1. HABERLER

  2. SSK

  3. Emekli olunca ne kadar aylık alırım? Emekli maaşı nasıl hesaplanır?
Emekli olunca ne kadar aylık alırım? Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Emekli olunca ne kadar aylık alırım? Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Memur, kendi başına çalışan ve işçi kategorisinde olacak şekilde emekli maaşı hesaplama farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Çeşitli dönemlerde yapılmakta olan reformlar ile birlikte sadece emekli oma yaşı değil emekli aylıklarını hesaplama yöntemleri de değişmektedir.

A+A-

Emekli koşulları, çalışan kişilerin emekli olmak için kaç yıl çalışmaları gerektiği, yaş şartı ve bunun beraberinde de emekli maaşı vatandaşların merak ettikleri konular arasında yer alıyor. Bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de vatandaşların çalışırken kazandıkları ile emekli oluklarında aldıkları aylık bir olmuyor.

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik için gerekli olan şartların yanında vatandaşların en çok merak ettikleri konulardan birisi de emekli maaş nasıl hesaplanır sorusudur. Emekli aylıklarının hesaplanması için memur, kendi başına çalışan ve işçi kategorisinde emekli maaşı farklı şekillerde değerlendirilmektedir.

Yeni reformalar ile birlikte emeklilik yaş gibi emeklilik maaşı da değişmektedir. Bu nedenle de birkaç farklı hesap dönemi bulunmaktadır. 2000 yılı öncesi, Ocak 2000 ve Ekim 2008 arası ve Ekim 2008 sonrası dönem olarak b dönemler üçe ayrılmaktadır.

Ortalama aylık kazanç, kişilerin her yıla ait olarak prime esas kazançlarının, kazancın ait olduğu yıldan emekli aylığı talep edilen güne kadar güncelleme katsayısı ile güncellenmesi ile bulunuyor. Bu ortalama aylık, kazanç aylık bağlama oranı ile çarpılarak emekli maaşı hesaplanıyor. Ocak 200 ile Ekim 2008 sonrası dönemde büyüme hızının da yalnızca %30’luk kısmı dikkate alınıyor.

2000 yılı öncesi dönemdeki çalışanlar içinse Memur maaş katsayısı*gösterge*aylık bağlama oranı şeklinde emekli maaş hesaplama yöntemi yapılıyor.

1 Ekim 2008 sonrasında ise aylık bağlama oranı eski dönemlere göre daha da düşürülüyor. Gayri safi yurt içi hasıla gelişme hızının yalnızca %30’u dikkate alınarak hesaplamaların gerçekleştirildiği için en düşük emekli aylıkları da bu dönemde ortaya çıkıyor. Bu durumda Ekim 2008 sonrası çalışmalar için eski alt sınır aylığının uygulanamaması ciddi oranda etkili oluyor.

Bu nedenle de Ekim 2008 sonrası çalışmaların emekli aylığına olan etkisi özellikle de düşükten prim ödeyen kişiler için oldukça negatif oluyor. Diğer dönemdeki çalışmaları daha fazla olan kişilerin bir an önce emekli olmaları da daha yüksek miktarda emekli aylığı almalarında etkili oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.