
Çalışamayan ve işsiz vatandaşa müjde! Her ay iş görmezlik ödeneği verilecek! İş görmezlik maaşı nedir, nasıl alınır?
Ülke gündeminde oldukça önemli bir yere sahip olarak bilinen sürekli iş görmezlik ödeneği nedir, kimler yararlanacak ve hangi şartlar gerekiyor? İşte iş görmezlik raporunu araştıran vatandaşların dikkat etmesi gereken tüm hususlar sizler için haberin devamında....
Sürekli iş görmezlik ödeneği almak için kişilerin devlet tarafından verilen bu ödenek için iş gücünü kayıp etmiş olması ve hayatını idame ettirebilmesi adına verilen ödenek çeşididir. Tabi ki söz konusu olan ödenekten vatandaşların yararlanma hakkını elde edebilmesi için belirli şartlara uygunluğunun olması gerekiyor.
İş kazası sonucu verilen maaşların şartları nelerdir ve kimler alabilir?
İş kazası sonucunda maaş almak için kaza öncesinde SSK kapsamı altında SSK veya Bağkur’lu olması ve bu şekilde çalışırken kazanın meydana gelmesi gerekmekte.Çalışma esnasında iş kazası yaşayan vatandaşın çalışma gücü üzerinde minimum yüzde 10 oranında bir kayıp olduğunda ise aylık düzenli olarak iş görmezlik raporunu alabilirler. Şahısların bu ödenekleri alabilmesi için ilk olarak iş veren kişilerin SGK içerisine durum hakkında bilgi ermesi gerekir. Eğer SGK bildirimi yapılmazsa bu anlarda SGK içerisinde iş kazası olarak yer alan durumun nitelendirilmesi şartı bulunuyor.
Sürekli iş görmezlik raporu nasıl alınır?
Sürekli iş görmezlik raporu ile beraber maaş almak isteyen kişilerin;
- Maaş almak adına gerekli işlemler için formu
- Kimliklerin aslından alınan fotokopi
- Erkeklerde askerlik terhis ya da ilişiği olmadığına dair belge
- İşe girdikleri an alınan sağlık raporu
- Emeklilik adına tahsis formu
- İş kazası sırasında polis ya da jandarma tarafından tutulan tutanak gereklidir.
Sürekli iş görmezlik raporu başvuruları nasıl yapılacak?
Sürekli iş görmezlik adına rapor alarak maaş almak isteyen kişilerin başvuru için iş yerine bağlı olan SGK kurumlarına gitmeleri gerekir. İstenmekte olan sayılı belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi ve en az yüzde onluk bir kaybın yaşanması gerekir. Posta yoluyla ya da el ile direk verilmesi de uygun olacaktır.
Sürekli iş görmezlik maaşları ne kadar süre içerisinde bağlanıyor?
SGK iş kazası komisyonu tarafından verilen belgelerin incelenmesi sonucunda değerlendirmelere tabi tutulur. Eğer başvurular kabul edilirse durum SGK bünyesine bildirilir. Hastane belgesine göre değerlendirmeni ardından alınan rapor ve karar seviyesi aktarılarak ortalama olarak 3 ya da 4 aylık süreçte maaşlar bağlanır.
Sürekli iş görmezlik maaşıyla vatandaşlar ne kadar ödeme alacak?
Eğer iş görmezlik maaşı asgari ücret üzerinden maaş alan bir kişi üzerinden hesaplanırsa bu kişi ay içerisinde toplam 412,02 TL alır.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.