1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Meclis Gündeminde Taşeronlar Var! 4D'li Taşeronlar İçin Seyyanen Maaş Zammı Geliyor…
Meclis Gündeminde Taşeronlar Var! 4D'li Taşeronlar İçin Seyyanen Maaş Zammı Geliyor…

Meclis Gündeminde Taşeronlar Var! 4D'li Taşeronlar İçin Seyyanen Maaş Zammı Geliyor…

Toplu iş sözleşmeleri hakkında son dakika gelişmeleri her an yakından takip ediliyor. Yeni sözleşme süreçleri oldukça dar zamanlardan geçiliyor. 4D taşeron işçiler tarafından hem yüksek zam oranları hem de sosyal hak talepleri dikkatleri çekiyor. Yüzdelik dilim – tayin hakları – maaş zamları gibi birçok önemli konu listenin ilk sırasında yerini alıyor. Peki 1 kasım itibari ile meydana gelecek yeni

A+A-

Kadrolu yaşama geçen 4D taşeron işçiler için toplu bir şekilde kontrat yapılması görüşme süreçleri de kapsanacak bir açıklama geldi. Meclis tarafından gelen açıklama ile beraber 900 bine kadar çıkan 4D taşeron işçiler için seyyanen zam yapılması da istenen durumlar arasında yer alıyor. Şu an her altı ayda bir yüzde dört oranları ile gelen zam oranlarına karar verilmişti. Fakat geçtiğimiz günler içerisinde 4D taşeron işçiler tarafından ilk beklenti 1000 TL seyyanen zamları oluyor. Hak iş sendikası ile gelen iş düzenlemeleri için de açıklamalar devam ediyor.

Beklenen teklif

Söze katılan Kayseri milletvekili Dursun Ataş; Kadrolu yaşama geçen 900 bin üzerindeki 4D taşeron işçiler KHK ile kamuya alınmalarının ardından ciddi anlamda maaş konusunda sorun yaşadıklarını – devlet kadroları ya da kamuya ait olarak yer alan şirketler içerisinde işçi statüsü ile yer aldıklarını – düzenleme ile geçiş yapmış olan işçilerin ücretleri de 31 ekim tarihine kadar sadece altı aylık süreç içerisinde yüzde dört oranları ile zam kapsamına tabi tutuluyor.

Çalışma bakanlığından 4D taşeron işçi açıklamaları

Hak iş sendikası ile gelen iş kolları düzenleme talepleri hakkında konuşurken tartışmaların sona ermiş olduğunu – zaten kararnamenin mayıs ayında yürürlüğe girmiş olduğunu – o zamanlarda kimsenin en ufak bir şey dememiş olduğunu – kısmen uygulanmaya başladığını – niye kamuda da uygulanmasın diyerek sözlerine devam etti.

4D taşeron işçiler için seyyanen zam önerileri

  1. 2018 enflasyonu: Yüzde 20,30
  2. 2019 enflasyonu: Yüzde 11,84
  3. 2020 enflasyonu: 9 aylık enflasyon: Yüzde 11,75

Son 3 yılda meydana gelen enflasyon oranları bu şekilde olsa bile 4D taşeron işçi bu süreç içerisinde toplam yüzde 24 oranları ile zam aldı. Asgari ücret ile çalışma hayatına devam eden 4D taşeron işçinin en az 443 TL olarak seyyanen zam alması gerek olduğuna işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler