1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlarca kişi bekliyordu, SGK sonunda genelgeyi yayınladı! Ödemeler 3 ay boyunca devam edecek…
Milyonlarca kişi bekliyordu, SGK sonunda genelgeyi yayınladı! Ödemeler 3 ay boyunca devam edecek…

Milyonlarca kişi bekliyordu, SGK sonunda genelgeyi yayınladı! Ödemeler 3 ay boyunca devam edecek…

Milyonlarca kişinin merak ettiği karar sonunda SGK tarafından onaylandı. SGK beklenen genelgeyi yayına adı ve her şey belli oldu. Beklenen ödemeler tam üç ay içerisinde yapılacak. Normalleşme sürecinin gelmesinin ardından iş yerlerinin yeniden kısa çalışma hayatına dönmelerine izin verildi.

A+A-

Korona virüs süreçlerinin gelmesiyle beraber uygulamaya alınmış olan kısa çalışma hayatından yararlanmış olan vatandaşlar tekrar normal bir şekilde çalışma hayatlarına döndü. Dönmüş olan bazı kısımlar için ise işlerin yeterinde istendiği gibi açılmamış olması işçilerin ücretsiz bir şekilde izne çıkarılmasına neden oldu. Kısa çalışma dönemine göre daha az para aldıklarını dile getiren kişiler mağdur olmalarından dolayı da şikayetçi.

Yapılan haberlere göre korona virüs sürelerinde başlanmış olan kısa çalışma süreleri normalde üç ay ile sınırlı olarak yer alacaktı. Fakat yaşanan duruma göre 31 Ekim 2020 tarihine göre bir uzatma meydana geldi. Uzatma dönemlerinin gelmesiyle beraber kısa çalışma haklarından 30 Haziran 2020 tarihlerine kadar yer almış olan kişiler ve iş verenlerin yararlanma hakları bulunuyor. İşçilerin bir kısmı bu süreçlerde normal bir şekilde çalışma hayatlarına dönerek bir kısmı da kısa çalışma olarak devam etme haklarına sahip. Normal çalışma hayatlarına kaldıkları yerden dönmelerinin ardından ihtiyaç duyulması da söz konusu olursa aynı işçiler tekrar kısa çalışma hayatlarına dönebilecekler.

Bu konu hakkında yasal dayanak olarak SGK kurumlarının normalleşme desteklerine göre 27 Ağustos 2020 tarihinde yapmış oldukları 2020 / 35 sayılı kanun genelgesi oluyor. Genelgede konu hakkında örneğe yer verildi. Bu örnekse;

''Kısa  çalışma hayatına dönme tarihi 20.04.2020 olurken bitiş tarihi de 20.07.2020 oldu. Aylık ortalama olarak gün sayısının 22 olduğu bir sigortalı işçi adına 2020 yılının Ağustos - Eylül ve Ekim ayları için 3 aylık bir süreyle destekten tekrar yararlanmaları mümkün olacak. 1.10.2020 tarihinden itibaren çalışanlar kısa çalışma ödeneği almak adına hak sahibi olarak belirlenmişse de durum tekrar askıya alınacaktır. 30.10.2020 tarihinde sona erecek olan vatandaşlar adına tekrar konu adına sunulan destekten yararlanma hakları talep edilecekse de bir aylık süre ile söz konusu olacak desteklerden yararlanma hakları verilecektir. '' şeklinde olmuştur.

Kısa çalışma ödenekleri şu an aksi bir durum olmazsa da en fazla yılın son gününe kadar uzatılması söz konusu olacak. İşten çıkarmak adına gelen yasağın ardından ve buna bağlı olarak ilerleyen ücretsiz izin uygulamalarının 30 haziran 2021 tarihine kadar uzatılması da mümkün olabilecek. İşverenler için kısa çalışma ödeneklerinin devam edecek olması ve bu ödenekten yararlandırılarak, uygulamanın sona erecek olduğu tarih itibari ile ücretsiz bir şekilde izne ayrılmalarını sağlayarak nakdi desteklerden yararlanmaları mümkün olacak.

İşçiler 12 yıl boyunca çalışmış oldukları iş yerlerinden kıdem tazminatı alabilir mi, alırsa nasıl alır?

Kıdem tazminatının nasıl ödenecek olduğuna dair durumlar 1475 sayılı kanunda yer alan Eski İş Kanunu ile beraber düzenlendi. Bu duruma göre kıdem tazminatları kişiler için emekli aylıkları bağlandıktan sonra erkek işçilerin askerlik izniyle işten ayrılması - kadınların doğum için ya da evlilik adına işten ayrılmaları durumunda ödenir. Fakat işçilerin yaş dışında kalan durumlarında emeklilik adına gerekli koşullardan ir tanesi olan iş akdinin fesih edilmesiyle beraber de alabilecekler. Yaş dışında gerekli olan koşullar için 8 Eylül 1999 tarihinden daha önce iş hayatına giren kişilerin 15 yıl boyunca sigortalılık sürelerini ve 3600 prim gün ödemelerini yerine getirmesi gerekiyor. Bu tarihten sonra sigortalı olarak iş hayatına girenlerse 25 yıl sigortalı olarak iş hayatına devam ederek 4500 prim günlerini tamamlama şartı bulunuyor. Ya da sigortalı süresinin ne kadar olduğuna bakılmadan 7000 prim gün ödeme şartı bulunması gerekir. İşçilerin ücretlerinin zamanında ödenmemiş olması - eksik bir şekilde verilmesi gibi anlardaysa da fesih işlemlerini yaparak kıdem tazminatı almak için hak kazanacaklar.

Vatandaşların belirli şartları eksik olmadan yerine getirmeleri ile beraber fesih işlemlerini yaparak kıdem tazminatı alma hakları bulunuyor. İşten çıkarma yasakları çalışanları değil sadece iş verenleri ilgilendiren bir durum oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.