1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Sigorta Girişiniz Bu Tarihten Önceyse Erken Emekli Olabilirsiniz...
Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Sigorta Girişiniz Bu Tarihten Önceyse Erken Emekli Olabilirsiniz...

Erken Emekli Olmak İsteyenlere Müjde! Sigorta Girişiniz Bu Tarihten Önceyse Erken Emekli Olabilirsiniz...

Çalışanlar tarafından en çok merak edilen konu ne zaman emekli olabilecekleri. Emeklilik için yıl, yaş, prim şartları bulunuyor. Bazı özel durumlar dâhilinde ise erken emeklilik mümkün olabiliyor. Bu özel durumlardan bir tanesi de belli bir tarihten daha öncesinde sigorta girişinizin yapılmış olması. Erken emekliliği mümkün kılan tarih ne? Erken emeklilik için ne gibi şartlar gerekiyor?

A+A-

Emekli olup maaş alabilmek birçok çalışanın en büyük hayali. Emekli olunmadan önce sigortadan sonra belli bir süre geçmesi, prim ve yaş gibi şartların karşılanması gerekiyor. Bazı özel şartlarda ise erken emeklilik mümkün olabiliyor. Emeklilik maaşı ise prim ödemelerine, sigorta başlangıç tarihi ve emeklilik şartlarına bağlı. Miktar bunlara bağlı olarak değişebiliyor. 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olanlar, 3600 günden emekli olmayı hak ederek 1600 TL maaş alıyorlar. 3600 günden erken emekli olabilmek için ise sigortalı kişinin sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde yapılmış olmalı.

1999’dan Önce SGK Girişi Olanlara İyi Haber

1999 tarihi ve öncesinde sigorta başlangıcı yapılanların erken emekli olabilmesi için 3600 prim günü şartı vardır. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1978 ve öncesinde yapılmış olan erkek çalışanlar ve sigorta başlangıcı 8 Eylül 1981 ve öncesinde yapılmış olan kadın çalışanlar 3600 prim günü ile emekli olabilir. Çalışanların emekliliğe hak kazanabilmesi için 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü koşullarını yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. Yaş şartı da dikkate alınır.

3600 günden daha erken emekli olabilmek için gereken ise sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999.Staj başlangıcı sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmez. 23 Mayıs 2002 tarihine kadar 15 yıllık hizmet süresini ve 3600 prim koşulunu yerine getiren kadın çalışanlar 50, erkek çalışanlar ise 55 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar. 24 Mayıs 2002 tarihinden sonraki tarihlerde ise 3600 günden emekli olunabilmesi için yaş şartı devreye girer.

Erken Emekliliği Mümkün Kılan Yöntemler

  • Anneler borçlanacağı çocukları sigortalı olunan tarihten daha sonra dünyaya geldiği takdirde, çalışırken çocukları üzerinden prim kazanabiliyor.
  • Erkeklerde askerlik süreleri prim kazandırabiliyor. Sigortalılar askerlikte geçen sürelerini para ödeyerek emeklilik hesaplarına geçirebiliyor.
  • Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler ve %40 engellilik durumu olan çalışanlar yaş şartına bakılmadan erken emekli olabiliyor.
  • Ağır işlerde çalışanlar yani madenciler, gazeteciler, gemi adamları vb. erken emeklilik imkânlarından yararlanabiliyor.

SGK ve Bağkur ile çalışmaya devam eden dönemler adına geri ödeme için imkan sunulmuyor. İstisnai olarak yer alan durumlar erken emeklilik için de hak kazanabiliyor. Emekli olmalarına ortalama olarak birkaç yıl kalması, yasa nedenleri ile artık beklemek zorunda değil. Yaş kısmını bekleyen kişilerin hayali bir an önce emekli olabilmek. Geçmiş süreçler içerisinde çalışmayan dönemler adına yapılan geri ödemelere dönük ödeme imkanı yer alıyor. Sigortalılar içi yapılması söz konusu olan borçlanma yapılacak olan 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu içerisindeki 41. maddenin düzenlenmesi ile oldu.

10 yıl içinde emekli olma

Belirli bir süre çalışmanın ardından sakatlanan ya da hastalanarak insanların iş hayatına ara vermesi söz konusu. Yüzde 60 oranında iş kaybı olan kişilerin malul olarak erkenden emekli olma hakkı yer alıyor. Bu durum için ise on yıl sigortalı olma, 1800 gün prim ya da en az yüzde 60  oranında iş gücünde kayıp olması gerekir. Bu bakım sürecinde kişiler muhtaç derecede malul çocuğu yer alan anneler de erken emekli olma hakkına sahip.

Annelere 6 askerlere 1 yıl

Kadınların sigortalı süreçlerinin başlamasının ardından 3 çocuk adına gelen doğum borçlanması 6 yıl oluyor. Bu da 2760 güne denk geliyor. Eğer gerekli şartlara uyarsa doğum borçlanması durumu ile 6 yıl erkenden emekli olabilir. Askerlerin gitmeden önce borçlanarak işe girmesi bu noktada giriş tarihleri ile beraber geri çekme hakkına sahip. Bir yıl daha erken emekli olma hakkı bulunuyor. Sigortadan sonra yer alan süreçlere askerlik borçlanması ile prim kazanmayı elde edebiliyorlar.

5 yıl nasıl erkenden emekli olunur?

Ağır ve yıpratıcı olarak yer alan işlerde çalışmalarına devam edenler için memur ve işçilere prim hakkı sunuluyor. Bu sayede prim gün sayılarında artış meydana gelerek daha erken emekli olma hakkı elde ediyor. Bunu SGK ya sorarak da rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Hangi süreler için borçlanma yapılır?

Emekli sandığına tabi olarak iş hayatına devam eden kişilerin ücretsiz izin süreleri borçlanma olarak dikkatleri çekiyor.

Sigortalı olunan süreç içerisinde herhangi bir suç ile tutuklanması ya da göz altına alınmasından, bu suçlardan dolayı bir de beraat edilmesi, tutukluluk ya da göz altına geçen süreler için de borçlanma yapılabiliyor.

Grev ya da lokavt içinde geçen süreçleri de borçlanarak yararlanma hakkı bulunuyor. Hekimler adına yer alan fahri asistanlık ile geçen süreçte borçlanmaya tabi tutuluyor.

Part- time olarak iş hayatına devam eden kişiler, 30 günden daha az olarak çalışma hayatları yer alan kişiler, ücretli olarak öğretmenlik yapan kişiler bu süreçleri borçlanma sırasında tercih ederek 30 güne tamamlama hakkı yer alıyor.

Belirli tarihlere dikkat edin

Kadınlar için eğer ilk giriş tarihleri 01.04.1981 olanlar için emekli olmak adına gerekli şartlar bir tanesi yaş şartıdır. Eğer 5000 gün için ödeme yapmış olan sigorta primler ya da SGK ile hemen emekli olma hakkına sahip. Emeklilik için ise tam anlamı ile 20 yıllık sigorta süresi + 5000 gün şartı uyumu gerekir.

Erkekler adına ilk iş giriş tarihlerinin 08.09.1976 tarihi ya da daha öncesinde olanlar için emekli olmayı beklemeleri gereken yaş şartları olmadan uygulayacaktır. Eğer 5000 gün ödenmiş ise direk SSK ile emekli olma hakkını elde eder. Emeklilik adına 25 yıllık sigorta süresi + 5000 gün şartı bulunması  gerekir.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
29 Yorum