1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bunları Yapanlar Hem Erken Emekli Oluyor, Hem De Yüksek Maaş Alıyorlar! Nasıl Erken Emekli Olurum?
Bunları Yapanlar Hem Erken Emekli Oluyor, Hem De Yüksek Maaş Alıyorlar! Nasıl Erken Emekli Olurum?

Bunları Yapanlar Hem Erken Emekli Oluyor, Hem De Yüksek Maaş Alıyorlar! Nasıl Erken Emekli Olurum?

Çalışanlar arasında en büyük merak edilen şey her anne zaman emekli olacakları ve bu süreçlerde ne kadar maaş alacaklarıdır. Emekli oldukları zaman yüksek maaş almak için ilk temel çalışılan süreçlerde atılacak. Tabii ki emekli olduğu zaman daha yüksek maaş almak için bazı püf noktaları gözler önüne alma şartı var.

A+A-

Emeklilik planı yapılacağı zamanlar planlamayı sadece son 1 -2 yıla bırakmak yerine geniş zamana yaymak gerekiyor. Çünkü emeklilik süreçlerinde sadece son ana değil tamamına dikkat ediliyor. Planlamalar için eğer vatandaşların imkanı varsa ortalama olarak 8 ila 10 yıl arasında başlaması gerekiyor. Vatandaşlar SSK lı ya da Bağkur lu olması fark etmiyor. Son 3.5 yıllı süreç içerisinde tavandan yapılan kazanç bildirimleri ileride alınacak olan emekli maaşlarının aylık olarak 15 - 20 TL arasında artmasına etki edecek.

Emekli olmak isteyen vatandaşların tam 8 püf noktaya dikkat etmesi maaşların daha yüksek olmasına yardımcı olacak. Peki vatandaşlar tarafından bir hayli merak edilen emekli maaşı arttırma yolları nasıl ilerliyor?

Yüksek emekli maaşı almak için neler yapılması gerekir?

Vatandaşların emekli olduğu zaman daha yüksek maaş alabilmeleri aslında birçok vatandaş tarafından yanlış biliniyor. Bu durumlardan bir tanesi de her ne kadar uzun yıllar boyu çalışma hayatlarına devam ediyor olsalar bile, prim gün sayıları tamamlanmasının ardından hala ödemeye devam ediyor olmalarıdır. Her ne kadar bu durum daha yüksek maaş alınacak gibi biliniyor olsa bile tamamen yanlış olan bir bilgidir. Hatta asgari ücretli ya da asgari ücretten biraz daha yüksek maaş alan vatandaşların emekli maaşlarında düşmelerine de neden olacaktır. Yüksek emekli maaşı almak için ne kadar uzun süre çalışıldığı ya da ne kadar çok prim ödendiği ile alakalı asla değildir. Bu anlarda dikkat edilmesi gereken noktalardan ilki olarak vatandaşların çalışma hayatında daha yüksek prim ödemeleri yapma gerekliliği oluyor. Ardından;

  • Emeklilik planlaması yapılacağı anlarda son bir ya da iki yılı beklemek tamamen yanlış bir kavramdır. Eğer vatandaşların imkanları yer alıyor ise 8 ila 10 sene öncesinden planlamaların başlaması maaşların daha yüksek olmasına yardımcı olacaktır. Çünkü maaş hesaplaması sırasında sadece son birkaç yıla değil çalışma hayatının tamamına bakılacaktır.
  • Vatandaşlar her ne kadar çok çalışmayı ya da prim ödemeleri dolsa bile hala devam etmeyi yüksek maaş verecek olarak biliyor olsalar bile tamamen yanlış bir kavramdır. Bu durum hatta asgari ücret ve biraz daha yüksek maaş alan vatandaşların daha az maaş almasına neden olacaktır. Burada önemli olan durum vatandaşların brüt maaşları yani prime esas kazanç olarak belirlenen durumlar olacaktır.
  • Vatandaşların sağlıkları ve imkanları el verirse tek bir yerde değil de birden fazla iş yerinde olmaları onların esas kazançları üzerinde artışa yardımcı olacaktır. Vatandaşlar kaç yer içerisinde sigortalı olarak yer alırsa 1 ay içerisinde 30 gün sayılması yapılsa bile kazancın toplanması sırasında yükselmeye neden olacaktır.
  • Vatandaşların SSK ya da Bağkurlu olarak yer alması fark etmeden son 3.5 yıllık süreçleri içerisinde ne kadar yüksek kazanç bildirilmesi yapılırsa o kadar yüksek maaş alınacak. Bu durum emekli olunduğu an aylık olarak 15 - 20 TL maaş farkı olmasına yardımcı olacak. 3.5 yıl kadar tavan kazanç ile bildirim yapılması ise maaşlarda ortalama olarak 800 TL ye varan artışların olmasına yardımcı olacak.
  • Bağkurlu olmak yerine daha çok SSK lı olmanın avantajlı olduğu bilinen bir gerçek. Eğer Bağkurlu olan vatandaşların SSK lı olmak için geçiş hakları varsa direk geçiş yapmaları önemli olacaktır.
  • Son 3.5 yıl içerisinde yani 1261 gün boyunca SSK olarak çalışma hayatına devam eden vatandaşların SSK şartları ile hesaplamaları yapılacak. Eğer yüksek kazanç bildirimleri de yapılırsa daha yüksek maaş almalarının yanı sıra daha da erken emekli olma fırsatları sunulacak.
  • Emeklilerde aylık kazancın  ne kadar yüksek olacağını belirleyen en iyi durum maaş bordrolarıdır. Gerçek maaşların bordrolarda gözükmesine özen göstermek gerekir. Asgari ücret ile gösterim yapılması ise brüt kazanca eklenmediği için emeklilikte daha az kazanca neden olacaktır

Vatandaşların emekli olmak için başvuru yapacakları sırada doldurmaları gereken Tahsis Formu içerisinde yer alan her şeye bakmak ile yükümlü olduğu eş - çocuk gibi yakınları eklemek önemli olacaktır. Bu yüzden maaş hesaplama sırasında bağlama durumları ile beraber yükseltici etkileri de yer alacak.

1999 tarihi ve öncesinde SGK girişleri olan vatandaşların emekli olması için neler gereklidir?

5510 sayılı olarak yer alan sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile beraber 1999 senesi ve daha öncesinde başlangıcı olan vatandaşların emekli olması adına farklı kurallar yer alıyor. İlk adım sigorta başlangıç için geçerli olan tarihlerin 8 eylül 1999 tarihinden daha önce olma şartı gerekirken, staj başlangıçlarının bunlara dahil edilmeyeceğine dikkat etmek gerekir. Bu tarih öncesi sigorta girişi olan vatandaşlar için 3600 prim gün ödemesi ve 15 yıllık hizmet şartı yer alıyor. Sigortalı olarak yer alan vatandaşlar için uzun ya da kısa vadeli bir şekilde prim ödemeleri ardından 4A - 4B - 4C sigortalı bir şekilde statüsünde yatırılma şartı gerekiyor. Tabi ki SGK içerisinde asla borçlarının olmaması gerekiyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.