Fındıkçı ve Çaycılar Telaşlı
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kapsamlı analizlerde bölgenin tarımsal krize gireceği tahmin edildi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2015-2019 tarihleri arasında düzenli olarak tarım alanlarındaki toprakları analiz ettirdi. Analizin sonuçları çay ve fınDık üreticisini korkuttu. Tam 4 bin 600 toprak örneğinin analiz edildiği çalışmada özellikle çay ve fındık tarımının tehlikede olduğu ortaya çıktı. Jeoloji Mühendisi Osman Bektaş, zaten asitli olan Karadeniz toprağının kimyasal gübre kullanımı nedeniyle daha asitli olduğunu belirleyen uzmanlar, aşırı yağışlar nedeniyle toprak kalitesinin ciddi ölçüde düştüğünü söyledi. Kimyasal gübrelerin bir sonucu olan bu durum önümüzdeki yıllarda ciddi sorunlara neden olacak.
Durum İç Açıcı Değil
Rapor sonuçlarında %90 kalsiyum eksikliği olan topraktaki verimin sağlanması için rekolte ve tarımda zaten gözle görünür bir düşüş yaşanıyor. Kimyasal ve verimi düşüren gübrelerin yer altından değil yer üstünde bulunduğunu söyleyen uzmanlar, Doğu Karadeniz’de kimyasal gübre nedeniyle toprak kalitesindeki ciddi bozulmanın sürdürülebilir tarımı engellediği ortaya çıktı.
Tüm dünyanın sorunu olan asitli topraklar nedeniyle alüminyum zehirlenmelerinin yaşandığı ve hastalıklara karşı dirençsiz ürün oluşumunun söz konusu olduğu tahmin ediliyor. En kısa sürede pH sorunun çözülmesini sağlayacak çalışmaların gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, devletin çiftçiye bu konuda destek vermesi gerektiğini söyledi. Üniversitelerin de kamu kuruluşlarının da birlik olması gerektiğine işaret eden uzmanlar en kısa sürede desteklerin üretilmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.