1. HABERLER

  2. SSK

  3. 6 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz! Başvurusu Nereden Nasıl Yapılır? Emeklilik şartları nelerdir?
6 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz!  Başvurusu Nereden Nasıl Yapılır? Emeklilik şartları nelerdir?

6 Yıl Erken Emekli Olabilirsiniz! Başvurusu Nereden Nasıl Yapılır? Emeklilik şartları nelerdir?

Sigortalı anneler doğum borçlanması haklarından yararlanarak daha erken emekli olma hakkını elde edebilmektedirler. Sigortalı ve hak sahibi olan kadın çalışanlar doğum borçlanması için başvurularını gerçekleştirirken de, geriye dönük olarak prim ödemelerini yapabilirler.

A+A-

Doğumları öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar bu haklarından faydalanabilmektedirler. Yine şartlar arasında kadınların doğumdan sonrasında prim ödemelerinin bulunmaması gerekmektedir. İşte sigortalı anneler için doğum borçlanması hakkında merak edilen diğer detaylar..

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir ve Ne Kadardır?

Kadınların doğum yaptıkları süreler için tanınan doğum borçlanması şartları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu borçlanmadan faydalanabilmek adına kadınların doğum borçlanması yapacakları sürede sigorta primlerinin ödenmemiş olması gerekmektedir. Yine bununla birlikte kadınların doğumları öncesinde sigortalı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir. SGK ile doğum borçlanması yapılabilmesi için kadınlar üç çocuk ile sınırlandırılmıştır. Kadınlar üç çocukları için doğum borçlanması yapıp geriye dönük primlerini ödeyerek 6 yıla kadar süre için erken emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.

Doğum Borçlanması Başvurusu Nereden ve Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması başvurusu yapmak isteyen hak sahibi kadınlar çalıştıkları ya da hizmetlerini geçirdikleri ilde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerinden başvurularını gerçekleştirebilmektedirler. Yine dilekçe ile kamuda görev yapan kadınlar e-devlet üzerinden de başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. Başvuruların yapılması sonrasında Kurum Hizmet Kayıtları üzerinden incelemeler yapılarak sonuçlandırılmaktadır.

Kadınlarda Doğum Yardımı

Doğum yapan annelere çalışıp çalışmadıkları gözetilmeksizin doğum yardımı yapılmaktadır. Bu yardımlar ilk çocuk için 300, ikinci için 400, üç ve sonraki çocuklar için de 600 lira olacak şekilde ödenmektedir.

Kadınlarda Süt İzni

Kadın çalışanlara çalışma süreleri içerisinde süt izni verilmektedir. Bu izin ilk altı ay için günde üç saat ve sonraki altı ay için de günde 1,5 saat olarak verilmektedir. Çalışma süresi içerisinde kadınlar bu izni hangi aralıklarda kullanacaklarına kendileri karar verebilmektedirler.

Kadınlarda Emzirme Ödeneği

Doğum yapan annelere yapılan yardımlardan bir tanesi de emzirme ödeneği olmaktadır. Diğer bir adı süt parası olan bu ödenek 178 lira olarak verilmektedir. Doğum yapılması ardından ilk beş yıl içerisinde süt parası talep edilebilmektedir.

Çoklu Doğum Yardımı

İkiz ve üçüz gibi çoklu doğum yapan annelere çocuk başına 0-2 yaş arasında aylık olarak 150 lira ödeme yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelere yönelik olarak yapılan bu yardımlar 2 yıl boyunca her ay olacak şekilde yapılmaktadır.

Annelere Rapor Parası

Devlet tarafından annelere yapılan en yüksek tutarlı yardım annelere rapor parası yardımı olmaktadır. Maaşa göre değişiklik gösteren bu ödemeler maaşın 122 günü olacak şekilde ödenmektedir. Asgari ücretli vatandaşların aldıkları en düşük ödenek ise 7325 lira olmaktadır.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği

Kadınlar doğum yapmaları ardından süt izni bitmesiyle birlikte birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay ve üçüncü çocuk için 6 ay olacak şekilde yarım gün çalışabilmektedirler. Yine yarım gün çalışmalarıyla birlikte yarı zamanlı çalışma ödeneği adıyla maaşının tamamını alabilmektedirler. Bu ödenekten faydalanabilmek için kadınların doğum izinlerinin bitmesi sonrasında ilk 30 gün içinde İŞKUR’dan başvurularını yapmaları gerekiyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum