Erken emeklilik şartları nelerdir? Ne zaman emekli olabilirim?
Milyonlarca vatandaş emekli olabilecekleri zaman dilimi hakkında nasıl bilgi alabileceklerini merak ediyor. SGK ve Bağ-Kur ile ne zaman emekli olabilirim? 2020 erken emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır? Nutuk.com.tr'den detaylara ulaşabilirsiniz...
4A, 4B ya da 4C sigorta koluna bağlı olarak çalışanların emeklilik hesaplamaları farklılık gösterir. Yani SSK'lı olarak çalışan bir işçi ile Bağ-kur üzerinden prim ödemesi yapanların emeklilik süreleri aynı değildir.
Emekliye ayrılacakları tarihi dört gözle bekleyen vatandaşlar, yeni yılın gelmesiyle birlikte tarih araştırmalarına hız verdi. Peki ne zaman emekli olabilirim? Emeklilik yaşımı nasıl hesaplarım?
Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor.
Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;
1- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.
2- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.
3- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.
Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki, emekli olunabilsin. Bunlardan biri bile eksik olursa, emekli olunamıyor.
1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının 7200 olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:
- 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
- 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.
EMEKLİLİK YAŞINI ÖĞRENMEK İÇİN;
* E-Devlet kapısı sayfasına girin (turkiye.gov.tr)
* E-Devlet sistemine giriş yapın ( E-Devlet şifresi, mobil, e-imza, TC. kimlik kartı ve internet bankacılığı).
* Sistemde e-hizmetler sayfasına girin.
* E-hizmetler sayfasında Sosyal Güvenlik Kurumu listerisine erişin.
*Sosyal Güvenlik Kurumu listesinde bulunan 'Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim' uygulamasına tıklayın.
* Ne Zaman emekli olurum sayfasında bulunan sigorta kolu kısmından (4A/4B/4C) seçimin, yapınız.
* SGK hizmete bağlama tarihini giriniz.
Bu işlemlerin ardından birkaç saniye içerisinde sigorta kolu ve hizmete başlama tarihine göre normal olarak 'emeklilik yaşı', 'emeklilik süresi' ve 'emeklilik prim gün' bilgilerinize erişebilirsiniz.
2020 Yılı Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Emeklilik hesaplaması kişinin sigortaya başlangıç tarihi ve prim gün sayısına göre kanunla belirlenen aralıklara göre emekli olacağı tarih belirlenerek yapılır.
01.05.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel ölçüt sigorta başlangıç tarihiydi. Fakat 01.05.2008 tarihinden itibaren sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel ölçüt prim gün sayısını dolduruldu tarihtir.
2020 ASKERLİK BORÇLANMASI HESAPLAMA
2020 DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLA
Kimler 60 Yaşın Üzerinde Emekli Olacak?
Emeklilikte yaşla ilgili bir düzenlemenin gündemde olmadığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, “Dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmeli” dedi. Çelik, 1999 yılında çıkan yasa çerçevesinde 2000 yılından sonra çalışmaya başlayanların 60 yaşında emekli olacağını hatırlattı.
Çelik “Daha öncekiler kademeli olarak emekliliği hak ediyor” diye konuştu. Türkiye’de 18.5 milyon sigortalı çalışan bulunduğunu hatırlatan Bakan Çelik, 2023 yılında 3 çalışana bir emekli oranını getirmek istediklerini kaydetti.
Mevcut sistemde, 8 Eylül 1999′dan önce, 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında ve 30 Nisan 2008′den sonra hizmeti olanlar olmak üzere üç farklı emeklilik yaşı tespiti bulunuyor.
30 Nisan 2008′den sonra sigortalı olanlar ile sigortalı olacaklarda yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60. Emeklilik yaşı 2035′ten sonra prim gün sayısını dolduracakları tarihe göre kademeli olarak artıyor ve 2048′den itibaren 65 yaşta eşitleniyor.
2020 ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Sosyal güvenlik mevzuatına göre ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanınıyor. Erken emeklilik için uyulması gereken şartlar belirtilmiştir:
- En az 10 yıl sigortalı olmak,
- En az 1800 prim gününün yatırılmış olması,
- Sağlık Kurulu’ndan erken emeklilik başvurusu yapan kişinin en az yüzde 60 ve üzerinde iş gücü kaybının olduğunun tespit edilmesi,
- 4A kapsamında çalışanların işten ayrılmış olması,
- 4B kapsamında çalışanların ticari faaliyetlerine son vermiş ve herhangi bir prim borcunun bulunmaması,
- 4C kapsamında çalışanların görevden ayrılmış olması
2020 YILINDA ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN GEÇERLİ HASTALIKLAR NELERDİR?
Erken emekli olmak isteyenlerin yasa kapsamında ve sağlık raporuyla kanıtlanan hastalıklardan en az bir tanesine sahip olması gerekir. Erken emeklilik için geçerli olan hastalıklar belirlenmiştir:
Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)
- Epilepsi
- Demans
- Beyin tümörleri
- Parkinson sendromu
- Serebral palsi
- Multiple Skleroz (MS)
- Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)
- Şizofreni
- Bipolar bozukluk
- Görme azlığı
- Retina kanamaları
- Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı
- Anemi
- Kol, bacak gibi organ kaybı
- Behçet hastalığı
- Gastrointestinal kanamalar
- Karaciğer sirozu
- Karaciğer nakli
- Kalp yetmezliği
- Kalp kapak hastalıkları
- Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları
- Solunum sistemi hastalıkları
- Kalp nakli
- Böbrek nakli
- Akciğer nakli
- Tüberküloz
- AIDS
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.