1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplaması nasıl yapılır? Kimse Bu Yöntemi Bilmiyor...!
Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplaması nasıl yapılır? Kimse Bu Yöntemi Bilmiyor...!

Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplaması nasıl yapılır? Kimse Bu Yöntemi Bilmiyor...!

Kıdem tazminatı normal şartlar içerisinde işçinin son almış olduğu ücret üzerinden hesaplanır. Korona virüs süreçlerinden dolayı kısa çalışma süresine tabi tutulan ya da ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalan işçilerin, bu dönem içerisinde işten ayrıldıkları an kıdem tazminatının nasıl hesaplanacak olduğu merak edilen konulardan bir tanesi.

A+A-

Korona sürecinde kısa çalışma süreleri işsizlik ödeneğini etkileyecek ve düşme olacak mı?

30 Haziran 2020 tarihi içerisine resmi gazete içerisine yayınlanması yapılan ve 2706 sayılı Cumhurbaşkanı kararına göre işsizlik ödeneği hakkında kayıp yaşanması söz konusu değil.

SGK primi düşük olan kişilerin ücretten ayrıldıklarında ne yapabilirler?

Sigortasız olarak iş hayatına devam eden kişilerin, sigortası hiç olmayanların, çalıştıkları süreler kadar SSK olma hakkına sahip olabilmesi adına en az 5 yıl kadar süre ile hizmet hapis davası açılarak işlemlere devam edilir. Fakat sigortalı çalışırken prim günlerinde eksiklik olanlar, prime esas olarak kazancı düşük gösterilen kişilerin hizmet için gerekli tespit davası için beş yıllık hak düşürücü süre uygulanması gerekir.

Normalleşme süreci içerisinde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilir mi?

TBMM içerisinde kabul edilen yasal süreçlere uygun bir şekilde kısa çalışmadan normal çalışma hayatına geri dönen kişiler için 3 aylık süreç ile işçi başlarına aylık 868 TL prim desteği yapılacak. Kabul edilen kanuna göre destekten yararlanabilmek adına 1 Temmuz 2020 tarihi öncesi kısa çalışma hayatına giden ya da ücretsiz izne çıkarılması yapılan işçilerin normal çalışma hayatı içerisine geçirilmesi gerekir.

İşten çıkış kodu yanlış ya da eksik bildirine kişilerin işsizlik ödeneklerinden faydalanmak için neler yapması gerekir?

Yanlış kod ya da eksik kod bildirimi sırasında işsizlik ödeneği almak için başvuru süresine dikkat etmek gerekir. SGK içerisine verilen işten ayrılış bildirgesi içerisinde işten ayrılmış olma tarihinden itibaren on gün içinde işlemler yapılmalıdır. Böylece sistem üzerinden hatalı kod düzeltilmesi yapılır.

Fakat çalışanlar bu on günlük süreci de geçirirler ise İŞKUR ile beraber başvuru yaparak işten çıkış kodunun olması gerektiğine dönüştürülmesi istenir. İşten çıkış süresinde kıdem tazminatı alınması söz konusu olduysa iş yeri için iade davası açmayacak olduğunuza dair güvence verdikten sonra İŞKUR'a gidilmeli ve başvurup düzeltme yapılması gerekir. Bu durum karşısında iş veren için en ufak bir sorumluluk yüklenmeden işsizlik ödeneği alma hakkı kazanılır.

Kısa çalışma dönemi içinde kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Eğer kıdem tazminatı alınmak isteniyor ve iki ay işten çıkma düşüncesi varsa üç gün çalışıp iki gün ara verilme düşüncesinde nasıl tazminat alınacağı hesaplaması yapılacaktır. Bu süreçte kısa çalışmadan dolayı kıdem tazminatı konusunda en ufak bir kayıp olması söz konusu dahi değildir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum