1. HABERLER

  2. SSK

  3. EYT başvurusu nasıl ve nereden yapılır? EYT Başvuru Dikkat Edilmesi Gerekenler! Erken Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
EYT başvurusu nasıl ve nereden yapılır? EYT Başvuru Dikkat Edilmesi Gerekenler! Erken Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

EYT başvurusu nasıl ve nereden yapılır? EYT Başvuru Dikkat Edilmesi Gerekenler! Erken Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden "Emeklilik Yaşına Takılan Emekliler" (EYT) ile ilgili kanun 28 Şubat'ta TBMM'de kabul edilerek 3 Mart 2023 tarih ve 32121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışan EYT başvuruları nasıl ve nereden yapılabilir ve başvurular ne zaman sona erer? 2023 EYT e-Devlet başvuru ekranı.

A+A-

Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden "Emeklilik Yaşına Takılan Emekliler" (EYT) ile ilgili kanun 28 Şubat'ta TBMM'de kabul edilerek 3 Mart 2023 tarih ve 32121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışan EYT başvuruları nasıl ve nereden yapılabilir ve başvurular ne zaman sona erer? 2023 EYT e-Devlet başvuru ekranı.

Emeklilik Çağına Takılan Emekliler (EYT) Hakkında Kanun 3 Mart 2023 tarihinde 32121 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başvurular ne zaman bitiyor? 2023 EYT e-Devlet başvuru ekranı" haberimizin devamında.

Emeklilik başvurusunda bulunmak isteyen çalışanların işyerlerinden çıkış belgesi almaları gerekmektedir.

Çıkış belgesi alan EYT emeklileri bunu emeklilik başvurularında kullanacak.

Emeklilik kararının ardından EYT emeklileri ve emeklileri çalışmaya devam edebilecek, çalışan emeklilerin maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacak.

Böylece emekliler hem işyerlerinden hem de SGK'dan maaş alabiliyor.

NOT: Emeklinin emekli olduktan sonra bir kamu kurumunda çalışması halinde aylıkları kesilir. TBMM'de kabul edilen yasa ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için yaş şartı kaldırılmıştır. Yaş dışındaki diğer şartları sağlayan ve belirtilen tarihten önce çalışmaya başlayanlar derhal emekli olabilirler. EYT'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SSK) bağlı sigortalılarının 5000-5975 prim gün ve kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresine sahip olması gerekmektedir. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamına giren erkekler 9000 prim gün ve kadınlar 7200 prim gün sayısını tamamlayarak emekliliğe hak kazanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından paylaşılan emeklilik başvurusu adımları şu şekildedir:

Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna "aylık", "emeklilik" veya "gelir" kelimelerinden biri yazılarak aramadan "gelir, aylık harçlık talep formu" sekmesine tıklanır. sonuçlar.

Ardından gelen ekranda "yeni uygulama" sekmesine tıklanır.

Tahsis talep türü "yaşlılık aylığı" olarak seçilir.

SSK'dan emekli maaşı talep edenler 4A SSK'yı, BAĞ-KUR kapsamından başvuranlar 4B BAĞ-KUR'u seçecektir.

Daha sonra “uygulama” butonuna tıklanır.

TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikamet adresi otomatik olarak ekrana gelir.

Emekli maaşının yatırılacağı banka seçilir ve açıklama kısmına bankanın gerekli şubesi yazılır.

Diğer iletişim bilgileri de doldurulur.

"Aylık harçlık alıyor mu?" "evet" veya "hayır" olarak cevaplanmalıdır.

"ileri" butonu tıklanır ve ardından "başvuru" butonu tıklanarak SGK'ya bilgi gönderilir.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, EYT emeklilerinin yasa yürürlüğe girene kadar istifa etmek veya emeklilik başvurusunda bulunmak için acele etmelerine gerek yok. Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, yasa yürürlüğe girene kadar EYT emeklileri resmen emekli olma hakkını kazanmış sayılmıyor. Kanun yürürlüğe girmeden önce sosyal güvenlik merkezlerine gidilerek veya e-Devlet üzerinden yapılan emeklilik başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, önemli bir bölümü hâlihazırda istihdam edilen bireyler olmak üzere yaklaşık 1,8 - 2 milyon kişinin emeklilik başvurusunda bulunması beklenmektedir. Emekli olmaya hak kazanan yüzbinlerce kişi aynı anda Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) 'emeklilik mümkün' yazısına başvurursa, Mart ayı içinde tüm isteklerin yerine getirilmesi çok zor görünüyor.

SGK'dan yazı alınmadan iş sözleşmesi feshedilirse kıdem tazminatının ödenmesi konusunda anlaşmazlıklar olabilir. Çalışan, emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını mahkemede emekli maaşının kesildiğini gösteren belgelerle ispat ettikten sonra daha sonra kıdem tazminatı alabiliyor ancak yasal süreçte sıkıntı yaşayabiliyor. Öyleyse,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler