1. HABERLER

  2. MEMUR

  3. 2020 Engelli Kamu Memur Alımı Başvuru Şartları Nelerdir? Engelli Raporu Nereden Alınır?
2020 Engelli Kamu Memur Alımı Başvuru Şartları Nelerdir? Engelli Raporu Nereden Alınır?

2020 Engelli Kamu Memur Alımı Başvuru Şartları Nelerdir? Engelli Raporu Nereden Alınır?

Birçok sağlıklı vatandaş memur olmayı isterken engelli vatandaşlar için de 657 sayılı devlet memurları kanununun 53. maddesine göre 2020 engelli memur alımları da yapılmaktadır. Bu kanun ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan memurların %3’lük kısmı engelli vatandaşlardan oluşturulmuştur. Peki, 2020 Engelli Kamu Memur Alımı Başvuru Şartları Nelerdir? Detaylar Haberimizde...

A+A-

Birçok sağlıklı vatandaş memur olmayı isterken engelli vatandaşlar için de 657 sayılı devlet memurları kanununun 53. maddesine göre 2020 engelli memur alımları da yapılmaktadır. Bu kanun ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan memurların %3’lük kısmı engelli vatandaşlardan oluşturulmuştur. Bu kapsamda birçok engelli vatandaş da memur olarak çalışma hayatını sürdürmeyi istemektedir. Bunun için öncelikle engel durumlarını gösteren bir rapor almaları ve çalışıp çalışamayacaklarını öğrenmeleri gerekmektedir.

Engelli Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Engelli raporu almak isteyen vatandaşların ne kadar engelli olduklarının belirlenmesi adına öncelikli olarak Engelli Sağlık Kurulu Rapor almaları gerekmektedir. Sağlık bakanlığı tarafından Engelli rapor vermeye yetkisi olan hastanelerden bu rapor alınabilmektedir.

Gerekli muayenelerden geçmeleri ardından rahatsızlıklarının türüne göre engel oranları belirlenmektedir. Başvuru sonucu ardından muayenelerini olan vatandaşlar nüfus cüzdanı ve fotokopisi, dilekçe ve 6 adet vesikalık fotoğraf ile bu raporu alabilmektedirler. Engelli raporunda engel oranının en az %40 olması ve çalışabilir olmaları durumunda devlet kurumunda çalışmak adına engelli vatandaşlar dilekçe verebilirler.

Engelli Vatandaşlar İçin KPSS Sınavı

Engelli vatandaşlar da engelli vatandaşlar için KPSS sınavına tabi olarak devlet kurumlarında yer alabilmektedirler. Engelli vatandaşlar için de devlet memur olabilmeleri için eğitimdurumlarına göre sınıflandırılmışlardır. İlkokul, ortaokul ve ilköğretim düzeyinde olan engelli adaylar kura çekme ile belirlenerek devlet kurumlarında yer alabilmektedirler.

Lise, ön lisans ve lisans mezunu olan engelli vatandaşlar ise engelli vatandaşlar için hazırlanan KPSS sınavı yani E-KPSS sınavı sonucuna göre devlet kadrosunda yer almaktadırlar. Bu sınavlara girmek isteyen engelli vatandaşlar dilekçe vererek sınavda yanlarında bir refakatçi de götürebilmektedirler.

2 yılda bir yapılan bu uygulamalarda sınav sonuçları 2 yıl boyunca geçerliliğini sürdürmektedir. Devlet kurumları tarafından engelli personel alımı ilanları yapılmaktadır. Engelli vatandaşlar bu ilanlar kapsamında tercihlerini yaparak atanabilirler. Sınava katılmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Sanat ve meslek okulu bitiren adayların ise 15 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.

Engelli Devlet Memurları Nasıl Çalışır?

Devlet Personel Başkanlığı tarafından Nitelik Kod kılavuzları hazırlanmaktadır. Bu kılavuzlar içerisinde engelli alımlar yapılacağında kadroların nitelikleri belirtilmektedir. Bu noktada kurumların ihtiyaçları doğrultusunda talep edilen memurların gerekli niteliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda hizmetli, memur, veri hazırlama, mühendis, öretmen ve müezzin gibi birçok farklı meslek dalında emekli memurların alımları gerçekleştirilmektedir.

Engelli Memurlar Emeklilik

Sağlık durumlarından dolayı engelli memurlar emeklilik hakkını diğer çalışanlara göre daha erken elde edebilmektedir. Bu emeklilik sisteminde %40-%49 arası engel oranı olan vatandaşlar 18 ıl boyunca 4680 gün prim ödedikleri zaman emekli olabilirler. %50-%59 arasında engel oranı olanlar 16 yıl içerisinde 4320 gün prim ödedikleri zaman emeklilik hakkı elde edebilirler.  Son olarak %60 ve üzeri oranında engel durumu olanlar da 15 yıl içerisinde 3960 gün prim ödeyerek emeklilik hakkı elde edebilirler.

www.nutuk.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.