1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kredi çeken milyonlarca vatandaşı üzecek düzenleme! Sakın bunu yapmayın!
Kredi çeken milyonlarca vatandaşı üzecek düzenleme! Sakın bunu yapmayın!

Kredi çeken milyonlarca vatandaşı üzecek düzenleme! Sakın bunu yapmayın!

Gelmesi beklenen yeni düzenleme ile Türk Lirası’nın, ticari kredilerle dövize gitmesinin önüne geçilecek. Merkez Bankası zorunlu karşılıkları çoğalacak, BDDK risk ağırlığını düzenleyecek.

A+A-

İddiaya gore, yılbaşından bu yana yüzde 22 artan ticari krediler mercek dibine alındı. Bankadan Türk Lirası kredi çekip, amacına aykırı işlemlerde kullananlar ve düşük faizli krediyle bankadan para alıp döviz borcunu kapatanlar tespit edildi.

Sabah’tan Dilek Güngör’ün yazısında, Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde ticari kredilerde munzam karşılıklarla ilgili işlem yapması planlanıyor. KOBİ, esnaf, ziraat ve yatırım kredileri hariç olmak üzere öteki ticari kredilerde munzam karşılıklar yükseltilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun da kapital yeterlilik rasyoları ve risk ağırlıklarıyla ilgili bir düzenlemeyi devreye alacağı öğrenildi.

ÖNCEDEN UYARMIŞTI

Merkez Bankası son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında bu mevzuda uyarılarda bulunmuştu. Mart toplantısına ilişkin özetlerde uzun vadeli Türk Lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına müsait halde iktisadi etkinlik ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağına vurgu yapılmıştı.

Geçtiğimiz hafta meydana getirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı metninde ise "Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak suretiyle kredilerin gelişme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına müsait halde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bulunduğunu değerlendirmiştir.

Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati siyaset setinin güçlendirilmesine karar vermiştir" ifadelerine yer verilmişti. BDDK da daha önce Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere mevzu edilmemesi için bankalara 'lüzumlu incelemeyi yapın' uyarısında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.