1. HABERLER

  2. SSK

  3. Erken Emeklilik İmkanları Genişliyor: 44-45-46-48-50 Yaş Gruplarına Müjde! Erken Emeklilikte SSK Bağ-Kur Ayrımı Yok!
Erken Emeklilik İmkanları Genişliyor: 44-45-46-48-50 Yaş Gruplarına Müjde! Erken Emeklilikte SSK Bağ-Kur Ayrımı Yok!

Erken Emeklilik İmkanları Genişliyor: 44-45-46-48-50 Yaş Gruplarına Müjde! Erken Emeklilikte SSK Bağ-Kur Ayrımı Yok!

Türkiye'de devlet, vazife malulü olan erler, erbaşlar, güvenlik korucuları, aileleri ve terör mağdurları gibi özel gruplara yönelik primsiz aylık bağlama politikasını devam ettiriyor. Ayrıca, tedavisi güç hastalıklar, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden vatandaşlar da malulen emekli olabilmektedir.

A+A-

Türkiye'de devlet, vazife malulü olan erler, erbaşlar, güvenlik korucuları, aileleri ve terör mağdurları gibi özel gruplara yönelik primsiz aylık bağlama politikasını devam ettiriyor. Ayrıca, tedavisi güç hastalıklar, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden vatandaşlar da malulen emekli olabilmektedir. Bu süreçte uygulanan şartlar, malulen emeklilik için gerekli olan prim günü ve sigortalı çalışma süresini kapsamlı bir şekilde belirlemektedir.

Erken Emeklilikte SSK, Bağ-Kur Ayrımı Yok!

Maluliyet tespitinde sigorta ayırımı bulunmuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik hizmetleri ve normal sigortalıların maluliyet tespitinde her bir kurumun sağlık yönetmelikleri dikkate alınıyor. Hangi hastalıkların malulen emeklilik kapsamında olduğu da detaylı bir şekilde belirlenmiş durumda.

Engellilik Durumuna Göre Emeklilik İmkanları

Başkasının bakımına muhtaç olanların 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemesi şartı isteniyor. Engellilik durumunda, her iki kol, bacak felci, vücudun sol ya da sağ yarısında felç, genetik hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar, organ nakli gerektiren durumlar gibi birçok kriter göz önüne alınıyor.

Geçici Maluliyet ve Süreleri

Geçici maluliyette aylık ödeme süresi 12 ay ile 24 ay arasında değişiyor. Bu süre, hastalığa ve tedavi sürecine bağlı olarak belirlenirken, bazı özel durumlar için ise bu süreç farklılık gösterebiliyor.

Malulen Emeklilikte Sigorta, Prim ve Borçlanma İşlemleri

Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanması için en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunuyor. SGK'ya başvurulan tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların sevk işlemi yapılmıyor. Prim gün sayısını borçlanma ile tamamlayanlar da aylık alabiliyor. Bu noktada erkekler askerlik sürelerini, kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini borçlanabilirler.

Sağlık Sorunu Olanlar İçin Emeklilik Başvurusu

Çalışma, kazanma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme durumunda sürekli gelir kaybına neden olan fizyolojik bir risk olarak tanımlanan malullük durumunda erken emekli olunabiliyor. Emeklilik için sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünün ilgili servislerine başvurulabilir. Geçici maluliyetin kalıcı hale gelmesi için sağlık raporu gereklidir ve rapor için sosyal güvenlik merkezine başvurularak yetkili hastanelere sevk talep edilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.