1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Muharrem Ayı Nedir ve Ne Zaman Başlıyor? Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor?
Muharrem Ayı Nedir ve Ne Zaman Başlıyor? Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor?

Muharrem Ayı Nedir ve Ne Zaman Başlıyor? Aşure Günü Ne Zaman Başlıyor?

Muharrem Ayı’nın İslâm âlemi için oldukça büyük önemi vardır. Hicri senenin başlangıcının ilk ayı olan Muharrem ayı, HZ. Muhammed’in Ramazan ayı dışında en çok nafile oruç tuttuğu aylardan birisidir. Nafile ibadetler içinde oruca yer verilmesi gereken bu mübarek ay içinde dinimizce oldukça önemli olaylar meydana gelmiştir.

A+A-

Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk gelen Aşure gününde, oldukça faziletli ibadetler vardır. Bunların başında 10 kişiye selam vermek gelir. Aşure günü oruçlu olan kişilerin, bir önceki senenin günahlarının bağışlanacağı rivayet edilir. Bulunduğumuz yılın içinde aşure günü ise 29 Ağustos’tur. Aşure günü neler yapılır? Aşure günü ibadetleri nedir?

Muharrem Ayı ve Aşure Günü Nedir? Ne Zaman Başlar?

Aşure gününde gerçekleştiği bilinen bir takım olaylar bu günün ibadetle geçirilmesine neden olmuştur. HZ. Musa ve İsrailoğulları’nın Firavun zulmünden kurtulmaları, HZ. Nuh’un gemisinin Cudi dağına oturması ve HZ. Âdem’in tövbesinin kabulü, HZ. Yûnus’un balığın karnında çıkarılması gibi olaylar inanışa göre aşure gününde gerçekleşti.

Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’da şehit edilmesi de muharremin 10.günü gerçekleşti. Bu neden ile aşure günü aynı zamanda, İslam tarihide son derece acı ve üzücü olayları açıklama özelliğini taşıyor.

Aşure’nin Kültürümüzdeki Yeri Nedir?

Muharrem ayında, özellikle de Ağustos’un 10. Gününden itibaren aşure denilen tatlı pişirilir ve dağıtılır. Hayır işlemek ve gönü almak için güzel bir vesiledir.

Dinde bir dayanağı bulunmadığı müddetçe bir kutlama ya da matem niyetinde olunmaması gerekir.

Aşure Günü Oruç Tutulur mu?

İslam âleminin gönlünde ayrı bir yere sahip olan aşure gününde, Resûl-i Ekrem’in peygamberlik öncesi ve sonrası bir süre bu günde oruç tutmuş ve hatta bu günde oruç tutulmasını Müslümanlara tavsiye etmiştir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.