1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Müjde 3 maaş birden alabilirsiniz... Kimse bu hakkını bilmiyor
Müjde 3 maaş birden alabilirsiniz... Kimse bu hakkını bilmiyor

Müjde 3 maaş birden alabilirsiniz... Kimse bu hakkını bilmiyor

Emekli olan vatandaşlar 3 maaş birden alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kimse bu hakkını bilmiyor. 3 emekli maaşı nasıl alınır? 3 maaş birden kimler alabilir?

A+A-

Birden Fazla Alınan Maaşlar Nasıl Birleştirilir?

1 Ekim 2008’den sonra bağlanan maaşlar; Hem malullük aylığı hem de yaşlılık aylığı hak etmiş olanlara aylık maaş ödemesinin en yüksek olanını rakamlar ikisinde de aynı rakamlar var ise yaşlılık maaşı bağlanmaktadır.

Annesinden ayrı babasından ayrı hakkı olanlara, yüksek olan maaşın tamamı, düşük olan aylığın ise %50 si ödenir. Çocuklardan birkaçından aynı anda hak kazanan baba ya da anneye en yüksek olan 2 maaştan, yüksek olan maaşın tamamını düşük olanın ise %50 si ödenir.

Vefat eden eşinden sonra tekrar evlenen ve 2. Eşinide kaybeden kadınlar emekli maaşlarından istediğini tercih edebilir.

3 Emekli maaşını birden kimler nasıl alabilir?

Yıllarca çalışmış, ekonomiye katkıda bulunup Bağ-Kur, SGK ve Emekli sandığından emekli olan vatandaşlar 3 maaş birden alabileceğinizi biliyor muydunuz?  Bunu kimse bilmiyor.  Çalışarak  SGK’dan emekli aylığı alırken, vefat eden eşinden sonra eşinin maaşınıda kendisine dul maaşı olarak bağlatabilir.

Babası Emekli Sandığı’na tabi olarak emekli olduysa dul maaşı alan kadın  babasından da yetim maaşı alabilir. 

Örneklendirilirse SGK’dan emekli bir kadın, eşi vefat etmiş ve vefat etmeden daha önce Bağ-kur’dan emekli aylığı alıyorsa, ikinci maaş olarak dul aylığı alabiliyor.  Dul aylığı bağlanma oranı %50’dir. Eş emekli sandığından emekli olduysa maaş bağlanma oranı %75’tir. Vefat eden annesinden veya babasından maaş alacaksa bu oran %25’tir.

Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 5510 sayılı yasası 30 eylül 2008 tarihinde faaliyete girdi. 30 Eylül 2008 tarihinden önce Emekli sandığı, Bağ-kur, SGK yada bankaların her birinin emeklilik şartları farklıydı. Anne baba ya da eş farklı güvenlik kurumlarındansa hepsinden ayrı ayrı maaş alınabiliyordu.

5510 sayılı yasayla birlikte 30 Eylül 2008 tarihinden önce vefat etmişse maaş alabilir. Fakat bu tarihten önce vefat etmişse maaş alamaz. Anne baba veya eş biri 1 Eylül 2008’den önce vefat etmişse ve farklı sigorta konumlarına sahipse maaşını alabilir. 

Anayasa Mahkemesi’nin devlet memurları için iptal kararı

Anayasa mahkemesi 5510 sayılı yasasını devlet memurları için iptal kararı aldı. Bu sebeple 5434 sayılı Emekli yasasına tabi olarak çalışan şahısların hak sahiplerine bu sınırlandırmalar geçerli değildir. 1 Eylül 2008 tarihinden önce Emekli sandığından memur olmuş kişilerin hak sahipleri 5510 sayılı yasadan etkilenmeyeceklerdir.

Bir kadın SGK’dan emekli maaşı alırken ; vefat eden eşi SGK’dan emekli aylığı alıyor ise, Emekli Sandığından aylık alıyorsa 3 maaş alabiliyor.

Çalışan kadın Bağ-kur’dan ya da SGK’dan maaş alabilir mi?

Annesi veya babası vefat etmiş evlenmediği ve a çalışmadığı sürece Emekli Sandığı, Bağ-kur veya SGK kurumlarının birinden emekli olan baba ya da annesinin maaşını alabiliyor. Çalışma hayatına atıldığında Bağ-kur veya SGK’dan aldığı yetim maaşı kesilir.

Fakat Emekli Sandığı’ndan yetim maaşını alıyorsa Bağ-kur ya da SGK’lı olarak çalışmaya başladığında yetim maaşı kesilmez.
Reddi Miras yetim ya da dul aylığını engeller mi?

Vefat eden eşinin veya anne babasının borçlarından dolayı reddi miras yapanların yetim ve dul maaşı hakları devam eder.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler