1. HABERLER

  2. KELEBEK

  3. Erhan Gökgücü hayatını kaybetti! Erhan Gökgücü kimdir?
Erhan Gökgücü hayatını kaybetti! Erhan Gökgücü kimdir?

Erhan Gökgücü hayatını kaybetti! Erhan Gökgücü kimdir?

Devlet Tiyatroları eski başrejisörü, tiyatro yazarı ve oyuncu Erhan Gökgücü hayatını kaybetti.

A+A-

Türk tiyatrosunun usta ismi Erhan Gökgücü vefat etti. Acı haberi ses sanatçısı ve yazar Onur Akay duyurdu. Kendi internet sitesinde bir yazı yazan Akay, "Türk tiyatrosuna büyük emekleri olan tiyatro yazarı ve oyuncu Erhan Gökgücü'yü kaybettik. Aynı zamanda Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği TOMEB Başkanı olan Devlet Tiyatroları eski başrejisörü Gökgücü'nün yeni kitabının basım hazırlıkları yapılıyordu. Ailesine, sevenlerine ve tiyatro camiasına başsağlığı dilerim" açıklamasını yaptı.

"Türk tiyatrosuna büyük emekleri olan tiyatro yazarı ve oyuncu Erhan Gökgücü'yü kaybettik. Bugün sabah saatlerinde kalp yetmezliği nedeni ile aramızdan ayrılan usta oyuncunun cenazesi, yarın Kocatepe Camii'nden son yolculuğuna uğurlanacak ve Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedilecek. Gökgücü, ölümünden önce tiyatro salonunda tören istemediğinin vasiyet etmiş. Aynı zamanda Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği TOMEB Başkanı olan Devlet Tiyatroları eski başrejisörü Gökgücü'nün yeni kitabının basım hazırlıkları yapılıyordu. Ailesine, sevenlerine ve tiyatro camiasına başsağlığı dilerim." açıklamasını yaptı.

ERHAN GÖKGÜCÜ KİMDİR?

Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden 1963'te mezun oldu ve Devlet Tiyatroları'nda çalışmaya başladı. Birkaç ay sonra Devlet Tiyatroları'ndan ayrılarak İstanbul'da Arena, Gen-ar, Küçük Sahne, Ankara'da Ankara Sanat Tiyatrosu ve Ankara Birliği'nde çalıştı ve Ankara Oyuncuları'nın kurucularından biri oldu. Bu tiyatroda sergilenen Aziz Nesin'in 'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz' ile 'Zat-ı Devletleri İbiş Hz.' oyunlarının müziklerini besteledi. 1972'de Devlet Tiyatroları'na döndü ve sırasıyla İzmir DT, Trabzon DT (Kurucu ve Sanat Yönetmeni) Adana DT (Sanat Yönetmeni) ve Ankara DT'de çalıştı. 1988'den, 2005'te yaş sınırından emekli oluncaya kadar Devlet Tiyatroları Başrejisörü olarak görev yaptı. İlk profesyonel rejisini 1965 yılında gerçekleştirdi. Devlet Tiyatroları'ndaki görevlerinin yanı sıra İzmir Devlet Konservatuvarı, Ege Üniversitesi B.Y.Y.O. ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda oyunculuk, diksiyon ve fonetik, Bilkent Üniversitesi'nde de reji ve oyunculuk dersleri verdi.

Oyun yazarı, rejisör ve oyuncu olarak biri yurt dışından olmak üzere 30'u aşkın ödüle sahiptir. Ödülleri arasında kendi yapıtı 'Giordano Bruno' sahnelemesinden ötürü yazar ve rejisör olarak aldığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin 'Aziz Nesin' adına düzenlediği büyük ödülün yanı sıra, 'Promete 1940' oyununun yazarı olarak aldığı Hasan Ali Yücel Ödülü de vardır. Çok sayıda tiyatro oyunlarının yanı sıra radyo ve televizyonlarda oynanan çok sayıda özgün oyunu bulunmaktadır. 'Türk Tiyatrosu Üzerine' adlı bir çalışması, tiyatro sanatı üzerine sanat dergilerinde yayınlanan yazıları, 'Can Kızla Türkü Çobanı' ve 'İnsan Terinde Büyüyen Çiçek' adlı iki uzun öyküsü, şiirleri ve kuramsal bir yapıt olan 'Reji Sanatı' adlı kitabı da bulunmaktadır.

Tiyatro oyunlarından bazıları:

Yağmurlar Yağınca

Ramazanla Cülide

Kısmet

Giordano Bruno

İki Kalas Bir Heves

Gerçek Kurbanın Acısı

Duyarlılık Üzerine Vivace

Memleketim Memleketim

Promete 1940

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.