1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ev alacaklar, evi olanlar dikkat, tapunuzu hemen kontrol edin! İskanlı ya da iskansız daire nedir, kat irtifakı olursa ne olacak?
Ev alacaklar, evi olanlar dikkat, tapunuzu hemen kontrol edin! İskanlı ya da iskansız daire nedir, kat irtifakı olursa ne olacak?

Ev alacaklar, evi olanlar dikkat, tapunuzu hemen kontrol edin! İskanlı ya da iskansız daire nedir, kat irtifakı olursa ne olacak?

İskan sorunu, birçok ev sahibinin ya da ev almak isteyen vatandaşın ortak sorunu. Ev almak isteyenler de ev alma sırasında, ev sahibi olanlar ise hemen tapu üzerine yazılı bir şekilde kat mülkiyeti ya da kat irtifakı yazısı adına kontrol etmeleri gerekiyor. Peki iskan olmayan ev almak ne kadar doğru, ne gibi riskleri var, iskan almak zorunlu mu? gibi birçok soru merak ediliyor. İşte detaylar...

A+A-

Evin iskanı var mı yok mu nasıl anlaşılır, kat irtifakı ya da mülkiyeti nedir?

Milyonlarca vatandaş gerek yatırım, gerekse fazla kira ücretlerinden kaçınmak için ev satın alıyor. Fakat evlerde iskan sorunu hem yatırımcının, hem de ev sahibi olmak isteyen vatandaşın gözünü korkutuyor. Bir yandan da yeteri kadar bilgi sahibi olmamaları bu alanda insanların mağdur olmasına neden oluyor.

Tapu üzerinde yer alan kat irtifakı ve kat mülkiyeti şeklinde bilgiler aslında o konutun iskanı var mı yok mu bunun göstergesidir.

İnşaat yapım aşamaları sırasında tamamlanma durumunun ardından belediye görevlileri gelerek memurlar tarafından inşaat alanı kontrol ediliyor. Bunun ardından ilk olarak sunula projeye uygun olup olmaması kontrol edilir. Eğer projeye uygun bir şekilde adımlar tamamlandıysa bina kullanılır diye izin belgesi yani iskan verilir. İnşaatın fiilen tamamlanmış bir şekilde yer alması da yasalar ile tescillenmiş olur.

İskanı olmayan kaçak binalar yıkılabilir!

Ülkede müteahhitler üç kat için izin alarak daha yüksek binalar dikiyor. Bunun gibi usulsüz olan durumlara imza atabiliyorlar. Böyle durumlarda inşaat iznine dahil olmayan diğer katların yıkılması söz konusu olabilir.

Konu hakkında ise gayrimenkul hukuku uzmanı olarak yer alan Mehmet Aslan; “İskan belgesi olmayan binalar, yasal değildir ve haklarında yıkım kararı verilebilir. Binanın iskanının geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Binanın iskanlı olmaması durumunda binada olan elektrik ve su faturaları tek bir fatura olarak bina adına kesilir ve iskan olmadığı için daha pahalı olan şantiye fiyatı üzerinden faturalandırılır" sözleri ile duruma açıklık getirmiştir.

Kritik uyarılardan bir tanesi de Gayrimenkul hukuku derneği başkanı olarak görev alan avukat Ali Güvenç tarafından; "Ev almak isteyen vatandaşlarımıza en önemli uyarım; bitmiş, iskânı alınmış taşınmazı tercih etmeleridir. Çünkü iskânı alınmış taşınmazın niteliği belirlenmiştir. Kaçağı, imara aykırılığı olmayan taşınmaz demektir" sözler ile dile getirilmiştir.

İskan almayan müteahhitler nereye ve nasıl şikayet edilir?

Bu konuda ise Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz bir açıklama sırasında; "Binayı fiilen teslim aldınız, ancak müteahhit iskân belgesini almıyor ise müteahhittin sorumluluğu hiçbir zaman sona ermeyecek. Müteahhit iskân almak zorunda. Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu sulh hukuk mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir” sözleri ile konuya açıklık getirdi.

Eğer müteahhitler uyarılara rağmen hala iskan almıyor ise de bu anlarda sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapmak gerekir.

İskanı olmayan evler için kredi çıkar mı?

İskanı olmayan evlere kredi çıkar mı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu durum sadece bankalar ile alakalı olan bir durumdur. Bazı bankalar bu durumları riskli olarak  gördükleri için vermezken bazı bankalar kişilerin kredi puanı yüksek diye verebiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.