Çalışanların çoğu bilmiyor Çalışan Annelere Verilen Haklar Nelerdir?
Kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için devlet tarafından kadınlara birçok hak tanınıyor. Son yıllarda hayata geçen düzenlemeler, çalışan kadınların iş hayatında “anne” olarak da var olabilmelerini kolaylaştırırken onları pek çok anlamda destekliyor.
Çalışan annenin hakları nelerdir? Doğum izni ve süt izni nedir ve kaç gündür? 2019 çalışan anne hakları düzenlemesi yapıldı mı? Yeni yılla birlikte binlerce çalışan anne, internette '2019'da çalışan annenin haklarının neler olduğunu arıyor.
Peki çocuk sahibi bir anne hangi haklardan yararlanabilir? Yıllık izin, doğum izni, süt izni, emzirme izni ve doğum öncesi ya da sonrası annenin hakları nelerdir?
2019 çalışan annenin hakları nelerdir sorusunun cevabı ve güncel bilgileri içeriğimizde.
Çalışan anneler dikkat! Yeni yılla birlikte bazı haklarda değişti. Doğum borçlanması başta olmak üzere pek çok hakta düzenlemeye gidildi. Peki Doğum borçlanması nedir? Çalışan annelerin doğum borçlanması şartları ve başvuru belgeleri nelerdir? Çalışan annelerin süt izni kaç gün ve ne kadar ücretle yapılıyor?
ÇALIŞAN ANNELERİN HAKLARI 2019
Emekli sandığı kapsamındaki memur annenin doğum izni süresi boyunca maaşı Kurumu tarafından ödenir. Kurumu tarafından maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Memur anneye SGK tarafından ayrıca bir ödeme yapılmaz.
4a SSK kapsamındaki annenin ise çalıştığı dönem boyunca maaşı işveren tarafından ödenmez. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu ödenek analık ödemesi olarak adlandırılır.
Memur anneye doğumdan dolayı bir defaya mahsus çocuk yardımı ödenir. Bu yardım birinci çocuk için 300,00 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrası çocuklar için ise 600 TL dir.
SSK kapsamındaki anneye de yukarıda belirtilen tutarda doğum yardımı ödenir. Ayrıca buna ek olarak SGK tarafından da bir defaya mahsus emzirme yardımı ödenir. Emzirme yardımı tutarı da 130 TL civarıdır. Memur anne emzirme yardımından yararlanamaz.
ÇALIŞAN ANNENİN SÜT İZNİ KAÇ GÜN?
4c emekli sandığı kapsamındaki memur annenin doğum sonrası analık izninin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat olmak üzere süt izni süresi hakkı bulunmaktadır.
SSK kapsamında çalışan annenin ise çocuğu 1 yaşını tamamlayana kadar günde 1,5 saat süt izin hakkı vardır.
Süt izni istenilen saatte ve sürede kullanılabilir. Bunu çalışan belirler. İşveren değil. Süt izni kullandırılması kanuni bir zorunluluktur.
DOĞUM SONRASI ÇALIŞAN ANNENİN İZNİ
Bunu SSK ve emekli sandığı olarak ayrı başlık altında değerlendirmek gerekir. SSK kapsamında çalışan kadının doğum sonrası analık izin hakkının bitim tarihinden itibaren;
İlk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta ise 6 ay süre ile yarı zamanlı çalışma hakkı vardır. Eğer doğum tarihinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta varsa İŞKUR’dan yarı zamanlı çalışma ödeneği de alabilir. Çocuk engelli ise bu süre 1 yıl olarak kullanılır. Çoğul doğumsa belirtilen sürelere 1 ay eklenir.
Ayrıca kadın çalışanın eşi de çalışıyorsa doğum sonrası analık izin hakkının bitim tarihinden itibaren çocuğu mecburi ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkı da bulunmaktadır. Ayrıca analık izin bitim tarihinden itibaren 6 ay ücretsiz izin hakkınız da bulunmaktadır.
Bunların haricinde analık izin bitim tarihinden başlamak üzere 24 aylık ücretsiz izin hakkınız bulunmaktadır. Bu izni memur olan baba da kullanabilir
ÇALIŞAN ANNENİN DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?
Hem emekli sandığı kapsamında çalışan hem de 4a SSK kapsamında çalışan kadınların;
Doğum öncesi 8 hafta,
Doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izin hakları bulunmaktadır.
Eğer çoğul doğum varsa doğum sonrası izin hakkı 10 hafta olarak kullanılır ve toplamda anne 18 hafta izinli sayılır.
Anne dilerse doktor raporu ile hamileliğin 37. haftasına kadar çalışabilir. Bu durumda doğum öncesi kullanmadığı 5 haftalık izin hakkı doğum sonrasına aktarılır.
Erken doğum halinde doğum öncesi kullanılmayan doğum izin hakları doğum sonrasına aktarılır.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.