1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yargıtaydan Taşeron İşçiler İçin Son Dakika Gelişmesi! Emsal Karar Alındı Mı?
Yargıtaydan Taşeron İşçiler İçin Son Dakika Gelişmesi! Emsal Karar Alındı Mı?

Yargıtaydan Taşeron İşçiler İçin Son Dakika Gelişmesi! Emsal Karar Alındı Mı?

Yargıtay 9. Hukuk dairesi; kamu kurum ve kuruluşlarında 4D taşeron işçiler için çalışma hayatına devam edenlerin kadrolu yaşama alına özel güvenlik görevlilerinin ücretlerinde meydana gelen farkların eksik ödeniyor olduğuna karar verdi.

A+A-

Verilen kararın ardından davacılar işçilere eksik ödeme alacak olduklarını, ilave tediye ikramiyelerinin yanı sıra TİS farkların ve ulusal bayramlar ile beraber genel tatil ücretlerinin alacakları ödenecek.

Yargıtay 9. Hukuk dairesi bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarında şirketlerde çalışma hayatına devam eden 4D taşeron işçilerde bir tanesinin asgari ücret farklarının olması gerekenin altında olduğuna karar verdi. Verilen karar ile beraber işçiye eksik ödenmiş olan ücretleri yeniden alacak olduğu, 696 sayılı kanun kapsamına göre yer alan kararname ardından 2 Nisan 2018 tarihinde kadrolu yaşama geçtiği belirlendi.

Bu süreçlerden geçen çalışanın iş veren ile beraber süresinin belli olmadan iş sözleşmelerini imzalanması, sözleşmede yer alan ücret kısımlarına belirli bir rakamın yazılmamış olduğu belirlendi. Taşeron şirket kapsamında çalışan vatandaşın yüzde 25 fazlasını almaya hak kazanmış güvenlik görevli ücretlerinin yanı sıra diğer mali ve sosyal haklarının da kadroya alınmasının ardından 31 Aralık 2018 tarihine kadar aynı devam etmiştir.

Çalışma genel müdürlüğü kapsamında 1 Şubat 2019 tarihinde taşeron hayatından kadrolu yaşama geçen işçilerin ücretlerinden meydana gelecek artışların yer aldığı yazısını da yorumlayan iş yerine göre çalışan maaşı üzerinde farklı bir artış hareketi meydana getirildi.

Asgari ücret maaşlarının yüzde 25lik kısmı yerine sadece yüzde 4 oranları ile bir zam getirilen çalışan meydana gelen bu değişiklik ardından ücretinin de düşürülmüş olması gerekçesi ile beraber Ankara 10. İş mahkemesine başvuruda bulundu.

Mahkeme bu süreçlerde çalışan vatandaşla yapılan eksik ödemelerde ücret alacağı, ilave olarak verilen tediye, ikramiyeler ve TİS farklarının yanı sıra ulusal bayramlar ve genel tatil ücretlerinin de ödenmesine karar verdi. İstinaf kanun yolu üzerine başvuruların yapılması Ankara bölge adliye mahkemesi 9. Hukuk dairesi yerel mahkeme tarafından alınan harar da hukuka uygun kabul edildi.

Temyiz için giden dosya üzerinde görüşmelerine devam eden Yargıtay 9. Hukuk dairesi yerel mahkeme içerisinde kamuda istihdam eden taşeron şirket çalışanının kadrolu yaşama geçmesinin ardından maaşlarına uygulanması gereken asgari ücret farklarının eksik ödendiği belirlendi.

İlk davanın açılmasına öncülük edildi.

Güvenlik – iş sendika kapsamında genel başkan Ömer Çağırıcı; bir haber kanalına yapmış olduğu açıklaması sırasında davacı işçilerin sendikalarında üye olduklarını belirtmesinin ardından dava süresi içerisinde kendilerine de her türlü destekleri verdiklerini aktardı. Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan taşeron şirket içerisinde kadrolu yaşama geçen çalışanın ücretinde meydana gelecek farkların farklı bir oran ile ödenmesinin ardından 2019 yılından bu zamana kadar yüzde 25 yerine sadece yüzde 4 ile ödemelerin zamma geçileceğini aktardı.

Açıklama kapsamında bir yandan da bu uygulama süreçlerinin ücret üzerinde meydana gelen farklarının yanı sıra iş kanunu 62. Maddesinde yer alan kapsama göre işçilerin maaşlarının hiçbir koşulda düşürülemez kısmı da göz ardı edilmiş oldu. Mevcut olarak belirlenen uygulama kapsamında ciddi bir ücret düşüşü meydana geldi. Maalesef kamuda istihdam etmeye başlayan iş yerlerin büyük bir kısmı farklı hatalar ile bu konuda çalışanları zor duruma soktular. Bu durumların fark edilmesinin ardından sendika kapsamında ilk davanın açılması konusunda öncülük ettiklerini anlatırken kamuda taşeronların kadrolu yaşama geçmelerinin ardından önemli bir emsal niteliğinde karar geldiğini aktardı.

Yargıtay kararı kurumlara gönderilecek…

Kadrolu yaşama geçen işçinin avukatı Levent Atabay bu kapsamda 1 Şubat 2019 tarihinde meydana gelen taşerondan kadrolu yaşama geçen vatandaşlara getirilen ücret artışlarının içerildiği yazıyı tüm iş yerlerinin kendilerine göre uygun, çalışanlara göre yanlış yorumladıklarını aktardı. Bu konuda vatandaşlara ücretlerin ciddi oranlar ile eksik ödenmiş olduğu da gösterildi. Adli süreçlerin sonlarına doğru gelinmesinin ardından Yargıtay; işçi maaşlarında ücretlerin de ne suret ile olur ise olsun muvafaketi alınmadan da olsa düşürülemeyecek olduğunu aktardı. Bu kararın ardından kamuda çalışma hayatına devam eden taşeron şirket içindeki yüz binlerce çalışan için emsal niteliğinde gelen kararı aktardı. Bunun ardından gelmesi beklenen süreç içerisinde kararları dilekçe ile beraber kurumlara gönderecek olduklarını ve işçilere eksik bir şekilde ödenen ücretlerin tekrar ödenmesini talep edeceklerini bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.