Kilitli

Profesör Doktor Naci Görür araştırmaları hakkında verdiği bilgileri aşağıdaki şekilde açıkladı;

  • En son gerçekleştirilen çalışmalara göre Marmara Bölgesi’nde iki ayrı fay hattının kilit altında olduğu belirlenmiştir. Kumburgaz ve Adaların güney kesimindeki fay hatları kilitli olduğu için tamamen depreme kapalı bölge olarak adlandırılıyorlar.
  • Küçük depremler meydana geliyor, ancak bu depremlere klik ismi veriliyor ve ufak kaymaların sonucu olarak gerçekleşiyor. Bu ufak depremler kilitli olan fay hatlarını da etkisi altına alıyor. Fay hatlarının hassasiyetinde değişimler meydana geliyor.
  • Araştırmacılar endişe altında ve Marmara Bölgesi’ndeki kolların kırılmasının etkisi olarak en az 7.2 miktarında bir deprem olacağı öngörülüyor.
  • En çok Silivri açıkları ile Yeşilköy açıkları arasında bulunan 65 kilometre büyüklüğündeki fay hattının zarar görmesi ile en düşük 7.2 miktarında depremin gerçekleşeceği açıklanıyor. Ancak Adaların güney kesimindeki fay hattı zarar görür ise en çok 7 büyüklüğünde depremin meydana gelmesi bekleniyor.
  • Fakat iki fay hattının da aynı anda kırılma ihtimali bulunuyor. Aynı anda ya da zaman mesafeleri arasında da fay hatlarının kırılma ihtimali bulunuyor. Eğer iki fay hattı birden aynı anda zarar görür ise İstanbul Depremi 7.6 şeklinde meydana gelecek. Farklı zamanlarda meydana gelir ise bu depremin şiddeti 7’nin üzerinde olacak ve iki ayrı şekilde gerçekleşecek.
  • Bahsedilen örnek ise 1766 yılında gerçekleşmiş ve üç ay mesafe ile iki tane deprem oluşmuştur. Her iki deprem de 7’nin üzerinde olmuştur. Bu durumun geçmişte görülmüş olması ise Marmara depremi için herkesin endişe etmesine neden olmuştur.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.