1. HABERLER

  2. SSK

  3. 10 yıl sigortalı olanlar büyük müjde emekli maaşı alabilecek! SGK'dan son dakika 3650 gün duyurusu geldi
10 yıl sigortalı olanlar büyük müjde emekli maaşı alabilecek! SGK'dan son dakika 3650 gün duyurusu geldi

10 yıl sigortalı olanlar büyük müjde emekli maaşı alabilecek! SGK'dan son dakika 3650 gün duyurusu geldi

Prim günü yetmeyen ancak yaşı nedeniyle bunu tamamlama imkanı da kalmayan kişiler 'yaştan emekli' olabilir. Şartlar ilk sigortalılık tarihine nazaran değişse de, 10 yılla, şu demek oluyor ki 3600 günle emekli olmak da mümkün. İşte ayrıntılar. Normal emeklilik dışında bir de yaşı ilerlemiş ama prim ödeme gün sayısı az olan kişiler için yaştan emeklilik uygulaması bulunuyor. Yaştan emeklilikte...

A+A-

Prim günü yetmeyen ancak yaşı nedeniyle bunu tamamlama imkanı da kalmayan kişiler 'yaştan emekli' olabilir. Şartlar ilk sigortalılık tarihine nazaran değişse de, 10 yılla, şu demek oluyor ki 3600 günle emekli olmak da mümkün. İşte ayrıntılar...

Normal emeklilik dışında bir de yaşı ilerlemiş ama prim ödeme gün sayısı az olan kişiler için yaştan emeklilik uygulaması bulunuyor. Yaştan emeklilikte daha düşük prim ödeyerek emekli olunur. Hatta ancak 10 sene çalışan bir kişi bile yaştan emekli olma hakkına haiz olabilir. Ancak bunun için erken yaşta sigortalı olmak gerekir. İşte detaylar...

10 YIL SİGORTAYLA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ!

Yaştan emeklilik, muayyen bir yaşa gelmiş ve düzgüsel emeklilik için lüzumlu prim ödeme sayısını dolduramamış kısaca yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir haktır. Prim gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan sadece yaşı sebebiyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.

İLK TARİHE DİKKAT

Yaştan emeklilik şartları ilk kere sigortalı olunan tarihe nazaran farklılaşıyor. 9 Eylül 1981'den önce ilk defa sigortalı olmuş hanımefendiler ve yeniden 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan hanımefendiler 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabilir. Diğer taraftan 9 Eylül 1976'dan ilkin ilk defa sigortalı olmuş erkekler ve yeniden 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3600 gün primle emekli olabilir.

Söz mevzusu tarihten sonra ilk kere sigortalı olmuş kişiler için de yaştan emeklilik hakkı var. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için lüzumlu yaş şartı yükseliyor. Sosyal güvenlik sisteminde 1 günün bile önemi büyük. Bazen 1 gün geç sigortalı olmak emeklilik hakkını 2 yıl geciktirebiliyor. Bu nedenle çalışanların kesinlikle özellikle ilk kere çalışmaya başladıkları işyerlerinde sigortalarının yatırıldığını kontrol etmeleri icap eder. Çalışanların e-Devlet'ten sigortalarının yatırıldığını test etmeleri mühim.

ŞARTLAR DEĞİŞEBİLİR

Daha geç sigortalı olan kişiler de 10 yılla, yani 3600 günle emekli olma hakkına sahip. Ancak bunun için bununla birlikte 15 yıllık sigortalılık şartı da laf mevzusu. Diğer taraftan daha geç sigortalı olan kişilerin yaş haddinde de yükselme olur. Örneğin ilk kez 1 Ocak 1990 tarihinde sigortalı olmuş bir erkek çalışan 3600 gün primini 1 Ocak 2018'de doldurmuşsa 15 senelik sigortalılık süresi ve 60 yaşını doldurmak şartıyla yaştan emekli olabilecektir. Diğer taraftan 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan kişiler için yaştan emeklilikte 3600 gün prim ehil olmuyor. Bu kişilerin yaştan emekli olabilmeleri için 4500 gün prim şu demek oluyor ki 12 buçuk sene çalışmış olma, 25 yıl sigortalılık ve kadınsa 58, erkekse 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Dolayısıyla yaştan emeklilik şartları herkes için değişik olabiliyor.

HESAPLAMA YAPILMALI

Çalışanların ilkin düzgüsel emeklilik için lüzumlu şartları hesaplamaları, sonrasında yaştan emeklilik konusunda bilgi almaları oldukça mühim. Belirli bir yaşın üstündeki kişiler için bazen çalışmaya geçinmek yerine yaşı bekleyerek daha düşük primle emekli olmak mantıklı olabilir. Özellikle yurtdışı borçlanmasıyla emeklilikte yaştan emekli olmak daha az borçlanma yapılması anlamına gelir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.