1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Mecliste borç yapılandırmaları gündemde yer aldı ve kabul edildi! Herkes yapılandırma başvurusu yapabilecek…
Mecliste borç yapılandırmaları gündemde yer aldı ve kabul edildi! Herkes yapılandırma başvurusu yapabilecek…

Mecliste borç yapılandırmaları gündemde yer aldı ve kabul edildi! Herkes yapılandırma başvurusu yapabilecek…

Geçmiş süreçlere ait olan borçların tahsis edilmesi hakkında kanunlar üzerinde değişiklikler yapılmaya devam ediyor. Bu güne kadar kanunlar üzerinde belirlenmiş olan durumlar düzenlemeler ile beraber kurum ve kuruluşların tehlikeli ve masraflı olarak yer alan menkul malları üzerinde pazarlık usulüne bağlı olarak satış imkanları geliyor.

A+A-

Geçmiş süreçlere ait olan borçların tahsis edilmesi hakkında kanunlar üzerinde değişiklikler yapılmaya devam ediyor. Bu güne kadar kanunlar üzerinde belirlenmiş olan durumlar düzenlemeler ile beraber kurum ve kuruluşların tehlikeli ve masraflı olarak yer alan menkul malları üzerinde pazarlık usulüne bağlı olarak satış olanakları geliyor. Tahsil daireleri üzerinde ya da elektronik ortamlar üzerinde satış mahalli ile açık arttırma yöntemleri ile peşin para ile satışlar gelecek.

Ürünlerde en ufak bozulma, ürüne ya da benzer gibi sebeplerden ötürü korunmaları mümkün olmayan ya da beklentilere göre değer düşüklüğüne uğramaları anlaşılan mallar uygun yerlerde pazarlık ve borsası olan mallar ile ilgili olarak borsada satımları yapılabilecek. Satılacak olan mallara biçilen değerin yüzde beşlik oranı ise teminat olarak devlet tarafından alınacak. Alacaklı olarak yer alan kişiler mallarının türü ya da değerleri ile ilgili satış şekillerini esas alarak para yerine bir de teminat mektubu alma kararını da vermek için yetkili olacaklar. Kanun ile beraber arttırma işlemlerinin ardından ihale edilmiş olan malları almaktan vazgeçmiş olan kişilerin ödemek zorunda oldukları yüzde 5 oranındaki faiz yerine de tecil faizleri oranları üzerinden alınması yapılacak.

Müşteri malı almaktan vazgeçerse…

Eğer müşteri malı almaktan vazgeçerse ya da verilen süre içerisinde bedel tamamlaması yapamazsa mal iki defa açık artırma içerisinde yer alacak ve en çok artış yapana satılacak. Artırım sırasında talip çıkmaması gibi durumlar söz konusu olursa ihale yapılamayacak. 1. İhale bedeli üzerinden hesaplamalar yapılacak. Ayda teminat mahsubu yapılmasının ardından bakiye tahsilleri de söz konusu olacak. Söz konusu olarak yer alan mal için idare tarafından yapılmış olan her türlü harcama sırasında kişiden alma yapılarak mal yeniden kişilere verilir. İhale ardından malın bedeli ise ihale yapılan kişilerin tahsil edilemeyecek kadar durumlarda olması söz konusu olursa asıl borçlunun borçlu olma durumu devam edecektir.

Birinci artırma sırasında alacak kişilerin olmaması söz konusu olur ya da ihale olunan kişinin malı almaktan vazgeçmesi söz konusu olursa verilen sürenin tamamının sona ermesinin ardından ikinci arttırma yapılacaktır. İkinci arttırmanın ardından malı alan kişinin malı almaktan vazgeçmesi ya da verilen süreç içerisinde bedelin verilmemesi söz konusu olursa ihale bedeli mahsup edilecek ve bakiye içerisinden tahsil edilecektir. Bir yandan da o malın geri iadesi yapılacak. İhale edilmiş olan malın borçluları borcunu ödeyemediği durumlar sırasında asıl borçlu olan kişilerin borçlu sıfatları hala devam edecektir.

Tarımsal kredi borçları için yapılandırma…

Gelen yapılandırma incelenecek olduğu zaman hastalık annelik sigortası ile ödenecek olan geçici iş görmezlik sigorta ödenekleri esas günlük kazanç hesapları dikkate alınacak. 3 aylık dönem ise 12 aylık sürece kadar artış gösterecektir. Bir yandan da iş görmezlik süreçleri başladığı andan itibaren bir yıllık süreç içerisinde 180 günden daha az sigorta prim bildirimleri olanlar, bunun haricinde hastalık ya da analık halleri içerisinde ödenekleri esas alınarak günlük kazançları üzerinden esas kazançlarının alt sınırları iki katını da geçmeyecek şekilde düzenlemesi yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.