1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Gazi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürkün yazdığı NUTUK kitabı hakkında merak ettiğiniz tüm sorular
Gazi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürkün yazdığı NUTUK kitabı hakkında merak ettiğiniz tüm sorular

Gazi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürkün yazdığı NUTUK kitabı hakkında merak ettiğiniz tüm sorular

Nutuk Atatürk tarafından kaleme alınan, 1919 yılından 1927 yılına değil yine Atatürk’ün silah arkadaşları ile gerçekleştirdiği faaliyetleri kronolojik tarih sıralamasına göre, detaylı olarak aktardığı kitaptır. Nutuk aynı zamanda söylev türündedir.

A+A-

Nutuk Atatürk tarafından kaleme alınan, 1919 yılından 1927 yılına değil yine Atatürk’ün silah arkadaşları ile gerçekleştirdiği faaliyetleri kronolojik tarih sıralamasına göre, detaylı olarak aktardığı kitaptır. Nutuk aynı zamanda söylev türündedir. Yazıldığı dil bakımından incelendiği zaman gayet coşkulu, öğretici, bir amacı aktaran, bir ülküyü aşılayan cümleler taşıdığını görmek mümkündür. Tüm bu özellikleri bir arada sunduğu için de söylev Nutuk adını aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Nutuk nasıl biter?

Ulu Önder Mustafa Atatürk tarafından kaleme alınan Nutuk ‘’1919 yılı Mayıs ayının 19. Günü Samsun’a çıktım’’ sözü ile başlayarak,  gençliğe hitabet ile de son bulur.

Nutuk hangi yıllar arasındaki olayları kapsar?

Nutuk kitabı genel olarak 1919 ile 1927 yılları arasındaki olayları ele alır. Yani Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihten Cumhuriyet sonrasındaki döneme kadar uzanan olaylar zincirinden oluşur.

Nutuk nedir ve özellikleri nelerdir?

Nutuk söylev anlamına gelir. Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk da okuyucuyu coşturmak, bir amaca yöneltmek,  herhangi bir duygu ve düşünceyi aşılamak,  önemli olan tüm konuları ele alarak coşkulu bir dille aktarmak için hazırlanan konuşmaların tümüne Söylev yani Nutuk denir. İşte Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk da aynen bu özellikleri taşıyor.

Nutuk kaç bölümden oluşur?

Nutuk kitabı toplamda üç bölümden oluşur. Bu üç bölümde Atatürk 1919 yılı itibari ile cumhuriyet dönemi sonrasına kadar olan olayları tarihsel sıralama ile kaleme alıp aktarmıştır.

Nutuk neyle başlayıp neyle biter?

Nutuk kitabı bir tür söylevdir. Başlangıç sözü olarak Atatürk ‘’ ’1919 yılı Mayıs ayının 19. Günü Samsun’a çıktım’’ ile başlayarak, gençliğe hitabet ile Nutuk’a son verir.

Nutuk hangi alfabe ile yazılmıştır?

Nutuk kitabı ilk olarak 1927 yılında biri asıl metin olmak üzere diğerleri de belgeler olmak üzere Arap alfabesi ile toplamda iki cilt olarak yayımlanıp, okuyucuya sunulmuştur.

Nutuk nerede nasıl yazıldı?

Nutuk Atatürk tarafından 1919 yılından 1926 yılına değin toplamda 506 sayfalık notlar halinde kaleme alındı. Bölümlerin geneli Ankara’da yazılsa da son bölüm ve düzeltme aşamaları ise 1927 yılının Temmuz ayında tamamen İstanbul’da hazırlandı.

Nutuk tarihi nedir?

Nutuk Atatürk tarafından bizzat olarak kaleme alınan bir söylevdir. Bu eser Atatürk tarafından Cumhuriyet Halk Partisinin 15 ile 20 Ekim 1927 tarihi arasında Ankara menşeli toplanan ikinci kurultayda, 36,5 saat ve toplamda 6 günde okunan bir hitabe olduğu için de Nutuk adını almıştır.

Orijinal nutuk kaç cilt?

Orijinal Nutuk da toplamda 3 farklı ciltten meydana geliyor. Aslında ilk etapta notlar halinde Atatürk tarafından kaleme alınsa da daha sonra basımı yapılıp, ciltler halinde sunulmuştur.

Nutuk özel isim mi?

Nutuk eşi ve benzer olmadığı için ve aynı zamanda da bir kitap ismi olduğu için ‘’ özel isim’’ olarak geçiyor.

Nutuk tam metin kaç sayfa?

Nutuk kitabı en son yapılan İstanbul basımından sonra toplam 658 sayfayı kapsamıştır. Devlet Basımevi İstanbul’da 1938 yılında Nutuk için yeni basım yapmıştır.

Nutuk 1. El kaynak mıdır?

Nutuk tamamen birinci elden kaynaktır. Çünkü hem Atatürk tarafından kaleme alınmıştır hem de kaleme alındığına dair yine Atatürk tarafından teyit edilmiş ve açıklanmıştır.

Nutuk kitabının türü nedir?

Nutuk kitabının türü söylevdir. Çünkü bir amaca yöneltme, coşkulandırma, bir amaca yönelik hizmetin detaylarını aktarma, ülküyü aşılama gibi amaçlar üzerine yazılmıştır. Bildiğiniz üzere söylevler de bu tarz anlam ve amaçlar içerir.

Nutuk hangi yıllar arsındaki olayları kapsar?

Nutuk kitabı 1919 yılından itibaren kaleme alışmış olup 1927 tarihine kadar olan tüm olayları kapsar. Yani Atatürk’ün Samsun’a gitmesi ile Cumhuriyet sonrası dönemini komple kapsıyor.

Gençliğe hitabe ne zaman okundu?

Gençliğe hitabe Mustafa kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet Halk Fırkasının 2. Ve büyük kongresinde 20 Ekim 1927 tarihinde okundu. Gençliğe hitabet Nutuk kitabının son bölümünden oluşuyor.

Gençliğe hitabe kaç kelime içeriyor?

Gençliğe hitabe Nutuk son bölümünde yer alıyor. Toplamda 1145 harften ve 170 kelimeden meydana geliyor.

Nutuk’ta nelerden bahsediliyor?

Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaleme alınan Nutuk (söylev) kitabında çok sayıda olaydan detaylı olarak bahsediliyor. Bunlardan geneli şu şekildedir;

  • Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışına ilişkin detaylar
  • Osmanlı devletinin o dönemki genel durumu hakkında bilgiler
  • Milli mücadele kapsamında yapılan çalışmalar
  • Milli Mücadeleyi etkileyen ve engelleyen iç ve dış etkenler
  • Kongreler hakkında detaylar
  • Mustafa Kemal Atatürk’e karşı tepkiler ve detaylar
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışına ilişkin detaylar

Nutuk kitabının yazarı kimdir?

Nutuk kitabının tüm içeriğini oluşturan, kaleme alan tek kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Nutuk yazarı Atatürk’tür.

Nutuk hangi dilde yazıldı?

Nutuk 1927 yılında ilk baskısı yapılarak sunuldu. İlk baskısı tamamen Arap dili ile sunuldu. Ancak sonraki baskılarında ise Latin alfabesi hakim oldu. Kısa süre içerisinde tüm dünya dillerine çevrilerek global ölçekli en çok araştırılan kitap oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.