1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilere İkinci Kıdem Tazminatı Müjdesi..! İkinci Kıdem Tazminatı Hangi Emeklilere Verilecek?
Emeklilere İkinci Kıdem Tazminatı Müjdesi..! İkinci Kıdem Tazminatı Hangi Emeklilere Verilecek?

Emeklilere İkinci Kıdem Tazminatı Müjdesi..! İkinci Kıdem Tazminatı Hangi Emeklilere Verilecek?

Milyonlarca insan bekliyordu ve her şey netleşti. Emeklilere ikinci bir tazminat müjdesi geldi. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşlar, belli prosedürleri takip ettikten sonra tazminat kazanabilecek. Peki ikinci tazminatı kim alacak? 1 Ekim 2008 çok önemli, Tüm detaylar son dakika sizlerle…

A+A-

Emeklinin ikinci tazminatı!

Çalışanların yıllardır en önemli hayallerinden biri emekli olmaktır. 12,5 milyon emeklinin çok büyük bir kısmı çalışma hayatına devam ediyor. Bunun farklı nedenleri vardır. Emekli aylıkları bağlama oranlarındaki düşüş nedeniyle önemli faktörlerden biri de emekli aylıkları. Okuyan çocuklar, ulaşım ve borç gibi nedenleri saymak da mümkündür. Çalışan emeklinin en çok merak edilen konularından biri de ikinci kıdem tazminatı hakkı.

Ekim 2008 için dikkat!

SSK'da (4/A) çalışmaya devam etmek isteyenler için 1 Ekim 2008 tarihi kritik önem taşıyor. Bu tarihten önce işe başlayan veya emekli olan kişiler, SSK'lı çalışmalarına devam etmek istiyorlarsa ya emekli aylıklarını ya da sosyal güvenlik destek primlerine (SGDP) tabi çalışacaklar. 1 Ekim 2008'den sonra, sigortaya girip emekli olanlar maaşlarını kestirmiş olmadan çalışamayacaklar. Başka bir deyişle, SGDP ödeyerek çalışamayacaklar.

Emekli maaşını kestirmeden

1 Ekim 2008'den önce işe giren ve hangi statüde olursa olsun emekli olan 4/A'lı çalışanların emekli aylığını kesmeden önce SGDP ödemesi gerekmektedir. SGDP brüt ücretlerin yüzde 30'undan fazla tahsil edilir. Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı yüzde 2 oranında kısa vadeli sigorta primi kesilir. Emekli maaşını kesen ve çalışan emekli için prim normal sigortalı olarak ödenir.

Dilekçe verilmesi gerekiyor

Emekli olanlar ve emekli aylığı darlığı destek primi esasına göre çalışmaya devam edenler, bir daha emekli olamadığı için 'emeklilik gerekçesiyle' kıdem tazminatı alamıyor. Mevcut nedenden dolayı (örneğin, maaş ve mobbing-psikolojik baskı geç ödeme gibi), onlar normal bir işçi olarak aynı kurallara tabi tazminat alabilir, sözleşme fesih gibi, çalışma süresi en az bir yıl. Öte yandan, kıdem tazminatlarını kestikten sonra emekli aylıklarını kesmeye devam eden ve çalışmaya devam eden emekliler, tekrar emeklilik dilekçesi göndererek emeklilik sonrası dönemler için tazminat alabiliyor.

İhbar durumu

İhbar tazminatı çalışma süresine bağlı olarak 1,5 maaşa yükselir. Haklı bir neden olmaksızın ihraç edilen emekli işçiler de bu tazminatı alabilirler. Kıdeminin sıfır olup olmaması önemli değil.

Maaş Nasıl Artırılabilir?

Emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmalarına devam eden kişiler, işten ayrıldıklarında da aynı emekli aylığını almaya devam ediyorlar. Bu süre içinde yaşlılık sigortasına prim ödenmediği için emekli maaşı artmaz. Buna karşılık, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler ve emekli maaşlarını kesenler için durum farklıdır. Bu süre zarfında aylık olarak yeniden hesaplanır ve bunlara bağlanır, çünkü aylık almazlar ve yaşlılık sigortasına prim öderler. Çalışan emekli aylığını kesip çalışmaya devam ederse, işi bittiğinde daha yüksek bir aylık alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum