1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyonlara Büyük Müjde! 3600 Günle Erken Emekli Olabileceksiniz... Bunları Yapan Herkes Anında Emekli!
Milyonlara Büyük Müjde! 3600 Günle Erken Emekli Olabileceksiniz... Bunları Yapan Herkes Anında Emekli!

Milyonlara Büyük Müjde! 3600 Günle Erken Emekli Olabileceksiniz... Bunları Yapan Herkes Anında Emekli!

Emekli olmak isteyen vatandaşlar çoğu zaman yaş şartını karşılayamadıkları için, emekli olamıyor. 3600 günle 49 yaşında emekli olmak isteyen kişiler, bazı şartları ve koşulları sağladıkları takdirde hemen emekli olabiliyorlar. Peki, 3600 günde emeklilik için gerekli şartlar ne, nasıl erken emekli olunur? Malul aylığı nedir, nasıl alınır?

A+A-

Emekli olmak isteyen vatandaşlar çoğu zaman yaş şartını karşılayamadıkları için, emekli olamıyor. 3600 günle 49 yaşında emekli olmak isteyen kişiler, bazı şartları ve koşulları sağladıkları takdirde hemen emekli olabiliyorlar. Peki, 3600 günde emeklilik için gerekli şartlar ne, nasıl erken emekli olunur? Malul aylığı nedir, nasıl alınır?

Kimler malul sayılır?

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu içerisinde yer alan duruma göre;

 ''Hizmet akdine tabi (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi) ve kendi adına ve hesabına bağımsız (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalı vatandaşların çalışma gücünün ya da iş kazası – meslek hastalığı sonucunda çalışma gücünün minimum yüzde 60’ını, kamu görevlisi olarak çalışanların çalışma gücünün minimum yüzde 60’ını ya da çalışmalarını yapamayacak şekilde güçlerini kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.'' maddesi yer alıyor.

Sigortalılar bu süreçlerde sağlık hizmet sunucuları tarafından alacak olduklarına dair maluliyete dair raporlar ise belirlenen kanuna göre malul sayılabilmeleri adına yeterli olmayacaktır. Bir de sigortalı olan kişilerin malul sayılabilmesi adına çalışma gücünün ya da meslek içerisinde kazanma gücünün de en az yüzde atmış oran ile kayıp edildiğinim kurum sağlık kurulunca belgelenmiş olması gerekir.

Malul aylığı bağlanmasının koşulları nelerdir?

Kişilerin malullük aylıklardan yararlanabilmesi adına;

  • En az on yıl boyunca sigortalı olarak işine devam ederken, iş sırasında sigortalı olduğu süreç içerisinde yüzde atmış oran ile iş görmezlik durumuna gelmesi
  • 1800 gün prim ödemesine sahip olmak
  • Kişilerin kendilerine ait ya da iş çalışma durumlarına bağlı primleri de dahil prim ve prim için borç bulunmaması
  • Kurumlara yazılı bir dilekçe verilmesi şartları gereklidir.

Malullük aylığı için nereye ve nasıl başvuru yapılır?

Malullük maaşı alabilmek adına kişilerin il ya da ilçe müdürlüklerine giderek sosyal güvenlik merkezi içine yazılı olarak başvuru yapması gerekir. Yazılı olarak yapılan başvuruların da ardından sağlık kurullarına sevk gerekir ve burada malullük durumu taşıyıp taşımadığına karar verilir.

Müracaat belgeleri nelerdir?

Müracaat sırasında 4/a'lı çalışanlar için;

  • Gelir - aylık ödenek talep belgesi
  • Sigortalının işten ayrılmasına dair belge

Kamu görevlisi olarak yer alan 4/c sigortalılar adına;

  • Emekli sevkiye oranı
  • Sağlık kurulu raporu
  • Yapılacak başvuru belgesi

Aylık ne zaman ve hangi şartlarda kesilir?

Kişilerin aylıkları;

  • Sigortalı olarak yer alan  kişilerin 5510 sayılı kanun içerisindeki ya da yabancı ülkelere ait mevzuat kapsamına göre çalışmaya başlamış olmaları
  • Kontrol muayeneleri sonucu malul olma durumunun ortadan kalkması gibi nedenler ile kesilir.

Kontrol muayenesi sırasında sigortalı ya da hak sahipleri adına malullük - engellilik ya a iş görmezlik adına rahatsızlıkların hala devam edip etmediğinin karşısında kurumca muayene edilmesi durumudur.

Fakat 5434 sayılı Kanun içerisinde yer alan duruma göre bağlanan malullük (adi) aylığının kesilme koşulları biraz farklıdır. Buna göre:

  • Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma: 5434 sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince, iştirakçilerden Türk Vatandaşlığından çıkarılan, Türk Vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk Vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu Kanunla tanınan her çeşit hakları düşmektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Antlaşması yapılan ülkelerde olan o ülke vatandaşlığına girenlerin aylıkları kesilmemektedir. 
  • 5510 sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde Çalışma: 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince emekli aylığı alanların kamuda emeklilik hakkı tanınan vazifelere atanmaları halinde (5510 sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde) aylıklar kesilmektedir.  4/1-a ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde ise aylıkları kesilmemektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum