1. HABERLER

  2. SSK

  3. Müjde 1800 Gün İle Erken Emeklilik Fırsatı! Eğer bu grupta yer alıyorsanız...
Müjde 1800 Gün İle Erken Emeklilik Fırsatı! Eğer bu grupta yer alıyorsanız...

Müjde 1800 Gün İle Erken Emeklilik Fırsatı! Eğer bu grupta yer alıyorsanız...

Belirli şartları sağlayan vatandaşlar geçirdikleri bir kaza ya da yakalandıkları bir hastalık ardından güç kaybı yaşadıklarında mağdur olmamaları adına 1800 gün prim ödemesi ile erkenden emekli olabilmektedirler. Aynı zamanda erken emeklilik için kadın çalışanlara da belirli avantajlar sunulmaktadır. İşte habere ilişkin diğer detaylar..

A+A-

Çalışırken rahat bir yaşlılık dönemi geçirmek adına emeklilik hayali kuran vatandaşlar gereken şartları sağlamaları halinde 1800 günden malulen emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.

Belirli şartları sağlayan vatandaşlar geçirdikleri bir kaza ya da yakalandıkları bir hastalık ardından güç kaybı yaşadıklarında mağdur olmamaları adına 1800 gün prim ödemesi ile erkenden emekli olabilmektedirler. Aynı zamanda erken emeklilik için kadın çalışanlara da belirli avantajlar sunulmaktadır. İşte habere ilişkin diğer detaylar..

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik hakkı elde etmek adına öncelikli olarak vatandaşların malulen emeklilik şartları için çalışma hayatları içerisinde belirli bir kaza ya da hastalık neticesinde güç kaybına uğramaları gerekmektedir. Buna dair raporun sağlık kurulu tarafından alınması ve en az %60 oranında güç kaybı olması gerekmektedir. Diğer şartlar ise şu şekildedir:

  • Bir sigorta koluna bağlı olunarak en az 10 yıl hizmet süresi.
  • 10 yıllık çalışma sürecinde en az 1800 gün prim ödenmesi
  • Malulen emekliliğe sebep olan durumun sigortalılık sürecinde meydana gelmesi.
  • 4A sigorta kolunda çalışanlar için işten ayrılmış olmak.
  • 4B sigorta kolunca çalışanlar için ticari faaliyetlere son vermek.
  • 4C sigorta kolunda çalışanlar için işten ayrılmış olmak.

Malulen Emeklilik Başvuru

Malulen emekli olmak isteyen vatandaşların başvuru yapmak için öncelikle talep edilen belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgeler; işten ayrılan 10 günlük süre içerisinde işten ayrılmaya dair ayrılış belgesi, tahsis talep taahhütnamesi, kamu görevlisi olanların emekliliğe sevk edildiğini gösteren belge ve salık kurulundan alınan malullük belgesidir.

Malulen emeklilik başvuru için bu belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilmelidir. Buradan sevk edilen hastaneye gidilerek malullük oran için sağlık testinden geçilir. Burada onaylanan rapor yeniden Sosyal Güvenlik Kurumu’na götürülür. Eğer oran %60 ve üzerindeyse başvurular kabul edilir. Hareket edemeyecek olan kişilerin işlemleri mahkeme tarafından atanan varisler tarafından halledilir. Başvuru sorgulamaları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi sitesi üzerinden yapılır.

Kadınlarda Erken Emeklilik

Kadınlarda erken emeklilik için sosyal güvenliğe ilişkin olarak tanınan ayrıcalıklardan bir tanesi doğum borçlanmasıdır. Kadın çalışanlar ve avantaj sayesinde doğum nedeniyle çalışamadıkları günler için geriye dönük olarak prim ödemesi yapabilmektedirler. Bu avantaj 3 defaya mahsus olarak 2 seneyi geçmemek üzere tanınmaktadır. Bunun için doğum süresinde sigortalı sayılmamak ve sağ bir doğum yapmak gerekmektedir.

Aynı zamanda SGK tarafından verilen haklardan birisi de emzirme ödeneğidir. Bu ödenek eşi sigortalı olmayan erkeğin eşine her çocuk için verilmektedir. Bir diğer erken emeklilik hakkı da engelli çocuğu olan anneler için geçerlidir. 20 yıl çalışan kadın sigortalılar bakıma muhtaç derecede engelli çocukları olması halinde 5 yıl erken emekli olabilmektedirler.

İşten Ayrılan Kadınlara Kıdem Tazminatı

Kadın sigortalılar evlendikleri tarihten itibaren bir yıl süre içerisinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar. Bunun için üç farklı koşul bulunmaktadır. Bu koşullar şu şekildedir:

  • Kadın işçisin sözleşmesinin devam etmesi.
  • Kadın sigortalının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde evlendiğini belirterek işverenden kıdem tazminatı istemesi.
  • Kadın işçinin en az bir yıl boyunca çalışmış olması.

www.nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.